Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹GinekologGinekologia – dziedzina medycyny zajmująca się kobiecym układem rozrodczym w szczególności leczeniem bezpłodności, zaburzeniami miesiączkowania, stanów zapalnych pochwy i przydatków, antykoncepcją hormonalną a także profilaktyki nowotworowej piersi i kobiecych organów płciowych.
Regulamin działu
W dziale „Ginekologia” wszystkie kobiety odwiedzające to forum medyczne znajdą cenne informacje na wszelkie tematy związane z ich układem rozrodczym. W tym miejscu toczą się interesujące rozmowy na temat profilaktyki oraz leczenia chorób żeńskiego układu płciowego. Tematyka jest niezwykle szeroka. Porozmawiaj o leczeniu niepłodności, zaburzeniach miesiączkowania, czy też ciąży pozamacicznej. Jeżeli szukasz dodatkowych informacji na temat zdiagnozowanych cyst na jajniku lub stanów zapalnych pochwy, wejdź na forum. Zadbaj o profilaktykę, regularne badania – jak często powinnaś je wykonywać? Wartym uwagi są także kwestie związane z antykoncepcją, skutkami zażywania tabletek antykoncepcyjnych. Jeżeli masz jakieś pytania na temat rzeżączki, świerzbu lub wszawicy łonowej zadaj je właśnie tutaj. Szukasz przyczyny bólu podbrzusza, który zdarza ci się okresowo? Nie wiesz jak łagodzić niezwykle bolesne miesiączkowanie? Nie wykluczone, iż dzięki doświadczeniu innych uczestników dyskusji dotrzesz do poszukiwanej informacji. Nie wahaj się – pytaj!
Hej;))...gdzies juz o tym pisalam ale nie uzyskałam podowiedzi;)) Otóz jaki powinien byc cukier w ciazy??...po 1 godz. i po 2 po posilku? Za podpowiedzi bede bardzo wdzieczna:))
Nic nie piszesz czy masz cukrzyce........ale cukier bada się dwie godziny po jedzeniu i na czczo,i o 3 w nocy.................norma obecnie jest do 140.............jeszcze nie dawno było 120.......ale podniesli do 140................pozdrawiam
Jesli chodzi o cukrzyce to jej nie mam tzn.nie mialam az do zrobienia krzywej cukrowej...(cukrzyce ma moja mama i jej 2 siostry) Mojemu ginowu niespodobalo sie,ze po spozyciu glukozy 75mg po godzinie cukier wyszedl 198 a po 2 godz. jakies 120(dokladnie niepamietam. U mnie norma to niby na czczo 90 a po godzinie 120... Mierze sobie cukier po posilkach(po godzinie i po dwoch) i wychodzi roznie...po 1 godz. wychodzi okolo 120 a po godzinie ponizej 120 wiec juz nie wiem czy wszystko jest ok czy jest sie czym martwic... Wizyte mam dopiero za tydzien.... Dziekuje za odpowiedz;))
U mnie w rodzinie jest cukrzyca ze strony rodziny mojej babci,zawsze się bałam że i ja będe miała.....no i tak się stało...........więc u Ciebie jest też takie prawdopodobieństwo,chociaż przy odpowiednim odzywianiu można ustrzeć się cukrzycy,wiem że na ten temat różne są opinie,ale na temat cukrzycy duzo czytałam i rozmawiałam z lekarzami,którzy nie sa zdania że cukrzyca jest zawsze dziedziczna.Mój lekarz zawsze mi mówił że cukier najdokładniej bada się 2 godziny po jedzeniu.....no i na czczo........bo po godzinie wyjdzie Ci wysoki cukier....... Pozdrawiam i odezwij się jeszcze.
Malutka dziekuje Ci,ze zainteresowałaś sie moim problemem;))...Mam 29 lat i jestem w 32 tc, mierze sobie cukier po kazdym posilku az paluchy mnie bolą ;D...Myślisz,ze ten cukier spowodowany jest ciąza???...jakie szanse sa na to aby po ciazy go nie było??? Wczoraj cos dziwnego zauwazylam po zmierzeniu-wczesniej takiej sytuacji nie mialam...otóz przed kolacja mialam cukier 81...po godzinie 126...a po 2h podskoczył do 149...dodam,ze zgag nie miewam a wczoraj przy tym cukrze 149 dostałam-czy zgaga moze miec cos wspolnego przy wzroscie cukru we krwi?? Zastanawia mnie fakt dlaczego moi "ginowie"(mam ich dwóch-cukrzyk diabetolog)tak bardzo zwracaja uwage na cukier po 1godzinie, skoro twierdzisz,ze po 2 h jest odpowiedni moment. Malutka czy Ty tez masz cos wspolnego z cukrzyca???...masz moze jakies sprecyzowane dania??...czym wiecej czytam o tej cukrzycy tym coraz bardziej jestem głupsza;D
Wiesz,ja nie jestem lekarzem,ale mam cukrzyce i piszę Ci tylko to co wiem z własnego doświadczenia.To czy zgaga ma cos wspolnego z cukrzyca to nie wiem,ale ja tez ją w ciazy mialam,chociaz wtedy jeszcze cukrzycy nie mialam.Pytasz o dania,ja jestem otyła wiec tym bardziej musze uwazac na to co jem,ale nie jem smazonego,tylko gotowane lub na parze piersi z drobiu,do tego duzo surowek warzywnych,kasze i ryz.....w piatek bede wolniejsza to napisze ci wiecej.Pozdrawiam