Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹ChirurgChirurgia – dziedzina medycyny zajmująca się operacyjnym i zabiegowym leczeniem schorzeń i chorób wyodrębniamy specjalizacje podstawowe: chirurgia dziecięca, torakochirurgia, ogólna, plastyczna, szczękowo-twarzowa, kardiochirurgia, neurochirurgia, stomatologiczna.
Regulamin działu
Jeżeli chcesz wziąć udział w dyskusji na tematy związane z chirurgią, zabiegami chirurgicznymi oraz leczeniem chirurgicznym, odwiedź dział „Chirurg”. Znajdziesz tutaj porady forumowiczów odnoście problemów, które być może dotyczą Ciebie lub Twoich bliskich. Niezwykle cenne wskazówki mogą uzyskać tu nie tylko pacjenci przygotowujący się do zabiegów, ale także ci, którzy są obecnie w trakcie rekonwalescencji po leczeniu chirurgicznym. Dowiedz się czym jest chirurgia małoinwazyjna i kiedy się ją stosuje. Na czym w praktyce polegają zabiegi laparoskopowe i endoskopowe? W jakich przypadkach stosowana jest chirurgia endowaskularna? Znajdziesz tu odpowiedzi na pytania z zakresu wielu działów chirurgii, takich jak m.in.: chirurgia ogólna, dziecięca, urazowa, szczękowo-twarzowa, naczyniowa czy chirurgia układu nerwowego. Szczególnie cenne dla wielu użytkowników są dyskusje w obrębie chirurgii plastycznej. Warto wziąć w nich czynny udział. Forum zaprasza wszystkich otwartych na wiedzę i zdobywanie nowych doświadczeń.
Witam, mam obrzek limfatyczny na kostce lewej nogi już 2 lata, stosowałem już wiele metod pozbycia się obrzęku (rehabilitacje, maści, opaski) i nic nie pomogło. Czy wogóle jest jakiś sposób na wyleczenie obrzęku limfatycznego? :cry: [/b]
Witam serdecznie. Wyleczenie i całkowity powrót do zdrowia w obrzęku limfatycznym są obecnie nieosiągalne. Elementami leczenia, umożliwiającymi uzyskanie założonych celów, jest pielęgnacja skóry, ucisk i opatrywanie bandażami o niskim stopniu rozciągliwości, masaż limfatyczny oraz ćwiczenia rehabilitacyjne. Pozdrawiam. Życzę zdrowia.
przyczyna - skręcenie kostki, zauważyłem że przeszkadza to w uprawianiu sportu - puchnie i troche boli (boli jak np stane na tej nodze troche mocniej jak np kopie piłke) nie ma sposobu żeby nie puchła?
Przypuszczam, że wskutek urazu doszło do uszkodzenia (mniej lub bardziej trwałego) torebki stawowej i w związku z tym dochodzi do przesiękania płynu stawowego do okolicznych tkanek, stąd obrzęk. Ja proponowałbym leczenie polegające na iniekcjach okołostawowych (nasiękowo) preparatem Traumeel S.
byc moze rehabilitacja tez byla niewystarczajaca - jesli kostka puchnie glownie podczas zwiekszonego wysilku, to znaczy brakuje ci tego "etapu posredniego" miedzy poczatkowym uszkodzeniem, a powrotem do 100% sprawnosci. Mozliwe jest tez, ze dalej masz jakas niestabilnosc - miales USG po poczatkowym urazie zeby ocenic stan wiezadel? Tak czy siak, wazne jest zeby sie tym problemem zajac i go rozwiazac - przedluzajace sie stany zapalne maja niekorzystny wplyw na stawy - moga powodowac zmiany zwyrodnieniowe, co moze byc raczej uciazliwe w przyszlosci.
na początku miałem tylko rtg, powiedział że to skręcenie i po tygodniu przejdzie - nie przeszło i jak poszłem do tego samego lekarza miesiąc później to mi powiedział że to przejdzie i żebym już nie przychodził, jednak nie przechodziło i poszłem do niego prywatnie na USG i mówił że nic nie wykazało i że to mój wymysł. Wkurzył mnie bo to puchło i troche bolało, więc poszłem do innego, wysłał mnie na USG i wykazało obrzęk limfatyczny, później chodziłem na rehabilitacje, miałem różne maści, oszczędzałem noge i co - i nic dalej to samo, już nie mam siły chodzić po lekarzach :(
a kostka puchnie ci tylko po wysilku fizycznym, czy sama z siebie tez? Jak wyglada rano, gdy wstajesz? I czy mozesz chodzic bez zadnych problemow? Jak ze staniem na jednej nodze?
a więc puchnie przy wysiłku fizycznym i sama z siebie też niestety :(, gdy rano wstaje to jest tak samo opuchnięta jak wieczorem, moge chodzić bez żadnych problemów, na 1 nodze moge stać, skakać, tylko puchnie :( szczególnie jak jest ciepła i nie trzymam jej w górze.
Ja miałem na myśli zastrzyki okołostawowe z Traumeelu. Ale możesz i tak spróbować. Może pomoże. Faktem jest, ze mogłbyś mieć duże problemy z dogadaniem się w tej sprawie z lekarzem. Chyba, że z lekarzem homeopatą.
witam, a wieć traumel s nie pomógł tzn może z początku troche pomagał ale w jednym dniu kostka spuchła i wróciła do poprzednich rozmiarów :( . Co jeszcze może pomóc ?bo już nie ma siły i chęci chodzić po lekarzach, bardzo prosze o pomoc :(