Witam, zacznę od tego, że mam 19 lat i jestem młodą mama. Moj synek ma 8 msc. Od tamtej pory strasznie zmienilo sie moje zachowanie wobec rzeczywistosci a takze postrzeganie i zachowanie samej siebie. Powiem takze ze mam problemy w swoim zwiazku gdyz wsyztsko sie zmienilo... ogol obowiazkow jakie mnie naszly troche mnie przerazily i moj zwiazek ktory zmienil sie o 180 stopni... od momentu urodzneia dziecka bardzo sie zmienilam i ciekzo mi sie uporac z moimi nerwami.. Stalam sie bardzo agresywwna i wybuchowa .. mam problemy z panowaniem nad emocjami potrafie czyms rzucac sama sobie krzywde robic poprzez uderznaie piescia w sciane czy tez glowa... wynicac sie za wsyztsko... czesto kloce sie z rodzina i z partnerem objawiajac to wyzwiskami i przerazajacym zachownaiem... mialam nawet mysli samobojcze ,, potrfilam krzywdesobie robic... boje sie czasem saama siebie:( boje sie zajmowac zcasem malym ze moge cos zrobic...:(niewiem co mam robic nigdy taka nie bylam... bardzo czesto choruje mam silne bole glowy czy brzucha nieraz w spzitalu wyladowalam.. potrafie tez nie jest kilka dni i chudnac..ale takze miec napady ze jem w duzych ilosciah..... nawet zaeczlam uzaleniac sie od paierosow twerdzac ze uwalniaja mnie od stresow... jestem ciagle niewypoczeta spiaca i obolala jakbym harowalam calymi dniami... prosze o porad eczy potrzebuje opieki terapetu niewiem co ze soba robic:( ciezko mi z tym ... nie umiem opanowac emocji...
Mysle, ze to bardzo dobrze, ze zauwazasz swoje nienaturalne zachowania. Jezeli sama z soba nie potrafisz sobie dac rady, mysle, ze wizyta u psychologa jest jak najbardziej wskazana. Nie ma watpliwosci, ze masz depreche i to normalne, szczegolnie u mlodej mamy. Pogadaj z mezem, moze moglby Cie wyreczyc z niektorych obowiazkow, moze mogla bys np. raz w tygodniu pobyc chwile sama, albo pojsc na kawe do kolezanki? Pozdrawiam.
Ja wlasnie przed chwila zrobilam ten test (tak z ciekawosci). Wyszlo mi 11punktow. Zalecono mi rozmowe z psychologiem, a jesli to nie pomoze to nawet z psychiatra. :))) Tylko, ze ja nie czuje takiej potrzeby. Mysle, ze gdybys zrobila ten test w momencie kiedy jestes szczesliwa, liczba punktow byla by znacznie mniejsza. Takze warto pomyslec nad polepszeniem nastroju. Pozdrawiam.
Dobrze, że zauważasz u siebie te objawy, jednak jeżeli się nasilają i np. nie potrafisz odczuwać radości lub myślisz o samobójstwie radziłbym szybką wizytę u psychiatry...