Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹Lekarz RodzinnyMedycyna rodzinna – dziedzina medycyny, zajmująca się profilaktyką, diagnostyką, rozpoznawaniem oraz leczeniem chorób, które w pierwszej kolejności nie wymagają wizyty u lekarza specjalisty. Jej zadaniem jest min. promowanie zdrowego trybu życia oraz zapewnienie podstawowej opieki medycznej, zarówno lekarskiej jak i pielęgniarskiej.
Regulamin działu
W dziale „Lekarz rodzinny” znajdziesz mnóstwo porad, które mogą Cię zainteresować. Jeżeli poszukujesz wiadomości na temat tego podstawowego ogniwa w systemie opieki zdrowotnej, to trafiłeś we właściwe miejsce. Dowiedz się jakie kompetencje posiada lekarz pierwszego kontaktu oraz kiedy udać się właśnie do niego. Dołącz do dyskusji na temat osobistych doświadczeń w kontakcie z przedstawicielami służby zdrowia: lekarzy, pielęgniarek czy położnych środowiskowych pracujących w twoim rejonie. Czy uważasz, że Twoja rodzina jest pod dobrą opieką? Co w istniejącym systemie jest godne pochwały, a co należałoby Twoim zdaniem zmienić? Zastanawiasz się, czy udać się do przychodni rodzinnej, a może od razu do lekarza specjalisty? Sprawdź, co sądzą o tym inni uczestnicy forum. Wykorzystaj okazję i przyłącz się do dyskusji na te i inne tematy związane z ogólnie pojętą profilaktyką, zdrowym trybem życia i kondycją fizyczną. To tu toczą się ciekawe rozmowy – przekonaj się o tym osobiście.
mam pytanie czy jezeli w rodzinie mojego nazyczonego byla choroba genetyczna tzn.ataksja mozdzkowo-rdzeniowa,miesiac temu na ta chorobe zmarla jego mama w wieku 39 lat,i ostatnio uslyszalam rzecz ktora mnie strasznie zdziwila a mianowicie ze jezeli wspolzyje z moim facetem to tak samo jestem teraz narazona na ta chorobe i ze moge zachorowac,rok temu bylam w ciazy i poronilam i wlasnie uslyszalam ze ja moge miec juz te geny w sobie.Prosze o rade ,strasznie sie wystraszylam
A kto Ci takich BZDUR nagadał. Tylko i wyłącznie choroby genetyczne przenoszą się w "pionie", czyli może chorować potomek (dziecko). I to nie zawsze. To nie są choroby przenoszące się jak grypa czy WZB!!! Litości dla poziomu wiedzy tej osoby.
Dziekuje bardzo za odpowiedz!A mam jeszcze pytanie jakie jest prawdopoddobienstwo ze moj nazyczony bedzie chory jezeli jego mama byla chora ,i jakie ze nasze dziecko bedzie chore.Czy geny sie oslabiaja z kazdym pokoleniem
Niestety, takie ryzyko istnieje. Najlepszym rozwiązaniem byłoby badanie genetyczne, ale nikt narzeczonemu ich nie zrefunduje, a koszt może sięgać nawet 3.000 zł. Natomiast jakie faktyczne jest ryzyko zachorowania Pani narzeczonego lub później dziecka, to niestety nie jestem w stanie określić i podejrzewam nikt takiej zadowalającej odpowiedzi nie udzieli bez badań genetycznych.