Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹GinekologGinekologia – dziedzina medycyny zajmująca się kobiecym układem rozrodczym w szczególności leczeniem bezpłodności, zaburzeniami miesiączkowania, stanów zapalnych pochwy i przydatków, antykoncepcją hormonalną a także profilaktyki nowotworowej piersi i kobiecych organów płciowych.
Regulamin działu
W dziale „Ginekologia” wszystkie kobiety odwiedzające to forum medyczne znajdą cenne informacje na wszelkie tematy związane z ich układem rozrodczym. W tym miejscu toczą się interesujące rozmowy na temat profilaktyki oraz leczenia chorób żeńskiego układu płciowego. Tematyka jest niezwykle szeroka. Porozmawiaj o leczeniu niepłodności, zaburzeniach miesiączkowania, czy też ciąży pozamacicznej. Jeżeli szukasz dodatkowych informacji na temat zdiagnozowanych cyst na jajniku lub stanów zapalnych pochwy, wejdź na forum. Zadbaj o profilaktykę, regularne badania – jak często powinnaś je wykonywać? Wartym uwagi są także kwestie związane z antykoncepcją, skutkami zażywania tabletek antykoncepcyjnych. Jeżeli masz jakieś pytania na temat rzeżączki, świerzbu lub wszawicy łonowej zadaj je właśnie tutaj. Szukasz przyczyny bólu podbrzusza, który zdarza ci się okresowo? Nie wiesz jak łagodzić niezwykle bolesne miesiączkowanie? Nie wykluczone, iż dzięki doświadczeniu innych uczestników dyskusji dotrzesz do poszukiwanej informacji. Nie wahaj się – pytaj!
od 3 lat staramy sie z mezem o dziecko i nic.ja mam 24 lata a maz 27.bylam juz u roznych lekarzy i kazdy mi mowil ze wszystko jest wporzadku.maz rowniez robil badania i tez jest ok.juz nie wiem co mam robic???:(:(:(:(mam podrzuchwowe powiekszenie wezla chlonnego i powiekszony węzeł za uchem ale mnie nie bola i nie powiekszaja sie.robilam badania i tez jest ok.czy majac te wezly chlonne nigdy nie bede miala dzieci???lekarze mowia ze moge.moja bratowa tez ma podzuchwowe powiekszenie wezla i ma slicznego synka.blagam napiszcie mi cos bo juz trace nadzieje!
Witam. Zajście w ciąże nie jest wcale takie łatwe jak się wszystkim wydaje. Potrzeba wysiłku i czasu. Nie wiem jak często współżyjecie, i w jakim jakiej fazie twojego cyklu miesiączkowego. Wiem że to może głupio zabrzmieć, ale po stosunku zalecam leżenie na plecach, tak aby sperma do razu nie wypłynęła, najlepiej z nogami do góry. I dokładnie określ sobie dni płodne ( komórka jajowa "żyje" ok 24 godziny, a zdolna do zapłodnienie jest przez ok. 12) A w ogóle masz okres regularny? Co ile dni?
A co do powiększonych węzłów chłonnych, to nie spotkałam się z tym,żeby miały wpływ na zapłodnienie. tym bardziej że robiłaś badania i jest wszystko w porządku.życzę powodzenia.
okres mam co 28 dni chyba ze jade (o 2 lat przebywam w anglii) polski to mam 2 dni wczreniej albo 3 lub 4 dni pozniej(zmiana klimatu)robilam tak jaj pisałas ale nie czesto wiec bede działać dalej!dziękuje za odpowiedz zrobilo mi sie lzej na sercu.
Samoobserwacja objawów płodności służy do dokładnego określenia czasu płodnego i niepłodnego niezależnie od regularności cyklu. Żadnych archaicznych obliczeń już się nie stosuje.
Najogólniej rzecz ujmując, jeżeli w przeciągu 6-12 miesięcy regularnego wspołzycia w okresie owulacji nie do jdzie do zapłodnienia to mamy do czynienia ze stanem niepłodności. Spokojnie, nie ma powodów do dramatyzowania. Niepłodność trzeba jednak leczyć. Najpierw trzeba ustalić gdzie jeste problem. Czy u partnera czy u partnerki. Nalezy wykonać dwa badania nasienia (w odstępie 2 tygodni) rygorystycznie przestrzegając tego, by pomiędzy badaniem, a ostatnim stosunkiem upłynęły co najmniej 3 doby. Może się okazać, że plemniki są nieco mniej ruchliwe lub nieukierunkowne. To żaden dramat. Jezeli mają prawidłową budowę to wystaczy inseminacja domaciczna nasieniem męża (IUI - intrauterine insemination) i powinno być po krzyku. Jeżeli problem występuje u partnerki to, opierając się na własnym doświadczeniu, powiem, że ponad połowa przypadków niepłodności wtórnej jest skutkiem endometriozy. Czasami jej wykrycie nie następuje zbyt szybko, bo nie daje typowych objawów. Im szybciej zostanie wykryta tym większe szanse na dzidziusia!!! Nie zwlekać! Paradkosalnie najlepszym lekarstwem na endometriozę jest... CIĄŻA! Niestety z uwagi na możliwość występowania przewężenia jaowodów i ognisk endometriozy praktycznie w całej macicy (z czasem, nieleczona może doprowdzić do koniecznbości usunięcia macicy i przydatków!) zajście w ciążę jest bardzo trudne. Można spróbować in vitro, ale najpierw warto poświęcić rok na leczenie. Począwszy od laparoskopii i usunięcia lub skoagul;owania ognisk endometriozy, a następnie 6 m-czna kuracja Dipheriliną (może dawać nieprzyjemne objawy uboczne - wybuchy gorąca, osłabienie, tycie). Kuracja nie jest tania (ok. 1500-2000 PLN) i NFZ nie refunduje leku (tak jakbyśmy mieli za dużo dzieci w Polsce). Dwa miesięce po przestaniu działania leku pojawić powinna się superowulacja i warto spróbować już wtedy (jest szansa na ciążę mnogą). Po leczeniu ognisk endometriozy pozostają zrosty, więc za wszelką cenę należy unikać cesarki, starając się urodzić siłami natrury. Wtedy rośnie szansa na kolejne dziecko.
Wracając do meritum, każda niepłodność ma swoje przyczyny. Trzeba je tylko znaleźć. Głowa do góry. Zawsze jest nadzieja. Ja to wiem.
Najogólniej mówiąc superowulacja to jednoczesne (w jednym cyklu) uwolnienie kilku lub nawet kilkunastu komórek jajowych. Stan ten pojawia się często pod odstawieniu niektórych leków lub środków antykoncepcyjnych. Wyraźnie wzrasta wówczas szansa na ciążę mnogą.
Niestety nie jestem w stanie odpowiedzieć dokładnie na to pytanie. Komórki jajowe uwolniane są z kilku dojrzałych pęcherzyków Graffa, a czas uwolnienia nie różni się drastycznie od normalnej owulacji. Wbrew pozorom ciężko jest dokładnie określić moment uwolnienia komórki jajowej, stąd ciężko równierz porównać różnice w czasookresie trwania "normalnej" owulacji i superowulacji. Zapewne ktoś prowdził takie badania. Ja niestety nie znam wyników.
Normalna owulacja zawiera się w poprawnie wyznaczonym okresie płodności. A pod wpływem leków? Czy owulację pod wpływem leków hamuje naturalny wzrost progesteronu wywołujący skok podstawowej temperatury ciała?
witam was wszystkich!!!od 3 tyg mam zawroty glowy nie raz sa silne nie raz slabe nie wymiotuje spoznia mi sie okres jezeli liczac co 28 dni to 4 lutego powinnam dostac a liczac co miesiac to 8lutego.od jakis 2 tyg bola mnie piersi i nie tylko bo rowniez pieka od wewnatrz zwlaszcza lewy robia mi sie twarde i obrzmiale a zazwyczaj przed okresem mialam miekkie.czy jest to mozliwe zebym byla w ciazy?ja w cuda nie wierze i watpie w to.pozdrawiam was!!!
witam ponownie!!!jak juz pisalam ze cuda nie istnieja to jednak prawda dzis dostalam okres.no coz juz nie mam sily i nadzieji na to ze kiedy kolwiek bede miec dzieci:(:(:(:(:(