Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹StomatologStomatologia – dziedzina medycyny zajmująca się leczeniem chorób zębów i przyzębia a także stawem skroniowo-żuchwowym, w szczególności takich chorób jak próchnica i paradontoza oraz zapaleń dziąseł, przyzębia i miazgi zęba.
Regulamin działu
Szukasz informacji na tematy związane ze stomatologią? Jeżeli tak, to miejsce jest właśnie dla Ciebie. Tutaj spotykają się wszyscy zainteresowani profilaktyką oraz sposobem leczenia dentystycznego. Odwiedź forum i weź udział w dyskusji. Przyłącz się do toczących się rozmów lub rozpocznij nowy wątek. Porozmawiaj o chorobach zębów i przyzębia. Masz konkretne pytania? Trapią cię wątpliwości? Przedstaw je innym użytkownikom forum. Być może to właśnie oni pomogą rozwiązać Twój problem lub wskażą miejsce gdzie taką pomoc uzyskasz. Dowiedz się jakie są objawy paradontozy, zapalenia dziąseł i przyzębia. Poznaj zagadnienia związane z ich leczeniem. Jak skutecznie zwalczać kamień nazębny? Jakie środki mogą ci w tym pomóc? Zastanawiasz się nad wybieleniem zębów? Wahasz się czy ten zabieg nie zniszczy szkliwa twoich zębów? Sprawdź co na te i inne tematy sądzą inni. Zapytaj o ich własne doświadczenie w tym zakresie. Z pewnością pomoże Ci to podjąć właściwą decyzję a także rozwieje Twoje wszelkie wątpliwości.
możesz napisać coś więcej jaki to jest typ bólu kojący rwący do czego można by go porównać bo chyba z czystej ciekawości zdecyduje się na usuwanie bez znieczulenia tej ósemki
nie wiem czy ci sie lekarz podejme usuniecia 8 bez znieczulenia , możesz go nie wytrzymać i zemdleć a wtedy lekarz ponosi odpowiedzialność za to , bólu nie będe ci porównywać dla mnie tylko szaleniec sie na takie coś decyduje ja przy usuwaniu 8 dostałam 4 znieczulenie i jeszcze bolało jak nie wiem
To ja spytam z innej beczki.Nie musze wyrywać ostatnich zębów ale naszła mnie niepokojąca myśl.Dwie 8 wyszły całe.Jedną dentystka nazwała kiedyś szczątkową,bo wyszło jej tylko kawałek i więcej albo nie ma albo zostało w dziąśle.Ostatnia z 8 została w dziąsle i nie przebiła go.Z racji wieku (39 lat) raczej nie wyjdzie.Teraz mam zgryz co z tym szczątkowym i tym,co nie ujżał światła dziennego?
Mówisz,że ten w dziąśle też trzeba usunąć?Mimo,że się nie wyrżnął,to może się zepsuć?Ja mam alergię na usuwanie zębów i robię wszystko,żeby do tego nie dopuścić.No to kiepsko.Chyba zrobię prześwietlenie,żeby sprawdzić,czy nic się nie dzieje.Szczątkowy wygląda na zdrowego,pozostałe ósemki też nie były jeszcze łatane.Teraz dopiero będę trzęsła portkami.Mam nieprzyjemne wspomnienia po 6 i dlatego wolę leczyć,mimo,że też się boję.
jak jest wyrżniety i ci nie przeszkadza to nnie musisz usuwać , chyba że jest tak zepsuty i cie wkurza , jeśli nie chcesz dopuścić do usuwania musisz o nie dbać by sie nie zepsuły
Nie jest zepsuty,Jakby coś się działo to dentystka by zobaczyła.Myślałam,że tak czy owak trzeba się pozbyć niedorostka.Jak tak,to niech sobie będzie.Przy okazji wizyty jutro,powiem,żeby go obejżała dobrze.Tyle osób i to dużo młodszych wyrywa ósemki,że w końcu zwątpiłam,o co chodzi.
Byłam u dentysty i kazałam dobrze obejżeć ósemki.Są zdrowiutkie i śliczne.Nie usunę aż nie zaczną się psuć,co oznacza daleką przyszłość,bo próchnicy nie mam od wielu lat i zęby mi się nie psują.Jedynie czasem potrafię wyciągnąć blombę z martwego zęba żując eklersy,jak ostatnio.Już pożegnałam się z tymi cukierkami ;)
Ja miałam zabieg usunięcia ósemki i pod wpływem znieczulenia nie był bardzo ciężki. Dopiero później przez 1,5 tyg. cierpiałam straszliwie. Dentysta poradził mi żebym jadła lody śmietankowe i faktycznie pomagało. oprócz tego brałam tabletki przeciwbólowe.Zęby trzeba wyrywać po jednym, nigdy kilka na raz.
miernik2010 napisał(a):Witam po wizycie u dentysty okazało się ze mam do usunięcia dwie ósemki zastanawiam się czy wyrwanie tych zębów bez znieczulenia jest bardzo bolesne ?
Co do usuwania ósemek dla wszystkich tu zaglądających proponuję:
1. Najpierw jedną stronę za jakiś czas drugą 2. Zabieg nie jest bolesny bez względu na wszystko 3. Samopoczucie i wygląd przez kilka dni po zabiegu nie najlepsze więc nie warto planować jakiś ważnych rzeczy. 4. Lód do okładów w pogotowiu 5. Tabletki przeciwbólowe pod ręką
Ania90 napisał(a):Zęby trzeba wyrywać po jednym, nigdy kilka na raz.
Z 4 zębów na pewno* nie można usunąć wszystkich na raz, ale już na przykład 2 ( byle z tej samej strony) owszem, sama przeszłam taki zabieg. Mam wyrwane 3 z 4 ósemek, ta ostatnia tez będzie niebawem wyrwana. Żadna mi się nie zdążyła wyrżnąć, miałam rozcinane dziąsła i dopiero w ten sposób wyrywane. Muszę powiedzieć, że zabieg przeszłam zupełnie bez bólu, oczywiście byłam znieczulana, ale wielką zasługa też w sprawności pana chirurga szczękowego, który w 5 minut wykonał cały zabieg, tak że wyszłam stamtąd bardzo zadowolona i w świetnym humorze, jak gdyby nigdy nic ;) Niestety po kilku godzinach, kiedy znieczulenie przestało działać, zaczął się cyrk. Ból nie dawał mi spać, w zasadzie całe dnie siedziałam z lodem przy policzku, nie spuchłam tak jak mnie straszono, ale mimo faszerowania się Ketonalem bolało bardzo. Ale mimo wszystko nie jest to coś co nie jest do przeżycia. Tak jak pisałam wyżej, jeszcze jedno wyrywanie jest przede mną i zupełnie się nie boje, wiem, że trochę pojęczę ale trudno.