Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹GinekologGinekologia – dziedzina medycyny zajmująca się kobiecym układem rozrodczym w szczególności leczeniem bezpłodności, zaburzeniami miesiączkowania, stanów zapalnych pochwy i przydatków, antykoncepcją hormonalną a także profilaktyki nowotworowej piersi i kobiecych organów płciowych.
Regulamin działu
W dziale „Ginekologia” wszystkie kobiety odwiedzające to forum medyczne znajdą cenne informacje na wszelkie tematy związane z ich układem rozrodczym. W tym miejscu toczą się interesujące rozmowy na temat profilaktyki oraz leczenia chorób żeńskiego układu płciowego. Tematyka jest niezwykle szeroka. Porozmawiaj o leczeniu niepłodności, zaburzeniach miesiączkowania, czy też ciąży pozamacicznej. Jeżeli szukasz dodatkowych informacji na temat zdiagnozowanych cyst na jajniku lub stanów zapalnych pochwy, wejdź na forum. Zadbaj o profilaktykę, regularne badania – jak często powinnaś je wykonywać? Wartym uwagi są także kwestie związane z antykoncepcją, skutkami zażywania tabletek antykoncepcyjnych. Jeżeli masz jakieś pytania na temat rzeżączki, świerzbu lub wszawicy łonowej zadaj je właśnie tutaj. Szukasz przyczyny bólu podbrzusza, który zdarza ci się okresowo? Nie wiesz jak łagodzić niezwykle bolesne miesiączkowanie? Nie wykluczone, iż dzięki doświadczeniu innych uczestników dyskusji dotrzesz do poszukiwanej informacji. Nie wahaj się – pytaj!
prosze o rade, gdyz nie wiem co robic. jakies pół roku temu miałam zapalenie przydatków, ostatnio pobolewał mnie dosc mocno lewy jajnik i poszłam do lekarza bo bałam sie ze znowurz bedzie zap. przydatków. wczesniej wszystko było dobrze.jednak od 3 mies przestałam sie z partnerem zabezpieczac - chcielismy postarac sie o dzidziusia i nic z tego nie wyszło. zaczełam dokładniej obserwowac swój cykl i okazało sie ze w czasie kiedy powinna wystąpic owulacja mam suche dni, wogóle nie zmienia sie sluz. powiedziałam o tym lekarzowi i powiedział mi że nie było owulacji i mam poobserwowac cykle. co moge zrobic aby przywrócic owulacje? jaka mogła byc przyczyna jej zaniku? mam 27 lat i chciałabym moc miec dzidziusia. bardzo prosze o pomoc.
zapalenie przydatkow doprowadzilo ze nie masz owulacji, co przyczynia sie do tego ze nie mzoesz zajsc w ciaze ,dziwi mnie ze jak bylas u lekarza nie poinformowalas go ze chcesz miec dziecko i co w takiej sytuacji. poniewaz musisz z nim to skonsultowac a on przepisze ci leki ktorymi bedzie probowac przywrocic ci owulacje
nie, nie miałam robionego usg. od jakiegos czasu zauwazyłam ze w czasie całego cyklu nie mam wogole sluzu ktory swiadczy o dniach płodnych, pytałam sie lekarza jaka moze byc przyczyna to powiedział ze prawdopodobnie nie było owulacji. nie wiem co robic bo do tej pory nie widze aby w cyklach ten sluz był i nie wiem czy miewam owulacje. do kwietnia 2009 było dobrze, ale byłam leczona luteina na bolesne miesiaczki i pozniej jeszcze antybiotyki na zapalenie przydatkow i teraz jest inaczej. miałam ostatnio robione usg brzucha i poniewaz byłam w 13 dniu cyklu to sie pytałam lekarza o owulacje to powiedział ze jest jedna komorka bardziej dominująca ,miałam 3 dni wczesniej sluz, po długim czasie ale tego 13 dnia juz miałam sucho. czy mimo dni suchych moge miec jajeczkowanie?
No jak dla mnie to lekarz powinien monitorować cykl zeby wykluczyć owulację. Ponadto moze wykonałby badania hormonalne? Czasem mało śluzu nie znaczy - w ogóle. Śluz może najdowac się tylko przy szyjce macicy i to wystarczy do zapłodnienia. Badasz śluz przy szyjce? Kobiety piją np. wiesiołek na poprowę i zwiększenie ilosci śluzu płodnego.
w ostatnim cyklu miałam troche sluzu przy szyjce ale tylko od 10 do 13 dnia cyklu pozniej sluz zniknał. bardzo zalezy mi na dzidziusiu ale narazie mi nie wychodzi :( boje sie ze naprawde nie mam owulacji.
To czy jest czy jej nie ma to najlepiej jak orzeknie gin. Ty współżyj wtedy kiedy widzisz, że jest sluz płodny. Ten przy szyjce też wystarcza.... Zdrowa para ma tylko 30-40% szans na ciąże zakładając, ze współzyją w dni płodne.
w ostatnim poł roku trudno mi było zauwazyc sluz, w ostatnim cyklu miałam go przez kilka dni przy szyjce ale czy swiadczy to o tym ze jest owulacja? zwłaszcza ze 13 dnia zaczał sluz zanikac. w tych dniach co wydawało mi sie ze mam sluz to wspólżyłam i dzidzius nie wyszedł. w ktorym dniu cyklu najlepiej udac sie do lekarza aby sprawdzic czy owulacja wystepuje czy faktycznie jej nie ma.?
Wiesz ...biorąc pod uwagę, że cykle masz np.24 dniowe to nic dziwengo, ze sluz płodny zanika już około 13dc. Owulację masz wtedy około 10dc. Czyli starania powinnaś podjąć odrazu po miesiączce. A co do monitoringu to ja się tak nie znam....ale chyba powinno zacząć się od dnia przed owulacją...i sprawdzac jak rośnie pęcherzyk....chyba najlepiej by iść po miesiączce?
27 grudnia miałam robione usg brzucha i wyszło ze jest w lewym jajniku duze jajeczko dominujace ale jeszcze nie było owulacji. to był moj 12 dzien cyklu i juz sluz sie zmieniał , po 14 dniach dostałam miesiaczke, czy mogło byc jajeczkowanie 13 lub 14dnia cyklu?
jestem własnie w 14 dniu cyklu, byłam u lekarza aby sprawdzic czy mam owulacje i lekarz stwierdził ze nie ma. przepisał mi clostibegyt na wywołanie owulacji, mam brac go od 2 do 6 dnia cyklu. mam tylko pytanie czy ten lek wywołuje owulacje i szanse na dzidziusia tylko wtedy gdy sie go bierze, czy jest szansa ze owulacja wroci i bedzie w kazdym cyklu mimo nie brania leku. chciałabym bardzo dzidziusia, ale chciałabym tez aby cykl uregolował mi sie i abym mogła zajsc w ciaze naturalnie a nie za pomoca leków.