Za parę dni zaczynam chemię FAC, czy dostane leki osłonowe na serce? wiem, ze w innych krajach jest stosowany Zinerad (Cardioxane) jakie są szanse u nas na te lub inne leki, byłabym wdzięczna za jakąs wskazówkę
Generalnie Cardioxane jest nowym lekiem, niedawno jeszcze był testowany w ramach badań klinicznych. Mimo, że dopiero niedawno rozpoczęto jego stosowanie, to udowodniono jego ochronne działanie na mięsień sercowy, zwłaszcza, gdy planowane leczenie oparte jest o antybiotyki antracyklinowe na przykład właśnie adriamycynę. Wszystko co piszesz jest prawdą. Nie jestem w stanie wyrokować, czy lek będzie stosowany podczas tego leczenie. Warto natomiast porozmawiać o tym fakcie z lekarzem, który będzie przyjmował na oddział i planował leczenie, bowiem to właśnie on odpowiada za pacjenta w czasie pobytu na oddziale. Nic więcej nie jestem w stanie powiedzieć.
Moje zdanie jest jak najbardziej pozytywne i przychylne stosowaniu chemoprewencji. Z resztą stosowanie każdych metod mających na celu ochronę przed niepożądanymi skutkami ubocznymi chemioterapii a dodatkowo nie modyfikującymi działania tejże jest godne pochwały i mimo, że wymaga dalszych badań to wydaje się, że stanowi niejako przyszłość chemioterapii nowotoworów.