Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹GinekologGinekologia – dziedzina medycyny zajmująca się kobiecym układem rozrodczym w szczególności leczeniem bezpłodności, zaburzeniami miesiączkowania, stanów zapalnych pochwy i przydatków, antykoncepcją hormonalną a także profilaktyki nowotworowej piersi i kobiecych organów płciowych.
Regulamin działu
W dziale „Ginekologia” wszystkie kobiety odwiedzające to forum medyczne znajdą cenne informacje na wszelkie tematy związane z ich układem rozrodczym. W tym miejscu toczą się interesujące rozmowy na temat profilaktyki oraz leczenia chorób żeńskiego układu płciowego. Tematyka jest niezwykle szeroka. Porozmawiaj o leczeniu niepłodności, zaburzeniach miesiączkowania, czy też ciąży pozamacicznej. Jeżeli szukasz dodatkowych informacji na temat zdiagnozowanych cyst na jajniku lub stanów zapalnych pochwy, wejdź na forum. Zadbaj o profilaktykę, regularne badania – jak często powinnaś je wykonywać? Wartym uwagi są także kwestie związane z antykoncepcją, skutkami zażywania tabletek antykoncepcyjnych. Jeżeli masz jakieś pytania na temat rzeżączki, świerzbu lub wszawicy łonowej zadaj je właśnie tutaj. Szukasz przyczyny bólu podbrzusza, który zdarza ci się okresowo? Nie wiesz jak łagodzić niezwykle bolesne miesiączkowanie? Nie wykluczone, iż dzięki doświadczeniu innych uczestników dyskusji dotrzesz do poszukiwanej informacji. Nie wahaj się – pytaj!
Witam, mam wielki problem - polega on na tym, że z moja dziewczyna udaliśmy się do ginekologa po tabletki 72h po stosuku by zaradzić nie chcianej ciaży, niestety lekarz twierdził że mają kłopoty po przepisywaniu tego typu leków i nie zapisze ich nam, ale oferował pomoc w swoim prywatnym gabinecie. Udalismy się tam i za uiszczeniem 100zł dał mojej dziewczynie owy lek, problem w tym że dostała 2 drażetki do połknięcia na miejscu i 2 do domu po 12h. Lekarz nie pokazał pudałka więc na dobrą sprawę nie wiemy co podał. Wydawało się jej że było to białe pudełko z zielonym napisem, na A. Niestety nie jest tego pewna i zastanawia nas to dlaczego aż 4 tab, dlatego jeżeli ktoś zna leki tego typu, lub co lekarz mógł podać o podobny działaniu proszę o pomoc. Niestety nie mogę załączyć zdjęcia tych drażetek, ale są to małe okragłe białe drażetki wielkości około 4-5mm. Pozdrawiam.
1. Lekarz ma obowiązek wypisać tabletki "po" i nie niesie to żadnych konsekwencji. To nie są tabletki wczesnoporonne i są normalnie dopuszczone do obiegu na rynku. Moim zdaniem lekarz Was poprostu zrobił w przysłowiowego konia. Czasami lekarze mają obiekcję do wypisywania tego typu tabletek ale to tylko ich poglądy i morlae, które powinny pozostać w domu a nie w gabinecie. 2. Zazwyczaj przyjmuje się Escapelle (jedna tabletka) kiedyś postinor (2 tabletki) Co przyjęła dziewczyna? Nie wiem...Może to były zwykle tabletki anty gdyż zakałada się, ze 4 tabletki anty = postinor.
wikam napisał(a):1. Lekarz ma obowiązek wypisać tabletki "po" i nie niesie to żadnych konsekwencji
Każdy lekarz ma prawo* odmówić wypisania leku, który nie służy ratowaniu życia, więc o żadnym obowiązku w tym przypadku mowy być nie może, a co lekarz podal w tym przypadku to już tylko on wie.
* Art. 39. Ustawy z dn. 5 grudnia 1996r. o zawodzie lekarza i lekarza dentysty: "Lekarz może powstrzymać się od wykonania świadczeń zdrowotnych niezgodnych z jego sumieniem".
Podszedłeś to tego bardzo ...przepisowo? A wiesz doskonale, że nie o to chodzi. Tabletki typu postinor itp mają takie samo działanie jak antykoncepcyjne. Ta sama zasada tylko hormon podany w wiekszej ilości. Zagęszenie śluzu enwetualnie brak mozliwości implantacji.Skoro lekarz nie odmawia antykoncepcji hormonalnej nie powinien także odmawiać tabletek po stosunku. To się kłóci samo ze sobą.
Oj no chcuial sobie chlop zarobić i to widac golym okiem o żadnych moralnych obiekcjach mowy być nie może bo gdyby oto chodziło powiedział by Nie i juz i nie dał nic.
Ha....nie wiem :/ Dziewczyna zażyła coś ale co? Jesli to były hormony (a tak pewnie było) to dołożenie do tego kolejnej dawki w postacie tabletki "po" może wywołać dośc odczuwalne skutki uboczne. Jesli nie minęły owe 72 godziny możecie skonsultować się z innym ginem i opisać mu całą sytuację.
Nic nie robić, bo nie wiesz czy owa tabletka "po" nie została podana, bo nie wiesz co podano, moze miał lek np. zagraniczny a ten sam skład co chocby wspomniany Postinor (ale w mniejszej dawce stąd więcej tablaetek).
Wikam, nie pisze nic o moralności tylko zakwestnionowałem to że napisałaś że lekarz ma "obowiązek" przepisać tabletkę "po" bo to było wprowadzeniem forowicza w błąd bo lekarz oczywiście takiego obowiązku nie ma.
mam 'mały' problem który nie daje mi spokoju. w sobotę.. pękła nam gumka... następnego dnia poszlam do ginekologa prywatnego. zapłaciłam za nie ponad 100 zł. na miejscu musiałąm wypić 4, a kolejne 4 za 12 godzin. i nie mam pojęcia jakie to były tabletki... naczytałam się, że dziewczyny biorą po 2 jakieś tabletki i to wszystko. więc dlaczego ja miałam ich aż 8?