Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹ChirurgChirurgia – dziedzina medycyny zajmująca się operacyjnym i zabiegowym leczeniem schorzeń i chorób wyodrębniamy specjalizacje podstawowe: chirurgia dziecięca, torakochirurgia, ogólna, plastyczna, szczękowo-twarzowa, kardiochirurgia, neurochirurgia, stomatologiczna.
Regulamin działu
Jeżeli chcesz wziąć udział w dyskusji na tematy związane z chirurgią, zabiegami chirurgicznymi oraz leczeniem chirurgicznym, odwiedź dział „Chirurg”. Znajdziesz tutaj porady forumowiczów odnoście problemów, które być może dotyczą Ciebie lub Twoich bliskich. Niezwykle cenne wskazówki mogą uzyskać tu nie tylko pacjenci przygotowujący się do zabiegów, ale także ci, którzy są obecnie w trakcie rekonwalescencji po leczeniu chirurgicznym. Dowiedz się czym jest chirurgia małoinwazyjna i kiedy się ją stosuje. Na czym w praktyce polegają zabiegi laparoskopowe i endoskopowe? W jakich przypadkach stosowana jest chirurgia endowaskularna? Znajdziesz tu odpowiedzi na pytania z zakresu wielu działów chirurgii, takich jak m.in.: chirurgia ogólna, dziecięca, urazowa, szczękowo-twarzowa, naczyniowa czy chirurgia układu nerwowego. Szczególnie cenne dla wielu użytkowników są dyskusje w obrębie chirurgii plastycznej. Warto wziąć w nich czynny udział. Forum zaprasza wszystkich otwartych na wiedzę i zdobywanie nowych doświadczeń.
Dzień dobry. Otóż probelem jest następujący. Moją mamę strasznie boli ręka, czasem drętwieje jej, że nie może spać w nocy. Była u lekarza i lekarz powiedział, że ma cieśń albo cieść nadgarstka. Nie wiem co to jest z czym to jest związane. Jak się to leczy ? Czy mógłby mi ktoś pomóc opisać objawy sposób leczenia na czym polega dolegliwość?
Zespół cieśni kanału nadgarstka - jest to zespół objawów spowodowanych uciskiem nerwu w kanale nadgarstka.
Bezpśrednią przyczyną powstania zespołu cieśni kanału nadgarstka jest wzmożone ciśnienie w kanale powodujące ucisk nerwu pośrodkowego, co powoduje upośledzenie funkcji nerwu . Najczęstsze przyczyny powstawania objawów składających się na zespół cieśni to: 1.Stany zapalne w obrębie pochewek ścięgien wchodzących w skład kanału nadgarstka 2.Urazy - złamanie kości nadgarstka lub nasady dalszej kości promieniowej ( wylew krwi w obręb ograniczonej przestrzeni jaką jest kanał nadgarstka powoduje wzrost ciśnienia ww okolicy) 3.Choroba reumatyczna 4.Przeciążenie nadgarstka spowodowane wykonywaną praca bądź aktywnością fizyczną - ciągłe ruchy skrętne, stale utrzymywane zgięcie grzbietowe podczas wykonywania pracy.
Metoda leczenia zespołu cieśni kanału nadgarstka jest zależna od stopnia zaawansowania choroby, radykalne leczenie operayjne podejmowane jest w przypadku gdy objawy są dokuczliwe, nie ustepujące mimo leczenia zachowawczego.
1.Leczenie zachowawcze - przy objawach ograniczających sie jedynie do okresowego dretwienia i mrowienia palców zwłaszcza po wysiłku, stosujemy ortezy nadgarstka, leki p/zapalne, odpoczynek , oraz Vit B6 - nie potwierdzono skuteczności w badaniach klinicznych. Znaczną poprawe przynosi również wstrzykiwanie kortykosterydów , które redukując stan zapalny i obrzęki zmniejszają tym samym ciśnienie w kanale nadgarstka. 2.Leczenie operacyjne - stosujemy w przypadku gdy leczenie zachowawcze nie przyniosło oczekiwanych rezultatów, objawy drętwienia i mrowienia utrzymują sie stale ,lub gdy pacjent zgłosił sie do lekarza zbyt póżno i doszło już do zaniku mięśni kłębu .W takim przypadku leczenie polega na chirurgicznym odbarczeniu kanału nadgarstka poprzez przecięcie więzadła poprzecznego nadgarstka.
W razie pytań zapraszam. Pozdrawiam. Życzę zdrowia mamie.
Moja mama miała operację zespołu cieśni kanału nadgarstka 2 czerwca.
Poprawa sprawności ręki nastąpiła, ból się zmniejszył ale do dziś dzień boli ją nadgarstek. Ból występuje prawie cały czas, ból promieniuje w środku dłoni czasem na palce. Mama zażywa NIMESIL i ból się zmniejsza, ostatnio przez 4 dni nie brała i ból się zwiększył.
Zastanawiamy się czy operacja została źle przeprowadzona czy jest to efekt gojenia się rany?
Szkoda,że dopiero taki czas po zabiegu. No ale nic nie zrobimy. Trzeba czekać czy bedą skutki rehabilitacji, a jak nie to trzeba ponownie zdiagnozować problem.
to, ze reka dalej boli po zabiegu jest zupelnie normalne. Bardzo czesto po zabiegu bol jest nawet silniejszy niz przed. Trwa to czasami nawet do 6ciu miesiecy, choc z reguly ustepuje po 2-3. Po prostu sam zabieg tez podraznia nerw, a nerw raz podrazniony potrzebuje czasu zeby sie troche przyciszyc. Wiec nie ma sie co martwic, nie dzieje sie nic zlego, to minie z czasem. Wazne jest, zeby mama regularnie masowala blizne jakims kremem i robila cwiczenia utrzymujace ruchomosc nadgarstka i rozciagala go co najmniej 3-4 razy dziennie. Rehabilitacja w lipcu jest za przeproszeniem o d..e rozbic, to tak troche o miesiac za pozno.
Moja mame tez czeka ta operacja. Boje sie, bo mama ma juz 64 lata i martwie sie, ze moga wystapic jakies powiklania. Czy ktos moglby polecic dobrego lekarza w okolicach Katowic lub Krakowa? I czy rehabilitacja musi rozpoczac sie od razu po zabiegu? Prosze o rade lucysia1980@yahoo.es
3 tyg temu mialam operacje na zespol ciesni nadgarstka bardzo prosze o rade czy wymagana jest potym jakas rehabilitacja bo nie orientuje sie,przebywam na emigracji a tu ciezko czegos sie dowiedziec i tu tez mialam operacje,prosze o odpowiedz.moj e-mail dodo305@wp.pl z gory dziekuje za pomoc
Witam, mam pytanie w jaki sposób wymusić na lekarzu skierowanie do specjalisty (jakiego) zajmującego się cieśnią nadgarstka, mam z tym problem już od 4 lat i nikt nie chce mi pomóc a zaczynam powoli tracić czucie w palcach, nie mogę sobie pozwolić na to bo mam dwójkę dzieci (4l i 4 m-ce) muszę być sprawna, rok temu miałam robione zdjęcie całego kręgosłupa, nic nie wykazało dlatego podejrzewam zespół cieśni, z tego co wyczytałam mam wszystkie objawy i niestety kwalifikuję się do osób mogących mieć z tym problem (otyłość, dwie ciąże, tarczyca-niedoczynność)
Poproś lekarza rodzinnego o skierowanie do neurologa. A najszybciej byloby, gdybyś poszla od razu do neurochirurga. Możesz wcześniej prywatnie zrobic badanie przewodnictwa w nerwie pośrodkowym i lokciowym. Troche kosztuje ale zaoszczędza mnostwo czasu.
Mój, a właściwie mojej mamy problem jest dośc skomplikowany. Mama od dziecka porusza się na wózku inwalidzkim (po zabiegu przeprowadzonym w dziecinstwie nastapil zanik miesni w konczynach dolnych), całe życie przeciążała swoje ręce, co zaowocowało właśnie zespołem cieśni nadgarstka. Ręce drętwieją jej praktycznie codziennie, bolą, co w znacznym stopniu uniemożliwia jej normalne funkcjonowanie. Przy niższych temperaturach traci czucie w palcach, palce robią się białe... Stąd moje pytanie, czy w takim wypadku jest konieczna operacja? A może ktoś z państwa orientuje się, gdzie mogłabym znaleźć dobrego (naprawdę dobrego) lekarza, który taki zabieg mógł przeprowadzić? (Najlepiej na terenie wielkopolski, ale może być i z innych części kraju, ważne, by był to specjalista) Moja mama bardzo boi się, że operacja mogłaby się nie udać i straciłaby całkowicie sprawność.
Jesli problem tkwi rzeczywiście w zespole cieśni nadgarstka, to takie zabiegi są bardzo proste i najczęściej się udają. Raczej nie ma się czego bać. Jeśli to zespół cieśni to polecam klinikę WAM w Łodzi, oddział neurochirurgii i chirurgii nerwów obwodowych. Oni mają duze doświadczenie w nerwach obwodowych. Najlepiej byloby zorbic badanie EMG obu rąk ( nerw pośrodkowy) i juz z wynikami isc do jednego z neurochirurgow pracujących na tym oddziale. Podobne dolegliwosci moze tez dawac dyskopatia szyjnego odcinka kręgoslupa, a operacja kręgoslupa to juz niestety duzo poważniejsza sprawa i wiażąca sie ze sporym ryzykiem. Raczej w tym wypadku polecam rehabilitację.