Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹LaryngologLaryngologia - dziedzina medycyny zajmująca się leczeniem chorób zatok, gardła, krtani oraz uszu (otolaryngologia) a także innymi schorzeniami związanymi z górnymi drogami oddechowymi szczególnie jamy ustnej i nosowej, narządów i gruczołów z nimi związanych (język, ślinianki) oraz układu chłonnego w obrębie szczęki i szyi (w szczególności migdałków gardłowych)
Regulamin działu
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej informacji na temat dolegliwości laryngologicznych? Trafiłeś we właściwe miejsce. Tutaj dotrzesz do wiadomości, które z pewnością cię zainteresują. Podejmowane dyskusje toczą się wokół chorób gardła, krtani, zatok a także uszu. Jeżeli nie znalazłeś odpowiedzi na trapiące Cię wątpliwości, otwórz nowy wątek i zadaj pytanie innym użytkownikom, którzy odwiedzają to forum medyczne. Dział „Laryngolog” skierowany jest do wszystkich pacjentów cierpiących na schorzenia związane z górnymi drogami oddechowymi - w szczególności jamy ustnej i nosowej, narządów oraz gruczołów z nimi powiązanych. Poznaj szczegóły dotyczące powszechnie stosowanych w laryngologii metod diagnostycznych oraz sposobu leczenia wykrytych i zdiagnozowanych chorób. Dokonując szerszego rozeznania w prezentowanej tematyce z pewnością pomożesz sobie czy też bliskiej, chorującej osobie. Warto już teraz rozważyć szanse płynące z aktywnego uczestnictwa w dyskusjach toczących się w tym dziale.
Witam, koleżanka cmokneła mi głośno bezpośrednio w prawe ucho i poczułem pszeszywający ból w uchu i straszny hałas i potem dzwoniło mi w uchu. Było to wczoraj i ucho mnie potem troche bolało i wogóle czułem jakoś dziwne tam w środku. Dziś zadzwoniła do mnie siostra i odebrałem komórke przykładając do tego samego ucha i jak sie ona odezwała to mnie zabolało tam w środku dość mocno...... Czy możliwe że mam coś uszkodzone?
cez napisał(a):Bardzo prawdopodobne , że masz pękniętą błonę bębenkową.Wymaga to szybkiej wizyty u laryngologa,podania antybiotyku i odp. odkażajacych kropli.
laryngolog będzi umiał bezboleśnie sprawdzić co z tym bębenkiem? zobaczy to przez latarke?
Z reguły laryngolog posiada tzw otoskop -skrzyżowanie latarki ze szkłem powiększającym i wziernikiem do ucha,które to urządzenie umiejetnie uzyte pozwala na ocenę błony bębenkowej zupełnie bezboleśnie.widać ,że nigdy nie byłeś w takiej poradni- gratuluję zdrowia,aje,jak to się mówi "zawsze jest ten pierwszy raz" -jak z tym cmoknięciem w ucho. Trzymaj się Będę cię wspierał duchowo Jestem laryngologiem
Witam. 2 dni temu na basenie przypadkiem dostałem pod wodą kolanem w lewe ucho. Poczułem silny ból. Od razu pojechałem na pogotowie i lekarz stwierdził u mnie pęknięcie błony bębenkowej. Zostałem skierowany na zabieg. Teraz podczas przełykania śliny słyszę jakby takie,, uderzenie" i czuję jak wciągam powietrze uchem. Chciałbym się zapytać czy to normalne po zabiegu i czy nie będzie miało wpływu na zrastanie się tej błony. Pozdrawiam
Wiem ze stary topic, ale zakladac nowego nie bede odnosnie pęknietej błony bębenkowej.. Dostalem strzala w ucho i mi strzelilo cos, wydzielina jakas wyciekla i teraz slysze szumy i takie piszczenie...bylem u laryngologa i powiedzial ze mam "DZIURE" i przepisal mi tak: Duomox 1g, Claritine 10mg i Calcium 300 mg z witamina C i kazal uwazac na to zeby do ucha sie woda nie dostala!(po zjedzeniu tego wszystkiego badanie sluchu w szpitalu kazal zrobic) Macie moze jeszcze jakies wskazowki co do tej"DZIURY"(peknietej blony bebenkowej) co moge zrobic, czego nie robic?? Jeszcze pytanie, czy moge ktores ucho zatkac wata?? Bo takie sluchanie mi leb rozsadza, bo zdrowe ucho czuje jakby odbieralo dzwieki ze zdwojona sila i od tego mnie chyba glowa boli...