Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹GinekologGinekologia – dziedzina medycyny zajmująca się kobiecym układem rozrodczym w szczególności leczeniem bezpłodności, zaburzeniami miesiączkowania, stanów zapalnych pochwy i przydatków, antykoncepcją hormonalną a także profilaktyki nowotworowej piersi i kobiecych organów płciowych.
Regulamin działu
W dziale „Ginekologia” wszystkie kobiety odwiedzające to forum medyczne znajdą cenne informacje na wszelkie tematy związane z ich układem rozrodczym. W tym miejscu toczą się interesujące rozmowy na temat profilaktyki oraz leczenia chorób żeńskiego układu płciowego. Tematyka jest niezwykle szeroka. Porozmawiaj o leczeniu niepłodności, zaburzeniach miesiączkowania, czy też ciąży pozamacicznej. Jeżeli szukasz dodatkowych informacji na temat zdiagnozowanych cyst na jajniku lub stanów zapalnych pochwy, wejdź na forum. Zadbaj o profilaktykę, regularne badania – jak często powinnaś je wykonywać? Wartym uwagi są także kwestie związane z antykoncepcją, skutkami zażywania tabletek antykoncepcyjnych. Jeżeli masz jakieś pytania na temat rzeżączki, świerzbu lub wszawicy łonowej zadaj je właśnie tutaj. Szukasz przyczyny bólu podbrzusza, który zdarza ci się okresowo? Nie wiesz jak łagodzić niezwykle bolesne miesiączkowanie? Nie wykluczone, iż dzięki doświadczeniu innych uczestników dyskusji dotrzesz do poszukiwanej informacji. Nie wahaj się – pytaj!
Witam mam takie pytanie otóż biorę tabletki microgynon 21 i od 24 grudnia zrobiłam sobie przerwę po czym normalnie 18 stycznia dostałam okres i z powrotem wróciłam wtedy do tabletek teraz 12 lutego skończyłam brać i dostałam 16 lutego tak jakby okres,ale to było tylko takie plamienie trwające 3 dni tylko,a okres zawsze dłużej trwa u mnie.Czy jest możliwość abym byla przez to w ciąży lub co to też może oznaczać?
1. Nie masz okresu tylko krwawienie z odstawienia a to dwie rózne rzeczy. Krwawienie z odstawienie może być bardziej skąpę. To normalne.
Nie rozumiem tylko Twojej wypowiedzi....24 grudnia przyjęłaś ostatnią tabletkę, tak? I nie wróciłaś do nich po 7 dniowej przerwie? Kiedy zaczęłaś nastepne opakowanie?
24 grudnia powinnam przyjąć tabletkę z nowego opakowania ale jej nie wzielam,wróciłam dopiero 18 stycznia do tabletek jak dostalam okres,a tabletki biorę już 3 lata i tak nigdy się nie zdarzało
Czyli nowe opakowanie rozpoczęłaś z pierwszym dniem NORMALNEGO okresu, tak? Nie pytam o krwawienie z odstawienia:) Jesli tak, to to raczej nie ciąża. Wcześniej nie miałąś skąpych plamień no ale teraz masz.... Sygnałem niepokojącym jest BRAK drugiego pod rząd krwawienia z odstawienia. Jeśli się nie pokoisz zrób test.
tak nowe opakowanie zaczełam z dniem kolejnej miesiączki,ale zamiast testu to wole wybrać się do lekarza bo wcześniej mialam podobny problem z tym że tabletki bralam,ale okres wogole się nie pojawil i zrobiłam 2 testy i obydwa wyszły pozytywnie,a poszlam do lekarza i okazalo się ze nic nie ma
Testy nie wychodzą dodatnie z powodu brania anty. Co lekarz wtedy powiedział? Nie zazywasz leków podnoszących poziom hcg? Nie miałaś zapalenie jajnika czy coś? Robiłaś testy po tym jak spóżniła się miesiączka?
tak jak nie dostałam spodziewanej miesiączki przerwałam branie tabletek zrobilam testy i poszlam do lekarza,a lekarz powiedział że czasami może tak się zdarzyć.A zapalenia jajnika nie mialam nigdy
No to ja nie wiem skąd w Twoim organiźmie hormon ciążowy.....
- "Specjalistyczne leki zawierające hCG zwykle podawane w zastrzykach mogą dać fałszywie pozytywny wynik." - "Naturalne lub sztuczne poronienie, poród - hCG utrzymuje się jakiś czas w moczu (nawet do kilku tygodni można uzyskać fałszywie pozytywny wynik)" - "Pozytywny wynik, test ciążowy może zaś wykazać w sytuacji kiedy kobieta ma torbiele lub cysty na jajnikach"