Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹GinekologGinekologia – dziedzina medycyny zajmująca się kobiecym układem rozrodczym w szczególności leczeniem bezpłodności, zaburzeniami miesiączkowania, stanów zapalnych pochwy i przydatków, antykoncepcją hormonalną a także profilaktyki nowotworowej piersi i kobiecych organów płciowych.
Regulamin działu
W dziale „Ginekologia” wszystkie kobiety odwiedzające to forum medyczne znajdą cenne informacje na wszelkie tematy związane z ich układem rozrodczym. W tym miejscu toczą się interesujące rozmowy na temat profilaktyki oraz leczenia chorób żeńskiego układu płciowego. Tematyka jest niezwykle szeroka. Porozmawiaj o leczeniu niepłodności, zaburzeniach miesiączkowania, czy też ciąży pozamacicznej. Jeżeli szukasz dodatkowych informacji na temat zdiagnozowanych cyst na jajniku lub stanów zapalnych pochwy, wejdź na forum. Zadbaj o profilaktykę, regularne badania – jak często powinnaś je wykonywać? Wartym uwagi są także kwestie związane z antykoncepcją, skutkami zażywania tabletek antykoncepcyjnych. Jeżeli masz jakieś pytania na temat rzeżączki, świerzbu lub wszawicy łonowej zadaj je właśnie tutaj. Szukasz przyczyny bólu podbrzusza, który zdarza ci się okresowo? Nie wiesz jak łagodzić niezwykle bolesne miesiączkowanie? Nie wykluczone, iż dzięki doświadczeniu innych uczestników dyskusji dotrzesz do poszukiwanej informacji. Nie wahaj się – pytaj!
Mój problem polega na tym, że nie mam okresu (2 tyg po spodziewanym terminie miesiączki), boli mnie od jakiś 4 dni brzuch - kuje, tępy ból w okolicy jajników. Spałam z chłopakiem 26 kwietnia, jakieś dwa tyg. później zaczęłam jakoś dziwacznie się czuć i miałam bardzo malutkie plamienie (zawroty głowy, zmęczenie, mrowienie kończyn, lekkie mdłości) - test ciążowy negatywny. Dwa dni temu ponownie zrobiłam test ciążowy - negatywny. Jak czytam na forach wczesne objawy ciąży to wpadam w paranoje i stwierdzam, że u siebie wszystkie, jednak negatywny wynik testu sprowadza mnie na ziemie. Martwi mnie brak okresu i ból brzucha. To wygląda na problemu z jajnikami czy mogę zwalić na stres ??
-Wiem, że spoźnia Ci się okres już dwa tygodnie ale czy nigdy tak nie było? Robiąc test wzięłaś pod uwagę swój najdłuzszy dotychczas cykl? Jak cykle wygladaja zazwyczaj? Są regularne? -Jesli ostatni robiony test (czyli z 22 maja) pokazał brak ciąży a Ty współżyłaś 26 kwietnia (poźniej juz nie) to test był wiarygodny. Od stosunku minął już miesiąc. Potem nie było już "niebezpiecznego" współżycia? -To lekkie plamienie mogło oznaczać "spoźnioną" owulację. A jeśli tak było to okres powinien się pojawić conajmniej 2 tygodnie po owym zdarzeniu. Plamienie z okolic 10 maja gdyby było krwawieniem implanatacyjnym to test powinien pokazać ciążę.... -Test robisz według ulotki jak należy? Sorry, za głupie pytanie ale czasem dziewczyny popełniają błędy ;) -Stres może opóźnić okres. Ponadto cykl kobiety dzielimy na 3 fazy. Pierwsza to folikularna i jest "ruchoma" Może sobie "przesuwać" termin wystapienia krwawienia. A to zbaczy, ze okres się nie spóźnia tylko cykl jest dłuższy.
Miałam nieregularne cykle, ale ostanie trzy były jak w zegarku. Współżyłam 26 a później już nic. Krwawienie miało miejsce w okolicach 6 -7 maja. To też był dla mnie element nowy, nie miałam czegoś takiego do tej pory. Ale tak jak piszesz uznałam to za owulacje. Podbarwiony krwią był tylko śluz, tak jak początku okresu, zbytnio się tym nie przejęłam. Robię test wg ulotki :) Podwójnie negatywny wynik chyba daje pewność braku ciąży, wątpie żebym byłą taką farciarą i dwa razy trafiła na 0.01 % niepewności. Nie zauważyłam rosnących piersi - to akurat by się przydało :) ani nie są jakieś specjalnie wrażliwe. Martwi mnie ten ból - wizyta u lekarza dopiero w przyszłym tygodniu.
No to skoro zrobiłaś test faktycznie miesiąc po stosunku no to ....on musi być wiarygodny. Co innego jakbyś "po drodze" odbyła jeszcze inne stosunki ;) Skoro cykle bywały nieregularne to widać tak jest i tym razem. Regulaność 3 ostatnich cykli o niczym absolutnie nie świadczy. Dla pewności....takiej 1000% możesz zrobić jeszcze jeden ostatni test. Najlepiej innej firmy :) Fajnie, że idziesz do lekarza. Mam nadzieję, że coś powie na Twoje "bolesności" bo na moje mawia : tak może być :D