Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹GinekologGinekologia – dziedzina medycyny zajmująca się kobiecym układem rozrodczym w szczególności leczeniem bezpłodności, zaburzeniami miesiączkowania, stanów zapalnych pochwy i przydatków, antykoncepcją hormonalną a także profilaktyki nowotworowej piersi i kobiecych organów płciowych.
Regulamin działu
W dziale „Ginekologia” wszystkie kobiety odwiedzające to forum medyczne znajdą cenne informacje na wszelkie tematy związane z ich układem rozrodczym. W tym miejscu toczą się interesujące rozmowy na temat profilaktyki oraz leczenia chorób żeńskiego układu płciowego. Tematyka jest niezwykle szeroka. Porozmawiaj o leczeniu niepłodności, zaburzeniach miesiączkowania, czy też ciąży pozamacicznej. Jeżeli szukasz dodatkowych informacji na temat zdiagnozowanych cyst na jajniku lub stanów zapalnych pochwy, wejdź na forum. Zadbaj o profilaktykę, regularne badania – jak często powinnaś je wykonywać? Wartym uwagi są także kwestie związane z antykoncepcją, skutkami zażywania tabletek antykoncepcyjnych. Jeżeli masz jakieś pytania na temat rzeżączki, świerzbu lub wszawicy łonowej zadaj je właśnie tutaj. Szukasz przyczyny bólu podbrzusza, który zdarza ci się okresowo? Nie wiesz jak łagodzić niezwykle bolesne miesiączkowanie? Nie wykluczone, iż dzięki doświadczeniu innych uczestników dyskusji dotrzesz do poszukiwanej informacji. Nie wahaj się – pytaj!
Witam. Mam taki problem. Przy miesiaczkowaniu strasznie boli mnie brzuch. nie pomagaja zadne tabletki :bralam nospe, apap,ibuprom, vegantalgin. Nie pomagaja rowniez cieple i zimne oklady. Co mam robic?? Z góry dziekuje za rady
tez mam ten problem, mowilam o tym przy wizycie u ginekologa - i kazala mi brac no-spe taka mocniejsza pzrepisala mi na nia recepte. kazal brac jak tylko dostane okres lub zaboli mnie lekko brzuch- tak zapobiegawczo. zeby dac czas tabletce zadzialac. ja osobiscie zawsze wlewam sobie ciepla wode do wanny i leze sobie tak ze brzuch ogrzewa mi ciepla woda. a pozniej klade sie spac, jak wstane - po bolu:)
Słuchajcie a czy to w ogóle jest normalne że aż tak boli?? Ja mam to samo, tragicznie to przechodze:/ Moja mama i siostra nie mialy takich problemow:/ Czy nie da sie tego jakos zwalczyc? Moja gin tez tylko mi tabletki przepisala a ja co miesiac sie truje :/
Na mnie dziala tylko Ibuprom... ale dopiero jak wezme 2-3 tabletki i odrazu jak sie poloze dp lozka i zwine sie w klebek... wtedy po dwoch godzinach mam spokoj... Boli mnie nie tylko brzuch ale rowniez dolna czesc plecow i uda.. to jest taki promieniujacy bol.. Nawet gdy wezme tabletki a nie poloze sie do lozka bol nie przechodzi.. Wiec bez cieplego lozeczka sie nie obejdzie...
Sztywność szyjki macicy, poziom hormonów, tryb życia (nie chcę nikogo szkalować, ale często te, co mają odkryte pępki potem mają problemy) itp..
Co do mnie, moja pani gin (jak w zamierzchłych czasach byłam), przepisała mi nospe forte (tą mocniejszą) i nurofen forte... Tylko, że w takiej dawce, że hoho!... Na szczęście przez przypadek kiedyś odkryłam Saridon... i ten środek na mnie naprawdę działa. Czasem nawet na 12 godzin. Moim zdaniem, jak coś nie działa, to trzeba wypróbować coś innego. Polecam wam wątek "straszne bóle miesiączkowe. porady" : http://commed.pl/straszne-bole-miesiaczkowe-porady-vt28894.html (chociaż pod koniec troszkę inny temat ciągniemy)
To znaczy, ja gdzieś słyszałam o jednej, której się bóle pojawiły po porodzie. Ale nie ma się co martwić, jeżeli bóle wynikają ze sztywnej szyjki, przez którą ciężko przechodzi krew menstruacyjna, to rzeczywiście, po porodzie to powinno minąć, lub się poprawić.
ja tez mam ten problem i wcale nie prawda ze po porodzie przechodzi mi po 1 troche ustapily a po 2 mam jeszcze gorsze niz mialam tragedia i nic nie dziala ostanio tak wyłam z bólu ze mnie chyba cala ulica slyszala poród to pestka w porownaniu z tym wzielam chyba z 10 roznych tabletek i nie wiele pomogly 2 dni wyrwane z zycia zalamka juz nie wiem co mam robic
Ja za każdym razem jak chodzę a staram się zmieniać ginów to każdy mi mówi, że taka "moja natura" i większość kobiet tak ma i przepisują mi jakieś mega mocne tabletki przeciwbólowe, których potem nie wykupuje bo już dosyć truję organizm zwykłymi przeciwbólami. Niestety ostatnio zauważam że z jednego dnia wyjetego z zyciorysu robia sie 3!!!:( może trochę słabsze ale też męczące. W środe ide go gina zobacze co mi ten powie...:)
Witam Ja mam straszne bóle i to przez przez pierwsze dwa dni nie mogę jeść spać leżeć. Boli tak mocno że się czasami zwijam z bólu. Tabletki nie działają nawet ta nospa max czy jakoś tiak.
JUSTYS_1007 napisał(a):po porodzie na 100% bóle miną sama to przechodziłam i dobiero po porodzie skończył się ten horror.CIERPLIOŚCI nie jesteś sama z tym problemem
nie do końxca sie z toba z godze !!!! Niwe we wszytskicxh przypasdkaxch po porodszie znikają bóle miesiaczkowe , moja mam urodsziła i ma naal bóle , gin stwiwersdził ze jest wszystko OKa bólwe i tak sa.