Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹ChirurgChirurgia – dziedzina medycyny zajmująca się operacyjnym i zabiegowym leczeniem schorzeń i chorób wyodrębniamy specjalizacje podstawowe: chirurgia dziecięca, torakochirurgia, ogólna, plastyczna, szczękowo-twarzowa, kardiochirurgia, neurochirurgia, stomatologiczna.
Regulamin działu
Jeżeli chcesz wziąć udział w dyskusji na tematy związane z chirurgią, zabiegami chirurgicznymi oraz leczeniem chirurgicznym, odwiedź dział „Chirurg”. Znajdziesz tutaj porady forumowiczów odnoście problemów, które być może dotyczą Ciebie lub Twoich bliskich. Niezwykle cenne wskazówki mogą uzyskać tu nie tylko pacjenci przygotowujący się do zabiegów, ale także ci, którzy są obecnie w trakcie rekonwalescencji po leczeniu chirurgicznym. Dowiedz się czym jest chirurgia małoinwazyjna i kiedy się ją stosuje. Na czym w praktyce polegają zabiegi laparoskopowe i endoskopowe? W jakich przypadkach stosowana jest chirurgia endowaskularna? Znajdziesz tu odpowiedzi na pytania z zakresu wielu działów chirurgii, takich jak m.in.: chirurgia ogólna, dziecięca, urazowa, szczękowo-twarzowa, naczyniowa czy chirurgia układu nerwowego. Szczególnie cenne dla wielu użytkowników są dyskusje w obrębie chirurgii plastycznej. Warto wziąć w nich czynny udział. Forum zaprasza wszystkich otwartych na wiedzę i zdobywanie nowych doświadczeń.
Witam juz dosyc dlugo boli mnie podbrzusze prawe i bok to trwa pol roku.zaden lekarz nie moze powiedziec co sie dzieje tylko wypisuja ciagle garscie lekow.na wlasny koszt chce isc na rezonans magnetyczny brzucha i chcialabym sie dowiedziec co on moze wykazac?czy wszystko dokladnie bedzie widac?i czemu prywatnie tez trzeba miec skierowanie?
Badanie rezonansem magnetycznym nie jest odpowiednie do obrazowania narządów jamy brzusznej. Badanie to stosuje się przede wszystkim do wykrywania zmian w obrębie układu nerwowego. W tym przypadku powinno wystarczyć badanie USG jamy brzusznej. Skierowanie na tego rodzaju badania (RTG, TK, MRI) jest niezbędne, ponieważ tego rodzaju diagnostyka oprócz niewątpliwych zalet posiada też wady i nieodpowiednio użyta może stanowić zagrożenie dla pacjenta. W przypadku MRI to badanie ze względu na wykorzystywanie silnego pola magnetycznego przeciwwskazane jest u osób posiadających implanty, rozruszniki, zespolenia metalowe a także wszelkie inne metalowe elementy w ciele (wyjątek stanowią elementy tytanowe). Lekarz przeprowadzając wywiad może odpowiednio zakwalifikować lub zdyskwalifikować danego pacjenta do badania.
ja mialam usg nic nie wykrylo a podbrzusze nadal boli ze nie moge nawet siedziec a rtg wykrylo to Wybrzezenie górno przedniej krawędzi trzonu kręgu L4 z częściową sklerotyzacją oraz drobny odczyn wytwórczy krawędziowy trzonu kręgu L5.zwężenie tarczy międzykręgowej L3-L4 oraz L4-L5 .boje sie ze to moze to wyrostek ale to dziwne bo to boli juz pol roku i nie ma goraczki lub przepuklina.i dlatego myslalm ze rezonans wykarze cos
Witam.od 3 miesiecy mam bol prawego podbrzusza.na początku odczuwałam klocie w pepku i taki ciągnący bol w prawym podbrzuszu.bylam u chirurgow ortopedy ginekologa i nikt nie może mi pomoc czy ten bol prawgo podbrzusza jmoze być spowodowane tym ze w wakacje upadlam na deske cala masa ciala i akurat upadlam na te czesc ledzwiowa kregoslupa.byl siniak ale mnie nic nie bolalo wiec nie poszlam do lekarza.teraz dopiero ukazal sie 2miesiace temu ten bol prawego podbrzusza i czasami boku i biodra,lecz 2 miesiace temu mialam silne zatrucie i wymiotywalam oraz mialam przeprowadzke i ponosilam troche ciezkich rzeczy i wlasnie po tym fakcie zaczal dolegac mi taki bol.czy to moze miec cos wspolnego ztym bolem?moze cos naderwałam.Obecnie boli mnie biodro i prawy bok( położony na wysokości pepka gdzies w miejscu kolo biodra).przy ucisku boli. Co to może być???Dodam jeszcze ze mam PCO. WBC 10.6 WBC 10.6 RBC 4.37 HGB 13.7 HCT 41.5 MCV 95 MCH 31.3 MCHC33.0 RDW10.6 PLT 311 MPV 7.7 PCT O.239 PDW 12.5
to jest taki dziwny bol czasem jest czasem go nie ma.bylam u chirurga wypisal mi biprofenid abaktal zaldiar ketonal itdtroche mi przeszlo a teraz znow powrocil bol.nie wiem to takie dziwne uczucie tak jakby piekaco swedzoncy bol nie jest zbyt silny ale uciazliwy.tak jakby ciagnelo cos.obecnie najbardziej boli mnie podbrzusze i biodro.najgorzej jak siedze to czuje cos takiego jakby mi cos tam przeszkadzalo i bolalo.nosze luzne rzeczy poniewaz jak zalorze cos dopasowanego co dotyka tego miejsca to to boli.ostatnio nawet mam cos takiego ze jak zjem po poludniu obojetnie czy cos na sucho czy normalnie to zaczyna mi sie przelewac w brzuchu niby chce do toalety ale nie moge a potem po paru podejsciach mam rozwolnienie.dodam ze mam CRP 12.6
czasem rowniez jak sie wyprozniam to czuje jakby klocie na wysokosci pepka w prawym boku naprawde to mnie meczy nie moge normalnie zyc juz nie wiem jakie badania robic chce wiedziec co mi jest
Badanie rezonansem magnetycznym nie jest odpowiednie do obrazowania narządów jamy brzusznej.
zdaje sie, ze Vieri troche rozminal sie z prawda. Proponuje wejsc na strone crohnDOThomeDOTpl i wpisac w wyszukiwarke "rezonans magnetyczny" by zobaczyc jak odpowiednie jest to badanie do problemow/chorob jamy brzusznej. najlepiej jednak skonsultowac z gastrologiem przydatnosc tego badania do diagnozy w konkretnym przypadku.