ja po TYM stosunku strasznie sie męczyłam z bólami krzyża i bólami jak na okres.....cały weekend w szkole przecierpiałam, dopiero po wizycie u ginekologa i później po teście i potwierdzeniu ciąży policzyłam dni połapałam się o co chodzi.....ale wtedy zwalałam na co innego
Witajcie, planuje drugie dziecko (mam już 3letniego synka) i chciałabym, aby wszystko było pod TYM kątem jak najlepiej przygotowane. Czy możecie mi poradzić, jakie badania powinnam wykonać zanim będę w ciąży?? Kiedyś chorowałam na grzybicę pochwy, teraz nie mam objawów, ale słyszałam, że grzybica może być tez bezobjawowa- w postaci ukrytej, a ukaże się dopiero za jakiś czas, gdy np. będę już w ciąży, więc co do tego badania jestem pewna, chcę wykonać test na obecność drożdżaków - znalazłam ostatnio w aptece internetowej CandidaTest - test diagnostyczny do szybkiego, samodzielnego wykrycia grzybków, ale to tylko rozwiązuje jeden problem. A co z innymi badaniami??? Czekam na porady... Pozdrawiam
jeżeli chodzi o badania przed planowaniem ciąży to ja zrobiłam badania moczu i krwi. Oczywiście nie wspominam o badaniach ginekologocznych typu cytologia, USG, bo warto sprawdzić jak nie robiłaś tych badan od jakiegoś czasu. Oczywiście robię również badania pod swoim kątem tzn. jak coś mi kiedyś dolegało za bardzo. Po prostu udałam się do lekarza rodzinnego i poinformowałam, że chcę zacząć planowanie dziecka i w związu z tym chcę zrobić podstawowe badania i wymagane w moim przypadku. No i Pani "sypnęła" skierowaniami od razu :)))
Ja skapnęłam się że jestem w ciąży dopiero w 8 tyg. jak wystąpiły pierwsze objawy. Przy pierwszej córce także pierwsze objawy miałam w 8 tc. czyli wymioty i nudności.