Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹ChirurgChirurgia – dziedzina medycyny zajmująca się operacyjnym i zabiegowym leczeniem schorzeń i chorób wyodrębniamy specjalizacje podstawowe: chirurgia dziecięca, torakochirurgia, ogólna, plastyczna, szczękowo-twarzowa, kardiochirurgia, neurochirurgia, stomatologiczna.
Regulamin działu
Jeżeli chcesz wziąć udział w dyskusji na tematy związane z chirurgią, zabiegami chirurgicznymi oraz leczeniem chirurgicznym, odwiedź dział „Chirurg”. Znajdziesz tutaj porady forumowiczów odnoście problemów, które być może dotyczą Ciebie lub Twoich bliskich. Niezwykle cenne wskazówki mogą uzyskać tu nie tylko pacjenci przygotowujący się do zabiegów, ale także ci, którzy są obecnie w trakcie rekonwalescencji po leczeniu chirurgicznym. Dowiedz się czym jest chirurgia małoinwazyjna i kiedy się ją stosuje. Na czym w praktyce polegają zabiegi laparoskopowe i endoskopowe? W jakich przypadkach stosowana jest chirurgia endowaskularna? Znajdziesz tu odpowiedzi na pytania z zakresu wielu działów chirurgii, takich jak m.in.: chirurgia ogólna, dziecięca, urazowa, szczękowo-twarzowa, naczyniowa czy chirurgia układu nerwowego. Szczególnie cenne dla wielu użytkowników są dyskusje w obrębie chirurgii plastycznej. Warto wziąć w nich czynny udział. Forum zaprasza wszystkich otwartych na wiedzę i zdobywanie nowych doświadczeń.
Zgoda, ale nie ma szczepionki przeciwko wzw. typu C. A czy np. z jakiegoś powodu można odłożyć zabieg na inny termin? Czy jeżeli zrezygnuję to wogóle już w tym szpitalu nie będą chcieli operować?
chrzęstniak nie jest nowotworem złośliwym więc nie ma pilnych wskazań do natychmiastowej operacji, ale proszę pamiętać że jest taka możliwość (choć niewielka ale jest) że może się uzłośliwić. W warunkach naszej służby zdrowia terminy na operacje nie są zadowalające i nie wiadomo kiedy wyznaczą następny, więc nie wiem czy jest sens przekładać termin bez ważnego powodu. Jeżeli teraz się zrezygnuje z zabiegu to później szpital może odmówić operacji tłumacząc się brakiem miejsc i funduszy.
Witam, chciałabym odświeżyć wątek chrzęstniaka dłoni. Mam chrzęstniaka podstawy drugiego palca prawej ręki, który powstał na skutek obciążenia podczas pracy przy komputerze (myszka +klawiatura). Czy w takiej sytuacji mogę starać się o odszkodowanie od pracodawcy/ZUSu? Czy jest szansa że je dostanę? Z tego co czytałam tylko nowotwór złośliwy jest chorobą zawodową (na dodatek nie ma w wykazie nowotworu kości). Czy chrzęstniaka można zaliczyć do grupy: "Przewlekłe choroby układu ruchu wywołane sposobem wykonywania pracy":
* przewlekłe zapalenie ścięgna i jego pochewki * przewlekłe zapalenie kaletki maziowej * przewlekłe uszkodzenie łąkotki u osób wykonujących pracę w pozycji klęczącej lub kucznej * przewlekłe zapalenie okołostawowe barku * przewlekłe zapalenie nadkłykcia kości ramiennej * zmęczeniowe złamanie kości?