Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹InternistaInterna – dziedzina medycyny zajmująca się chorobami wewnętrznymi człowieka czyli chorobami układu oddechowego, pokarmowego, krążenia a także ostrymi zatruciami, chorobami zawodowymi, skazami krwotocznymi, chorobami układu ruchu.
Regulamin działu
Dyskusje w tym dziale toczą się wokół tematów związanych z wszelkimi dolegliwościami wewnętrznymi człowieka. Jeżeli szukasz informacji na temat układu pokarmowego, oddechowego czy też układu krążenia, powinieneś odwiedzić to miejsce. Zadawaj pytania i szukaj odpowiedzi. Forum adresowane jest zarówno do samych pacjentów poradni internistycznej, jak i członków ich rodzin, którzy pragną pogłębić swoją wiedzę w tym obszarze. Zapraszamy do aktywnego uczestnictwa w rozmowach, dzielenia się swoim doświadczeniem oraz udzielania wskazówek innym. Dowiedz się czegoś więcej na temat skazy krwotocznej i chorób zawodowych. Jeżeli szukasz pomocy w interpretacji diagnozy swojej dolegliwości czy też interpretacji przeprowadzonych badań – nie wykluczone, iż znajdziesz ją właśnie w tym oto miejscu. Naucz się radzić ze swoimi problemami zdrowotnymi, pozwól sobie pomóc – postaw na zdrowie! Warto wykorzystać szansę jaka płynie z możliwości aktywnego uczestniczenia w dyskusjach na temat spraw, które cię dotyczą.
od dluzszego czasu mojego meza boli z prawej strony pod zebrami nie chcial isc do lekarza i tak samo mi o tym nie mowil!!! wczoraj dostal atak pojechal na pogotowie i lekarz przepisal mu leki CEPRANDOL- OMEPRAZOL nie wiem w jakich dawkach oraz ALMAX szukajac tych nazw w internecie dowiedzialam sie ze tylko ze sa to w malych dawkach skladniki lekow na depresje, watrobe a przede wszystkim sa podstawowym skladnikiem lekow stosowanych przez lekarzy przy odstawianiu alkoholu :shock: ale on wcale nie pije! moze wy wiecie co jest nie tak?????????? ENANTYUM to zapisal mu dzis!!!!
Ostatnio edytowano 2007-07-15, 13:53 przez iza21, łącznie edytowano 1 raz
jeju w ilu tematach jeszcze napisałaś ;-) ? Ponieważ tu jest wszystko to tu jeszcze raz odpowiem. Nie tak jest chyba Twoje tłumaczenie ;-) Hiszpańskiego nie znam ale poszukałam troszkę w necie i wyniki są takie Twój mąż dostał poprostu leki stosowane m.in w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy ;) CEPRANDOL- OMEPRAZOL - substancją czynną jest omeprazol (choć nazwa podwójna to żadnego połączenia z psychotropami tu się nie ma co doszukiwać tak się nazywa i już). Omeprazol jest to inhibitor pompy protonowej czyli ma hamować wydzielanie kwasu solnego w żołądku ALMAX to wg mnie jakiś zobojętniacz soku żołądkowego typu Maalox, Manti - ma neutralizować nadmiar kw solnego Wg mnie lekarz stwierdzil ze to choroba wrzodowa - jeśli leki pomogą to dobrą diagnozę postawił (trochę mnie dziwi ta prawa strona(bardziej na wątrobę by mi wskazywało) ale ból w końcu może promieniować) Co do Enantyum to lek przeciwbólowy i przeciwzapalny, slabo przeciwgorączkowy. Jeśli podejrzewają wrzody to juz zupełnie zgłupiałam :shock: w ogole nie wiem po co on bo raczej w chorobach żołądka nie powinien być stosowany. Na taki ból raczej nie pomoże wiec nie wiem o co chodzi tak naprawde.
a powiedz mi czy te leki sa stosowane przy kamieniach?? ( w sumie to wcale nie pomagaja) mylse ze bol nasila sie gdy sie zdenerwuje! bol promieniuje ostatnio do podbrzusza!! i jest chyba przy oddawaniu moczu!! chociaz co do tego nie jestem pewna!
W kamicy nerkowej raczej nie pomogą. Pomóc powinny leki rozkurczowe np. NO-SPA i to podwójna dawka na początek bo 1 tabl dorosłej osobie nie pomoże. Nie znam nazw preparatów dostępnych w Hiszpanii. Substancją czynną w no-spie jest drotaweryna, może być też hioscyna u nas w preparacie Scopolan. Do tego mogą być takie preparaty jak Rowatinex, Ginjal, NeoFitolizyna, Debelizyna - działające moczopędnie i przeciwzapalnie w schorzeniach dróg moczowych, w kamicy nerkowej i piasku nerkowym. Generalnie w ich składzie są wyciągi z ziół takich jak: skrzyp, pietruszka, tatarak, pokrzywa. Odpowiedników zagranicznych również nie znam.