Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹GinekologGinekologia – dziedzina medycyny zajmująca się kobiecym układem rozrodczym w szczególności leczeniem bezpłodności, zaburzeniami miesiączkowania, stanów zapalnych pochwy i przydatków, antykoncepcją hormonalną a także profilaktyki nowotworowej piersi i kobiecych organów płciowych.
Regulamin działu
W dziale „Ginekologia” wszystkie kobiety odwiedzające to forum medyczne znajdą cenne informacje na wszelkie tematy związane z ich układem rozrodczym. W tym miejscu toczą się interesujące rozmowy na temat profilaktyki oraz leczenia chorób żeńskiego układu płciowego. Tematyka jest niezwykle szeroka. Porozmawiaj o leczeniu niepłodności, zaburzeniach miesiączkowania, czy też ciąży pozamacicznej. Jeżeli szukasz dodatkowych informacji na temat zdiagnozowanych cyst na jajniku lub stanów zapalnych pochwy, wejdź na forum. Zadbaj o profilaktykę, regularne badania – jak często powinnaś je wykonywać? Wartym uwagi są także kwestie związane z antykoncepcją, skutkami zażywania tabletek antykoncepcyjnych. Jeżeli masz jakieś pytania na temat rzeżączki, świerzbu lub wszawicy łonowej zadaj je właśnie tutaj. Szukasz przyczyny bólu podbrzusza, który zdarza ci się okresowo? Nie wiesz jak łagodzić niezwykle bolesne miesiączkowanie? Nie wykluczone, iż dzięki doświadczeniu innych uczestników dyskusji dotrzesz do poszukiwanej informacji. Nie wahaj się – pytaj!
witam mam taka sprawe od 12 dni spoznia mi sie miesiaczka i robilam 2 testy i oba wyszly negatywnie dodam ze nie mam zadnych objawow miesiaczki ani ciazy
Witam:) m.kama spotkało mnie dokładnie to co Ciebie, tylko z innym przedziałem czasowym ;). @ spóźnia mi się o trzy tygodnie, nigdy nie miałam @ regularnych. Nie wykluczam ciąży i planuję zrobić test ale w przyszłym tygodniu. Nie ukrywam, że zajście teraz w ciążę byłoby problemem tak dla mnie i jak i mojego męża, gdyż borykamy się aktualnie z naszą trudną sytuacją materialną( chyba jak większość mieszkańców małych wiosek w naszym kraju?) i myślę, że może ona długo potrwać ze względu na różnorakie zwyczaje etc. panujące u pracodawców w naszym państwie, ( mąż dopiero w ostatnich dniach zaczął pracę, dostał ją w ramach umowy o dzieło w czym jeszcze jej nie podpisał a co będzie dalej? a ja pozostaję bez zatrudnienia, na końcówce zasiłku więc nawet zakładając ciążę wykluczyło by mi to nowe zatrudnienie a gdyby to była jednak ciąża to po byłoby ciężko bo u nas ani żłobka ani nie byłoby nas stać na zatrudnienie kogoś do opieki na cały dzień.Miasto jest prawie godzinę drogi oddalone od naszej wioski i byłąby to kwestia całego dnia prawie.Mamy jedno dziecko, 13- latkę)Z mężem kochamy się zawsze z zabezpieczeniem (prezerwatywa), tylko czasami nas ponosiło i przed założeniem prezerwatywy kochaliśmy się przez niecałe może 3 min. bez, potem używaliśmy już zabezpieczenia, musielibyśmy mieć wyjątkowego pecha żebym mogła w tym czasie zajść. Ja również miałam mdłości przez dwa-trzy dni ale one nastąpiły u mnie w zeszłym tygodniu, potem przeszły, piersi bolały tylko przed jak myślałam, że dostanę @ potem przestały, od kilku dni sporadycznie pobolewa mnie trochę dół brzucha, tak jak to ma miejsce przed @, czasami dopadają mnie bóle w krzyżu. A bywają i takie momenty, że mam tyle energii iż mogłabym góry przenosić. Łudzę się jeszcze nadzieją, że może to nie ciąża, ponieważ w maju na początku przeszłam bardzo duży stres, miałam mnóstwo nerwów w tamtym czasie i wtedy to, miałam moją ostatnią @. Śluz mam teraz białawy, mocz ma intensywniejszy kolor i zapach ale nie jest jednak taki śmierdzący i nie ma w sobie śladów krwi czy czegoś tam innego co by mnie niepokoiło. No i wczoraj lekko stwardniał mi dół brzucha, dziś jest tak lekko napięty.Zaparć nie mam. Kiedy byłam w ciąży z córką ( jeszcze wtedy nie wiedząc) to pamiętam tkliwość moich piersi, bolały okrutnie i nawet przy myciu się było to bardzo uciążliwe, potem przeszło. Ech...mam nadzieję, że u Ciebie już się sprawa rozwiązała? Ja jeszcze troszkę poczekam... Pozdrawiam:)
Ja bym chyba nie wytrzymała tyle z testem :) Jesteś już 3 tyg po dacie....nie chcesz zrobić go już? Te 3 minutki współżycia bez prezerwatywy mogą być jak najbardziej brzemienne w skutkach. Jednak moim zdaniem szansa na to malutka ;)
Wikam zdaję sobie oczywiście sprawę z tego, że te kilka minutek bez zabezpieczenia może być brzemienne w skutkach...może za którymś tam razem w poprzednim miesiącu akurat trafiliśmy na wzajemną wzmożoną płodność i wystarczyła sekunda?...ale jak to bywa Polak mądry po szkodzie. Ciągle jednak tli się we mnie ta nadzieja, że to nie jednak ciąża... Czekam z testem ale uwierz mi w mojej psychice wyrywa to głęboką bruzdę.Jestem cierpliwa i chcę mieć pewność kiedy będę robiła ten test.Wiem, że w ten sposób zadręczam siebie i męża, bo on to przeżywa bardziej niż ja. Martwi się wszystkim a najbardziej tym co będzie dalej jeśli okaże się, że jestem w ciąży. Jak sobie wówczas poradzimy? Rozumiem go i tłumaczę, że niech rozejrzy się dookoła, ludzie teraz w powodziach potracili dorobek swojego życia a nam jak by co, przytrafi się cud życia, na który inni czekają miesiącami, ba latami! i może w przyszłości okaże się, że ta teraz domniemana fasolina będzie dla nas jakimś zbawieniem? różne sytuacje się w życiu przytrafiają...
Test już będzie wiarygodny :) A żeby zajść w ciążę z winny preejakulatu to trzeba spełnic kilka warunków. Jest o tym na forum :) Zgadzam się szczególnie z drugą częścią Twojej wypowiedzi :) Chodź do piewrszej nic nie mam!
witam ja bylam wczoraj u ginekologa powiedzial mi ze czasem miesiaczka zanika po przestaniu brania tabletek ale ciazy nie wykluczyl powiedzial ze nie jest do konca pewny czy czasem nie jestem w ciazy i musze teraz czekac 10 i isc na kontrole mimo ze 2 testy wyszly negatywnie