Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹GinekologGinekologia – dziedzina medycyny zajmująca się kobiecym układem rozrodczym w szczególności leczeniem bezpłodności, zaburzeniami miesiączkowania, stanów zapalnych pochwy i przydatków, antykoncepcją hormonalną a także profilaktyki nowotworowej piersi i kobiecych organów płciowych.
Regulamin działu
W dziale „Ginekologia” wszystkie kobiety odwiedzające to forum medyczne znajdą cenne informacje na wszelkie tematy związane z ich układem rozrodczym. W tym miejscu toczą się interesujące rozmowy na temat profilaktyki oraz leczenia chorób żeńskiego układu płciowego. Tematyka jest niezwykle szeroka. Porozmawiaj o leczeniu niepłodności, zaburzeniach miesiączkowania, czy też ciąży pozamacicznej. Jeżeli szukasz dodatkowych informacji na temat zdiagnozowanych cyst na jajniku lub stanów zapalnych pochwy, wejdź na forum. Zadbaj o profilaktykę, regularne badania – jak często powinnaś je wykonywać? Wartym uwagi są także kwestie związane z antykoncepcją, skutkami zażywania tabletek antykoncepcyjnych. Jeżeli masz jakieś pytania na temat rzeżączki, świerzbu lub wszawicy łonowej zadaj je właśnie tutaj. Szukasz przyczyny bólu podbrzusza, który zdarza ci się okresowo? Nie wiesz jak łagodzić niezwykle bolesne miesiączkowanie? Nie wykluczone, iż dzięki doświadczeniu innych uczestników dyskusji dotrzesz do poszukiwanej informacji. Nie wahaj się – pytaj!
mam 17 lat.pierwszą miesiączkę dostałam w wieku 12 lat.miesiączki były dość regularne aż do teraz.dodam że jeszcze nie odbyłam stosunku.od trzech miesięcy mam częste i obfite okrey,np 13 dni miesiaczka,tydzien spokój i znowu,u ginekologa byłam w pazdzierniku i nic nie stwierdził i nie wiem czy teraz mam iść czy nie?troche sie boje co mi jest,pomóżcie
czyli mam rozumieć, że miewasz miesiączki nawet co 7 dni? nie jest to normalne, gdyż sama faza lutealna musi mieć te 13-14 dni; także albo to co obserwujesz nie jest miesiączką, albo masz zaburzenia hormonalne. zgłoś się do lekarza
hey jestem w podobnej sytuacji do ciebie! rowniez mam 17lat,jednak gdy skonczy mi sie miesiaczka nastepna mam juz za dwa tygodnie rowniez niewiem co z tym zrobic czy to ze stresu czy moze jakiejs choroby?
Witam, już któryś raz z kolei mam okres co 14 dni, wczesniej nie miałam takich problemów. W listopadzie odstawiłam tabletki antykoncepcyjne, czy to może miec z tym jakis zwiazek???? bardzo prosze o pomoc jestem zaniepokojona:([/b]
Teoretycznie nie powinnam się odzywać bo ja sama powinnam wybrać sie do lekarza, a już dość długo omijam go bokiem. mój cykl z reguły trwał 23-25 dni, w październiku spadł na 20-21, a od lutego 13-17 dni, do tego trwa 4-6 dni. Podejrzewam że pojawił sie znowu problem z torbielami, muszę zrobić usg, i tobie też radze. Ja w ostatnim czasie nie schudłam -stresów nie miałam, miesiączkuje od 9 lat, wiec teoretycznie powinnam mieć uregulowany.
bylam u ginekologa i niestety nic mi nie pomogl kazal sie zglosic podczas okresu?jestem ciekawa coz stwierdzi? zaczelam sie zastanawiac czy nie pojsc tez do innego ginekolga jak myslicie?
witam ponownie, okazało sie ze mam za mało hormonu estriadol i dlatego te objawy, jajniki oszalały a przy tym problemy z wypadaniem włosów, teraz biore juz leki jest ok.
Mam trochę denerwujący problem.Mam 17 lat i moja miesiączka,jeśli mozna tak nazwać plamienie od czasu do czasu,występuje czasem nawet co 2 tygodnie a trwa ok 7 dni. Słyszałam, ze może się spózniać po rozpoczęciu współżycia, ale w moim przypadku jest odwrotnie. Występuje jeszcze częściej. I nie muszę dodawać, że jest nieregularna:( Nie sprawia mi to żadnych trudności, ale to chyba zbyt często..Jak któś potrafii mi coś na ten temat powiedzieć to bardzo proszę:)
Mam 15 lat. I rozpoczelam nie dawno wspolzycie z partnerem. Po przebiciu blony dziewiczej leciała krew przez okolo 30 min, A za okolo godzine znnowu zobaczyłam ze leci wiec sadze ze to byl okres bo mialam przez 5 dni. Zaczol sie 25 maja a skonczyl 30. Ale wczoraj znowu go dostałam i sie wystraszyłam... Gdzyz przedtem okres zazwyczaj mi sie spoznial. Nie wiem czy to za sprawa rozpoczecia wspolzycia... Prosze pomozcie, gdyz nie wiem czy powinnam sie zglosic do ginekologa. A moje grugie pytanie to czy do ginekologa trzeba isc z mama czy mozna z osoba pelnoletnia...?
Cos napewno jestnie tak z Twoimi miesiaczkami, porozmawiaj z mama na ten temat i udaj sie do lekarza... Twoje miesiaczki moga byc nieregularne, ze wzgledu na Twoj mlody wiek ale jest wiele przyczyn dlaczego tak sie dzieje...
pyssska napisał(a):Czesc ;) ja mam 12 lat . a Miesiączke dostalam w wieku 10 . ostatnio skonczyla mi się tydzien temu i znowu dostalam . nie wiem co robic ?
Podziel się z mamą spostrzeżeniami a jesli sytuacja się powtórzy pojdz do gina. Zwróć uwagę na to czy ten okres wyglada jak zawsze czy nie. Czy to jest naprawdę okres czy plamienia itp :)
cześć jestem tu nowa.. i chciałabym się zapytać ile lat mogą regulować się miesiączki.. pięrwszą dostałam jakoś w kwietniu w 6 klasie podstawówki.. i na początku miałam takie, że mi się spóźniały i to o sporo.. a teraz skończyłam 2 klasę gim, i mam miesiączki tak co 7-10 dni? czy to nie za często..? i nawet nie są bolesne ani nic..