Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹Lekarz RodzinnyMedycyna rodzinna – dziedzina medycyny, zajmująca się profilaktyką, diagnostyką, rozpoznawaniem oraz leczeniem chorób, które w pierwszej kolejności nie wymagają wizyty u lekarza specjalisty. Jej zadaniem jest min. promowanie zdrowego trybu życia oraz zapewnienie podstawowej opieki medycznej, zarówno lekarskiej jak i pielęgniarskiej.
Regulamin działu
W dziale „Lekarz rodzinny” znajdziesz mnóstwo porad, które mogą Cię zainteresować. Jeżeli poszukujesz wiadomości na temat tego podstawowego ogniwa w systemie opieki zdrowotnej, to trafiłeś we właściwe miejsce. Dowiedz się jakie kompetencje posiada lekarz pierwszego kontaktu oraz kiedy udać się właśnie do niego. Dołącz do dyskusji na temat osobistych doświadczeń w kontakcie z przedstawicielami służby zdrowia: lekarzy, pielęgniarek czy położnych środowiskowych pracujących w twoim rejonie. Czy uważasz, że Twoja rodzina jest pod dobrą opieką? Co w istniejącym systemie jest godne pochwały, a co należałoby Twoim zdaniem zmienić? Zastanawiasz się, czy udać się do przychodni rodzinnej, a może od razu do lekarza specjalisty? Sprawdź, co sądzą o tym inni uczestnicy forum. Wykorzystaj okazję i przyłącz się do dyskusji na te i inne tematy związane z ogólnie pojętą profilaktyką, zdrowym trybem życia i kondycją fizyczną. To tu toczą się ciekawe rozmowy – przekonaj się o tym osobiście.
Niedawno zauwazylem, ze na nogach w okolicach narzadow plciowych zrobilo mi sie cosa jakby liszaj (chyba nieznam sie na tym). To jest zaczerwienione i sa na tym jakby male krostki. Jak przejade po tym palcem to boli/piecze. Co to jest i jak to zwalczyc? Bardzo prosze o pomoc!
A skad to sie bierze? Dlaczego mi to wyskoczylo? I czy wystarczy jak pojde tylko do lekarza rodzinnego? I jeszcze jedno. Przeczytalem ze polpasiec pojawia sie na klatce piersiowej. Dlaczego wiec ja mam go na nogach?
wewnętrzna strona uda? czerwone?.. hmm.. moja babcia miała coś takiego. Rumień wędrujący. Pokazuje się kiedy zarazisz się boreliozą. Chorobą od kleszcza. Rumień co prawda schodzi po krótkim czasie, ale borelioza zostaje na zawsze, bardziej lub mniej wyleczona