Czy anemia i wysokie limfocyty przy niedoczynności?
Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹EndokrynologEndokrynologia – dziedzina medycyny zajmująca się hormonami oraz narządami i gruczołami je wytwarzającymi, czyli tarczycą, przysadką mózgową, nadnerczami, podwzgórzem, gonadami (jądra i jajniki). W szczególności zajmuje się leczeniem zaburzeń procesu wzrostu i dojrzewania, chorób tarczycy (niedoczynność i nadczynność), chorób nadnerczy (Addisona), chorób o podłożu autoimmunoligicznych jak Hasimoto i Graves-Besadov oraz chromosomopatie np. Zespół Klinefeltera i Zespół Turnera.
Regulamin działu
W tym dziale pomoc i porady znajdą osoby będące pacjentami poradni endokrynologicznej. Zachęcamy do jego odwiedzania wszystkich tych, którzy zetknęli się z zaburzeniami układu hormonalnego. Jak łagodzić uciążliwe objawy niedoczynności lub też nadczynności gruczołów wydzielania wewnętrznego? Jakie skutki dla naszego organizmu mogą wywołać łagodne i złośliwe guzy wydzielania wewnętrznego? Jak je diagnozować, a jak leczyć? Zapytaj o to na forum. Być może toczące się dyskusje pomogą ci zrozumieć złożoność dolegliwości hormonalnych. Jak często należy wykonywać kontrolne badania poziomu hormonów we krwi (np. TSH)? Dowiedz się, kiedy stosowane jest badanie USG, a kiedy wykryte guzki tarczycy powinny zostać poddane biopsji. Na forum możesz aktywnie uczestniczyć w dyskusjach na temat zaburzeń wzrostu oraz dojrzewania. Niezwykle cenne mogą być dla Ciebie wskazówki odnośnie chorób o podłożu autoimmunologicznym. Doświadczenie innych użytkowników forum pomoże Ci pogłębić posiadaną wiedzę na te i inne tematy związane z endokrynologią.
Zaczęłam słabować pod koniec listopada- ciągle zimno, senność, kompletny brak sił- doszlo do tego że nie byłam w stanie wyjść na miasto. Zrobiłam badania morfologię, TSH i żelazo. Wyniki morfologii na dolnej granicy, hematokryt 36,1% (37-47), limfocyty 51%, leukocyty7,20 (4-10,00), Żelazo 24,2 ug/dl (50-156), TSH 3,85mlU/L (0,27-4,2), wapń w surowicy na dolnej granicy. Lekarz stwierdził że mam anemię, przepisał Sorbifer Durules na 2 tyg. Ponieważ w ostatnim długim już czasie nie chorowałam a zaniepokoił mnie dość wysoki poziom limfocytów (rok temu miałam 46,1- więc rosną) lekarz zlecil dodatkowe badania: kał na pasożyty oraz ginekologiczne i powtórkę badań za miesiąc. Właśnie odebrałam badania: Żezalo podniosło się do 105, hematokryt 38; pasozytów nie mam, wyniki badań ginekologicznych - w posiewie brak drobnoustrojow chorobotwórczych, ale limfocyty wciąż wysokie -51, TSH urosło do 3,98 ale Ft4 1,32 (1-1,60) Ft3 3,02 (2,3-4,2) widać w normie. Mam więcej sił i nie odczuwam juz takiego zimna, natomiast niepokoi mnie ciągle rosnące TSH i ciągła senność. Lekarz ogólny stwierdzil, iż absolutnie nie mam niedoczynności i nie muszę wybrać się do endokrynologa. Ale ja mam wątpliwości. Czy ta nagła anemia mogła być spowodowana nadchodzącą niedoczynnością? Czy wsoki poziom limfocytów również? Czy wybrać się do endokrynologa?
Pani ogólny to osioł. Winna pani iść nawet prywatnie do dobrego endo. TSH nie jest dobre tak samo jak ft4 - powinna pani mieć usg tarczycy zlecone oraz przeciwciała tarczycowe TG i TPO {zwłaszcza biorąc pod uwagę, że ma pani limfocyty podniesione}. Nikt ich pani jednak nie da ale warto już je prywatnie zrobić wyszukując tańsze lab. oraz iść z tymi wynikami do ENDO -TERAZ nie za sto lat albo jak TSH pójdzie dalej, bo niedoczynność to już pani ma! Warto również do kompletu dorzucić prolaktynę=prl. Dzień cyklu bez znaczenia. Leczenie niedoczynności jest dożywotnie. Trzeba 3 razy w roku odwiedzać endo i robić TSH i ft4 oraz raz na jakiś czas ogólną morfologię mocz OB i inne badania - próby wątrobowe, cukier -w ramach badań podstawowych. Tu już działka dr proszę dopytać USG tarczycy raz na rok przeciwciała jak wyjdą + to już będą jak na granicy być może lekarz zaleci powtórkę za jakiś czas. TRZEBA sprawę wyjaśnić, ogólny nie pomoże więc musi pani działać na własną rękę, potem ewentualnie wyszukać dobrego endo! Jak się da chodzić do niego państwowo na następne wizyty. Jednak TERAZ trzeba już iść - wizyta za pół roku lub nawet 3 miesiące odpada.
Dziekuję za poradę. Do endokrynologa wybiorę się prywatnie. Mam pytanie, czy badania TG, TPO i prolaktyna są konieczne przed wizytą?- Może lekarz nie bedzie ich potrzebował by rozpocząć leczenie, ewentualnie sam mi je zleci? Z pewnością te badania sa drogie, a byc może lekarzowi nie będą niezbedne? (bo z drugiej strony nie chciałabym płacić dwa razy za wizytę...)
Jeśli pójdzie pani prywatnie to dr {chyba} nie może dawać skierowania a nawet jak by dał to będzie pani musiała zapłacić z własnej kiesy. Może pani oczywiście poczekać na wizytę i pogadać z dr. Jak już idzie pani prywatnie {choć na pierwszy raz, albo spr czy dany dr jeśli będzie ok. przyjmuje państwowo albo dopytać dr czy kogoś nie mógłby polecić - dla niego zysk mniej ale jeśli nie można to nie można i dr zrozumie} warto dowiedzieć się czy w gabinecie dr jest usg. Oszczędność czasu i kasy - bo w niektórych gabinetach wliczone jest usg w wizytę! Co do przeciwciał i prl - jeśli nie mieszka pani w Wawie badania przeciwciał mogą być na normalnym poziomie - trzeba poszukać lab. w pani mieście i chociaż się doinformować ile to może kosztować - ceny mogą znacznie się wahać - a różnice mogą dochodzić nawet do 40zł za jedno. Tak dla orientacji jeśli dr pani zleci te badania. Wszelkie wątpliwości i pytania proszę zgłaszać dr, jak również czy powinna mieć pani badania hormonalne i usg dopochwowe gdyby były problemy z przeciwciałami tarczycowymi! Ma pani jakieś objawy typowe dla PCO? Miała pani robione dopochwowe usg - było ok?!
Jajniki i sprawy ginekologiczne mam ok. Wybiorę się prywatnie do endokrynologa (niestety inaczej sie nie da- trzeba by czekac w kolejce 3 m-ce...) i zobacze jakie badania jeszcze mi zleci... Gorzej, jak powie że jestem zdrowa.... Zmienic wtedy endo? A może jednak jestem zdrowa?....
Nie jest pani zdrowa - wyniki o tym świadczą i objawy! Dlatego proszę wybrać spr endo - fora/koleżanki/ I proszę nie dać się zbyć - będzie gorzej jak się niedoczynność rozkręci mogą przybyć nowe objawy. Na pewno usg i W PANI przypadku przeciwciała TG i TPO wskazane! Jeśli ginekologicznie jest ok to dobrze. Nie wiem czemu w naszym kraju jak ktoś ma chorobę -{jak pani}to uważa pani, że problem robi dr? NIE ROBI pani problemu ani nie jest hipochondryczką - ma pani po prostu niedoczynność - trzeba spr czy zwykłą czy hashimoto {bo raz ewentualnie jak będzie pani chciała mieć dzieci trzeba wiedzieć - tu info dla dr o pewnych możliwych kłopotach, dwa nie wszystkie leki/szczepionki można, trzy mogą być inne problemy i wtedy nie ma, że taka pani uroda tylko się to wszystko spr od razu badaniami a nie wzrokowo jest ok}. Po prostu trzeba ustalić co i jak i podjąć już leczenie i będzie dobrze!
Bo jak pójdzie pani prywatnie to będzie już pani wiedziała co i jak! I teraz sprawa wygląda tak może być tak - że TG i TPO są w pakiecie i np w Wawie takie badanie razem kosztuje około72 zł może być tak, że przeciwciało jedno kosztuje30-40 zł albo i więcej - dlatego naprawdę ważne jest poszukanie tańszego lab - proszę zobaczyć strony internetowe szpitali i lab w nich - powinien być cennik też mogą być dużo tańsze badania. Przy okazji zorientować się w cenie prl=prolaktyna. I proszę nie czuć się winną, bo to nie pani wina, że niektórzy olewają pewne sprawy - to nie tylko kwestia braku kasy ale przede wszystkim pomyślunku!
Obydwa są równorzędne. Można mieć tylko jedno przeciwciało podniesione a drugie nie. I na odwrót. Ja miałam TPO {które częściej świadczy o hashimoto} ok a za to TG już nie. Są ludzie którzy mają przeciwciała w normie a źle sprawa wygląda tylko po usg tarczycy. Spr tylko jednego przeciwciała i jeśli wyjdzie ono ok nie oznacza, że jest dobrze. Liczą się obydwa + usg.
Kolezanka Katerina odpocznie 7 dni od forum i zastanowi się czy aby nie zmienić forum na mniej ambitne. A ja dodam od siebie, że na podstawie tych wyników również endokrynolog nie stwierdzi niedoczynności, ale dla pewności skonsultuj to z nim.
Chodzi o to że na podstawie tych wyników co napisałaś nie można stwierdzić niedoczyyności. Nie każdy ma idelane TSH, bo je podbić może nawet zwykłe przeziębienie. Zrób dla świętego spokoju te wyniki które napisała koleżanka, nie zawadzi ale nie zakłądaj z góry najgorszego. Koleżanka wszystkim zaleca zmianę lekarzy i miliony badań no i oczywiście wmawia wszystkie choroby.