Witam ponownie po dłuższym czasie! Od urodzenia jestem pod opieką endokrynologa (teraz tym bardziej). Ponad miesiąc temu robiłam badanie tsh.Wyszlo mi sporo powyżej normy (prawie 8 a norma jest 4,7) Wobec tego otrzymałam wyższą dawkę. Jednak po kolejnych badaniach poziom tsh jest jeszcze wyzszy (8 z kawalkiem). Zastrzegam że leki brałam regularnie, według zalecen. Biorę wyższą dawkę, ale przez ten czas (3ci miesiąc ciąży) stan się zapewne utrzymywał. Czy to będzie miało jakiś wpływ na dziecko?
No wtedy było w normie, a teraz jak skoczyło TSH to może być różnie. Zasadniczo w ciązy bardzo ostrożenie zmienia się dawki lewotyroksyny. W którym tygodniu ciązy jesteś?
Djfafa - a po porodzie, kiedy tak mniej więcej zrobić pierwsze badanie tsh i ft4 celem zmniejszenia dawki? U mnie co prawda dużej różnicy nie ma przed porodem a w trakcie bo z 75 mg na 100 przeszłam, ale spaść z tego co pamiętam zawsze coś tam spada.
Dostałam dawkę 200!! :O 26go kontrola u endo. cóż, zobaczymy. Ogólnie samopoczucie w porzadku. Lekkie niedobory żelaza, magnesu (czasami mam od tego fale skurczów w nogach), staram się na bieżąco bilansować odpowiednią dietą i "falvitem mama" W piątek wizyta u gina. Heh....