Witam wszystkich!
Od kilku dni (4-5 dni), gdy patrzę na jasne przedmioty, śnieg, białą kartkę, przez prawe oko widzę czarną plamkę (która jest bardzo mała) i gdy spoglądam na boki to się przemieszcza. Do tego bolą mnie oczy. Właściwie to czuję takie przemęczenie, może dlatego, że w tygodniu szkolnym się nie wysypiam (śpię po 7 godzin) i gdy w weekendy śpię dłużej to mi to przemęczenie raczej mija. Do tego czasami dochodzi ból głowy. Zazwyczaj w skroniach (jeśli boli mnie głowa to tylko i wyłącznie w skroniach), a ostatnio zaczęła mnie kłuć (jakiś nerwoból?). Rzadko, ale jednak i dlatego się trochę denerwuję. Wyczytałam, że podobne objawy (jak ból głowy i czarne plamki) mogą występować w przypadku odwarstwiania siatkówki bądź zaćmy (czy to możliwe, żeby występowała u 17-latki?). Dodam, że przed monitorem komputera nie spędzam zbyt wiele czasu. Dziennie max. 1,5 h (w weekendy trochę dłużej), przed telewizorem max. 1 h, ale za to dość długo siedzę w książkach (od 4-6 h.)
Do tego czytałam, że "latająca" plamka czasami sama znika. Moja mama powiedziała, że miała kiedyś coś podobnego.
Mam zamiar na dniach wybrać się do okulisty, ale jeżeli ktoś mógłby mi pomóc lub przechodził coś podobnego to proszę o pilną odpowiedź.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.