Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹GastrologGastrologia – dziedzina medycyny zajmująca się chorobami układu pokarmowego, w szczególności żołądka, wątroby i trzustki, a także przełyku i dróg żółciowych takimi jak wrzody żołądka, choroba refluksowa przełyku, zespół jelita drażliwego, kamica pęcherzyka żółciowego, zapaleń wątroby i trzustki oraz nowotworów w obrębie jamy brzusznej.
Regulamin działu
W dziale „Gastrolog” znajdziesz porady i informacje na temat czynności układu pokarmowego oraz chorób związanych z zaburzeniem jego funkcjonowania. To tu dotrzesz do opinii innych osób na temat sposobu diagnozy oraz późniejszego leczenia dolegliwości pojawiających się w obrębie: przełyku, żołądka, jelit, odbytu, dróg żółciowych czy też wątroby i trzustki. Jeżeli szukasz porad na temat takich schorzeń jak: zespół jelita drażliwego, choroby refluksowej przełyku czy też zapalenia trzustki oraz wątroby, wejdź do tego działu. Ciekawych informacji na temat wrzodów żołądka – choroby na którą cierpi coraz większy odsetek naszego społeczeństwa – dostarczy Ci aktywny udział w dyskusjach podejmowanych przez użytkowników tego forum medycznego. Warto już dziś skorzystać z okazji i przedstawić swoje doświadczenie w obszarze nowotworów w obrębie jamy brzusznej. Dowiedz się czegoś więcej na temat schorzenia gastrologicznego, na które cierpisz Ty lub Twoi bliscy. Spróbuj sobie pomóc.
Witam. Od 9 lat choruje na Crohna.W Październiku miałem wykonaną kolonoskopię i zostala potwierdzona choroba plus do tego doszła przetoka jelitowa.Zażywam Pentasę, i mam dziwne objawy takie jak wypadanie lub łamanie się owłosienia na nogach. Lekka wysypka przeważnie na kończynach rąk i nóg a tak że na brzuchu czasami.Do tego dochodzi objaw białego nalotu na języku i dziwnego nalotu na wargach od wewnatrz i błony policzków jamy ustnej.Co do przetoki Gastrolog stwierdził że u mnie choroba Crohna przebiega łagodnie więc na razie nic nie będziemy robić z tą przetoką.Krążę od lekarza internisty, dermatologa i laryngologa ze stwierdzeniem takim że to uczulenie,opryszczka, kandydoza. Szpikowany jestem różnymi lekarstwami jak alertec,fluconazole,nystatyną,heviran.Sam już nie wiem co mam robić bo objawy nie ustępują.Proszę o pomoc co to może być lub gdzie po prostu mam się udać.Jakie powinienem zrobić badania choćby prywatnie by dowiedzieć się co mi dolega.czy to może być od Crohna lub przetoki ? Czy możliwe że dolega mi coś innego ? Zapomnialem dodać jeszcze że mam dziwne odczucie jakby od lewej strony gardła coś mi się lało( przyrost śliny) laryngolog stwierdził że nic nie widzi, internista stwierdził że to kandydoza. bardzo proszę o pomoc objawy mam od sierpnia. Badania krwi i Crp wychodziły dobrze w normach.także badanie moczu ogólne. Zapomniałem dodać że mialem dwa razy wyciągany kamień z lewej nerki ( kamica nerkowa) w 2004 i nie odczuwam żadnych bólów. Żaden lekarz nie wysyła mnie na żadne badanie. proszę o pomoc bo czuje że coś jest nie tak z moim zdrowiem.