Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹Lekarz RodzinnyMedycyna rodzinna – dziedzina medycyny, zajmująca się profilaktyką, diagnostyką, rozpoznawaniem oraz leczeniem chorób, które w pierwszej kolejności nie wymagają wizyty u lekarza specjalisty. Jej zadaniem jest min. promowanie zdrowego trybu życia oraz zapewnienie podstawowej opieki medycznej, zarówno lekarskiej jak i pielęgniarskiej.
Regulamin działu
W dziale „Lekarz rodzinny” znajdziesz mnóstwo porad, które mogą Cię zainteresować. Jeżeli poszukujesz wiadomości na temat tego podstawowego ogniwa w systemie opieki zdrowotnej, to trafiłeś we właściwe miejsce. Dowiedz się jakie kompetencje posiada lekarz pierwszego kontaktu oraz kiedy udać się właśnie do niego. Dołącz do dyskusji na temat osobistych doświadczeń w kontakcie z przedstawicielami służby zdrowia: lekarzy, pielęgniarek czy położnych środowiskowych pracujących w twoim rejonie. Czy uważasz, że Twoja rodzina jest pod dobrą opieką? Co w istniejącym systemie jest godne pochwały, a co należałoby Twoim zdaniem zmienić? Zastanawiasz się, czy udać się do przychodni rodzinnej, a może od razu do lekarza specjalisty? Sprawdź, co sądzą o tym inni uczestnicy forum. Wykorzystaj okazję i przyłącz się do dyskusji na te i inne tematy związane z ogólnie pojętą profilaktyką, zdrowym trybem życia i kondycją fizyczną. To tu toczą się ciekawe rozmowy – przekonaj się o tym osobiście.
Witam około miesiąc temu po wizycie u dermatologa przestałem jeść czekoladę. 2 tygodnie temu zacząłem odczuwać zmęczenie i totalny brak sił. Chciał bym się dowiedzieć czym może to być spowodowane. Zastanawiałem się nad niedoborem magnezu ale nie mam skurczów więc nie jestem pewien. Prosił bym o pomoc :)
Tu nie chodzi o to, że cierpię na niedobór Mg i nie wiem co zrobić itd. Tylko, że odkąd przestałem jeść czekoladę (jak jadłem, a jadłem od dziecka ok. pół czekolady dziennie, to wszystko było ok) I próbuje znaleźć przyczynę dlaczego teraz brakuje mi sił. Prosił bym o dokładne przeczytanie pytania przed odpowiedzią. Aha mam 18 lat
Adamur tutaj może wskazywać to na jakieś niedobory cukru. Organizm przyzwyczajony do sporej ilości słodyczy zareagował tak na odcięcie smakołyków. Dobrze by było gdybyś jakiś kontrolował cukier w organizmie. Może masz możliwość załatwienia glukometru ,żeby zmierzyć sobie rano na czczo i po posiłku. Jeśli nie można wykonać w przychodni ale chyba by było bezpłatnie musisz porposić lekarza ogólnego o skierowanie. Ewentualnie wspomagaj się jakimiś suplementami diety musującymi mase tego...po jakimś czasie n apewno wszystko się unormuje i będzie okej.