Witam. Mój problem polega na tym, że oczy bolą mnie praktycznie przez cały czas. Spędzam dużo czasu przy komputerze i książkach. Mam 17 lat, od około 2 lat noszę okulary tylko do czytania +0,5, kontrolę mam co pół roku i przy badaniach nie wychodzi żadna większa wada. Biorę tabletki Maxi Vision Total i magnez, ale nie widać wyraźnej poprawy. Czasami mam tak, że.. nie wiem jak to opisać... jak patrzę na coś z odległości do ok. 2-3 metrów, muszę bardzo wysilać oczy, żeby widzieć to wyraźnie. Przy bardzo bliskich odległościach mam wrażenie uciskania oczu, jakby próbowały się odsunąć od tego przedmiotu ;-) Okulistka mówi, że mam problem z akomodacją, czyli przystosowaniem oczu do widzenia z daleka i bliska. Jak to się leczy?
Z widzeniem z dalszych odległości wszystko jest w porządku. W okularach jest trochę lepiej, ale tylko z bliska, bo z daleka widzę w nich niewyraźnie, więc nie mogę w nich chodzić cały czas. Dodam jeszcze, że gdy wyjeżdżam do miasta do szkoły, ból oczu jest jeszcze większy i dochodzą do tego bóle głowy. Bardzo razi mnie słońce, a w zimie śnieg.
Może ktoś ma lub miał podobny problem, proszę o radę...