Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹GinekologGinekologia – dziedzina medycyny zajmująca się kobiecym układem rozrodczym w szczególności leczeniem bezpłodności, zaburzeniami miesiączkowania, stanów zapalnych pochwy i przydatków, antykoncepcją hormonalną a także profilaktyki nowotworowej piersi i kobiecych organów płciowych.
Regulamin działu
W dziale „Ginekologia” wszystkie kobiety odwiedzające to forum medyczne znajdą cenne informacje na wszelkie tematy związane z ich układem rozrodczym. W tym miejscu toczą się interesujące rozmowy na temat profilaktyki oraz leczenia chorób żeńskiego układu płciowego. Tematyka jest niezwykle szeroka. Porozmawiaj o leczeniu niepłodności, zaburzeniach miesiączkowania, czy też ciąży pozamacicznej. Jeżeli szukasz dodatkowych informacji na temat zdiagnozowanych cyst na jajniku lub stanów zapalnych pochwy, wejdź na forum. Zadbaj o profilaktykę, regularne badania – jak często powinnaś je wykonywać? Wartym uwagi są także kwestie związane z antykoncepcją, skutkami zażywania tabletek antykoncepcyjnych. Jeżeli masz jakieś pytania na temat rzeżączki, świerzbu lub wszawicy łonowej zadaj je właśnie tutaj. Szukasz przyczyny bólu podbrzusza, który zdarza ci się okresowo? Nie wiesz jak łagodzić niezwykle bolesne miesiączkowanie? Nie wykluczone, iż dzięki doświadczeniu innych uczestników dyskusji dotrzesz do poszukiwanej informacji. Nie wahaj się – pytaj!
WITAM MAM TAKIE BARDZO WAZNE PYTANIE CZY KTOS WIE CZEGO MOGA BYC OBJAWY BOLI POD BRZUSZA?OD PEWNEGO CZASU MIEWAM TAKIE BOLE ZWLASZCZA PO LEWEJ STRONIE WCZESNIEJ BYLAM U GINEKOLOGA PRZEPISAL MI CZOPKI NIBY POMOGLO,NIBY PONIEWAZ POZNIEJ ZNOW MI POWRACALY TE BOLE I NADAL TRWAJA ZESZLEGO ROKU LATEM NIE MOGLAM NAWET UBRAC KROTKICH SPODENEK BO BOLE NASILALY SIE BARDZO PROSZE O POMOC WIEM TYLKO TYLE,ZE WCIAZY NAPEWNO NIE JESTEM BARDZO PROSZE O POMOC
1. Nie zauwazyłaś systematyczności powrotu tych bóli? 2. Na co konkretnie dostałaś czopki i co mówił gin? 3. Nie masz żadnych innych niepokojących objawów? 4. Miesiączkujesz normalnie? Regularnie?
przepisal mi czopki na niby zapalenie powiedzial,ze tego nie da sie uniknac bralam je niby pomagaly,ale potem znow mi powracaly te bole teraz tez je miewam nie sa mocne,ale sa a krotkie spodenki no chodzi o to,ze np jak jest lato nie moge ubrac krotkich spodenek ani spodniczki bo zaraz po tym mam silne bole brzucha bole te sakujace na podbrzuszu pije tez cherbatke na zapalenie drog moczowych,ale to potem i tak powraca i to kilka krotnie kilka dni nie boli potem znow i tak na przemian mam tez takie bole podczas okresu
1. chodzi o to, czy przypadkiem nie występują przed miesiączką, albo na 14 dni przed nią? 3. Czy przypadkiem nie siusiasz częściej i nie boli Cię przy sikaniu (wtedy, kiedy masz te bóle)? Nie piecze Cię? 4. Miesiączkujesz normalnie? Regularnie? 5. Opisz rodzaj bólu: promieniujący? Kłujący? A to po prawej stronie to tak mniej więcej 10 cm od wzgórka, pod pępkiem czy jakoś wyżej?
Witam, ja miałam właśnie taki ból podbrzusza, ale z prawej strony. Zrobiłam sobie wszystkie wyniki i sa w porządku, ale dopiero badanie ginekologiczne pokazało co mi jest. A więc mam torbiel na jajniku. Spowodowany jest on nieregularnymi cyklami. Biorę luteine dopochwowo i jakies czopki, nazwy nie pamietam. Czuje sie troche lepiej. P.S. Upewnij sie czy ty tego nie masz, bo to powazna sprawa.
USG możesz mieć robione przezbrzuszne, a więc bez inwazji w okolice pochwy a więc dziewicą pozostaniesz. Tylko nadal nie odpowiedziałaś nam na nasze pytania (moje i wikam), bo to może być związane z owulacją. Więcej Ci nie poradzimy, jak nam nie odpowiesz;p.
nom mam te bole podczas okresu przed i po takze to sa bole klujace miesiaczkuje roznie raz mam na poczadtku mies raz na koncu raz w srodu ale zazwyczaj mam na koncu mies albo na poczadku,przy oddawnaiu moczu tez nieraz mnie boli kuje bole sa na podbrzuszu w okolicach pochwy zazwyczaj z lewej strony pewnie 10 cm od brzucha w dol,ale kiedy sie ociepla bywa,ze kuje mnie cale podbrzusze az po nerki przez co trudno mi sie nawet poruszac;/
Jeśli boli Cię podczas oddawania moczu, to zastanów się, czy nie jest to pęcherz, zapalenie cewki moczowej (wtedy wizyta u lekarza rodzinnego załatwia sprawę) - możliwe jest, że nosząc krótkie spodenki podziębiasz się.
Co do bóli w trakcie miesiączki,i po (jeśli jakieś 14-17 dni po, to te drugie bóle mogą być owulacją po prostu), mogą to być również bóle związanie z zapaleniem przydatków (czyli no, kobiecych wewnętrznych). W związku z tym, powinnaś pójść do ginekologa i opowiedzieć wszystko. Powinien CI zrobić to USG przezbrzuszne i tyle. Jak nie, to zmień lekarza. ;p
Jeśli to jest zapalenie dróg moczowych to są dwa wyjścia: lecieć do rodzinnego, on przepisze jakiś antybiotyk. Np. taka furagina (tylko to jest bardzo delikatny). Z tym,że pewnie najpierw oddasz mocz do analizy.
Jak CI się nie chce latać, to możesz się podleczyć (ale nie zaleczyć): ginjal albo urosept, + wit C + dużo wody, poszukaj u nas na forum : Zapalenie cewki moczowej, tam jest sporo nt. napisane.
no bylam u lekarza rodzinnego i zrobilam sobie badanie moczu,ale nic nie wykazalo wiec poszlam do ginekologa i przepisal mi czopki bralam je,ale to ciagle powraca