Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹GinekologGinekologia – dziedzina medycyny zajmująca się kobiecym układem rozrodczym w szczególności leczeniem bezpłodności, zaburzeniami miesiączkowania, stanów zapalnych pochwy i przydatków, antykoncepcją hormonalną a także profilaktyki nowotworowej piersi i kobiecych organów płciowych.
Regulamin działu
W dziale „Ginekologia” wszystkie kobiety odwiedzające to forum medyczne znajdą cenne informacje na wszelkie tematy związane z ich układem rozrodczym. W tym miejscu toczą się interesujące rozmowy na temat profilaktyki oraz leczenia chorób żeńskiego układu płciowego. Tematyka jest niezwykle szeroka. Porozmawiaj o leczeniu niepłodności, zaburzeniach miesiączkowania, czy też ciąży pozamacicznej. Jeżeli szukasz dodatkowych informacji na temat zdiagnozowanych cyst na jajniku lub stanów zapalnych pochwy, wejdź na forum. Zadbaj o profilaktykę, regularne badania – jak często powinnaś je wykonywać? Wartym uwagi są także kwestie związane z antykoncepcją, skutkami zażywania tabletek antykoncepcyjnych. Jeżeli masz jakieś pytania na temat rzeżączki, świerzbu lub wszawicy łonowej zadaj je właśnie tutaj. Szukasz przyczyny bólu podbrzusza, który zdarza ci się okresowo? Nie wiesz jak łagodzić niezwykle bolesne miesiączkowanie? Nie wykluczone, iż dzięki doświadczeniu innych uczestników dyskusji dotrzesz do poszukiwanej informacji. Nie wahaj się – pytaj!
witam mam znow pytanie zwiazane z ciaza,moze mam obsesje ale to dziwne wedlug mnie zeby miesiaczka spozniala sie juz o 4 dni.biore tabletki anty.21 jest z hormonami i 7 bez,i w momencie gdzie biopre bez powinna pojawic sie miesiaczka a sie nie pojawila i to juz 4 dzien.czy to mozliwe bym byla w ciazy?czy moze byc inny powod nie pojawienia sie okresu?moze powinnam zrobic test?pierw chcialam spytac jak to inni widza.prosze was kochani o odpowiedzi jesli macie jakies przypuszczenia czy wytlumaczenia nie pojawienia sie okresu tymbardziej ze bralam regularnie tabletki i ani dnia nie zapomnialam wziasc.ale czy to mozliwe bym byla przypadniem 1 na milion ze zaszlam mimo brania tabletek?
Po prostu udaj się do lekarza, który Ci przepisał tabletki i Cie prowadzi a on po zbadaniu Ci powie czemu tak jest, nikt tu Ci nie podpowie konkretnie bo powodów może być wiele, Nie piszesz jak długo tabletki przyjmujesz, ale czasami zdarza się tak zanim organizm się przyzwyczai do hormonów i nauczy funkcjonować na nowo, a może tabletki masz nie dobrze dobrane. w\powodów jest wiele i wcale nie musi być nim ciąża(choć czasem się zdarza, ponieważ niektóre inne leki przyjmowane razem z anty mogą obniżać skuteczność tabletek). nie przejmuj się na zapas i wybierz się do ginekologa bo tylko on powie Ci jaki jest powód. Pamiętaj że hormony to jest jakaś tam ingerencja bo nie jest to cykl naturalny wtedy i trzeba tabletki dobrze dopasować i dać czas często organizmowi żeby się tego nauczył, takżenie przejmuj się na zapas bo stres też w tym nie pomaga.
wiesz co wtedy mialam na 4 dzien brania tabletek bez hormonow czyli po 21 dniach brania z hormonami.ale wtedy dostalam a teraz nie i na dodatek przedchwila zrobilam test bo nie moglam wytrzymac w tej niepewnosci i wyszla wyrazna kreska ze nie czyli na c i na tak tez wyszla tylko jasniejsza wiec nie wiem czy to znaczy ze jestem czy ze to poczatek ciazy,bo gdybym nie byla to nie wyszla by na t co oznacza ciaze tyle ze jasniutka.za 2 dni zrobie kolejny test
tak,wlasnie tak,ale najciekawsze to ze dostalam 20min temu okres,teraz to nie wiem co oznaczaja te kreseczki na tescie skoro mam okres,co prawda wyrazniejsza byla kreseczka na nie ale byla i kreseczka jasniutka na tak.wiec teraz nie wiem
Czasem kobiety jasną drugą kreskę interpretują jako ciążę innym razem twierdzą , ze to na pewno nie ciąża. Nie wiem jak jest do końca....Mówisz dostałaś okres? No to chyba znaczy ze ta druga kreska nic nie znaczyła....albo ze byłaś chwilowo w ciąży biochemicznej <w co wątpię> no i moze jest jeszcze jakieś ryzyko,ze w nie jesteś <w co też wątpię> Najlpiej dla pewnoścu jutro bądz pojutrze powtórz test tylko RANO!!! Z pierwszego moczu!!! :))