Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹Lekarz RodzinnyMedycyna rodzinna – dziedzina medycyny, zajmująca się profilaktyką, diagnostyką, rozpoznawaniem oraz leczeniem chorób, które w pierwszej kolejności nie wymagają wizyty u lekarza specjalisty. Jej zadaniem jest min. promowanie zdrowego trybu życia oraz zapewnienie podstawowej opieki medycznej, zarówno lekarskiej jak i pielęgniarskiej.
Regulamin działu
W dziale „Lekarz rodzinny” znajdziesz mnóstwo porad, które mogą Cię zainteresować. Jeżeli poszukujesz wiadomości na temat tego podstawowego ogniwa w systemie opieki zdrowotnej, to trafiłeś we właściwe miejsce. Dowiedz się jakie kompetencje posiada lekarz pierwszego kontaktu oraz kiedy udać się właśnie do niego. Dołącz do dyskusji na temat osobistych doświadczeń w kontakcie z przedstawicielami służby zdrowia: lekarzy, pielęgniarek czy położnych środowiskowych pracujących w twoim rejonie. Czy uważasz, że Twoja rodzina jest pod dobrą opieką? Co w istniejącym systemie jest godne pochwały, a co należałoby Twoim zdaniem zmienić? Zastanawiasz się, czy udać się do przychodni rodzinnej, a może od razu do lekarza specjalisty? Sprawdź, co sądzą o tym inni uczestnicy forum. Wykorzystaj okazję i przyłącz się do dyskusji na te i inne tematy związane z ogólnie pojętą profilaktyką, zdrowym trybem życia i kondycją fizyczną. To tu toczą się ciekawe rozmowy – przekonaj się o tym osobiście.
Pewnie ten post będzie głupi, ale napiszę. Pod dużym palcem prawem nogi mam pulsujący bólem punkt. Boli słabo, gdy niczego nie dotykam do niego, ale przy dotknięciu, zwłaszcza pod odpowiednim kątem boli bardzo. To chyba nie odcisk, nic nie widać, spiłowałem nawet część naskórka pumeksem, to chyba siedzi bliżej. I trzyma mnie już ponad półtora miesiąca. Co to może być?
Witam, Czy ktoś wie co to jest? Mam to samo i nie wiem jak się tego pozbyć. Boli jak naciskam np. chodząc. U mnie wygląda to dziwnie, zgrubienie podobne do pryszcza tylko w środku naskórek jest jakby przeźroczysty - taka mała kropeczka ok 3mm. Proszę o pomoc. Pozdrawiam.
Witam, znalazłam ten temat szukając rozwiązania dla swojego problemu i mam ogromną nadzieję na pomoc :-)
Problem: Widoczne pod paznokciem zaczerwienienie jest twarde, lekko spuchnięte i bolesne. Na jego środku, gdzie odbił się flesz, jest trochę jaśniejsze, tak jakby gromadziła się tam jakaś wydzielina. Ból nie jest odczuwalny przy braku kontaktu, ale bardzo boli przy naciśnięciu. Czasem z podstawy paznokcia wypływa minimalna ilość ropy (widać zaschniętą na zdjęciu).
Informacje poboczne: Od jakiegoś roku cierpię na wrastające paznokcie w dużych palcach, nie wiem czy ma to z tym jakiś związek. Paznokieć na górze jest pożółkły od lakieru (zmyłam do zdjęcia), to nie ma związku z przypadłością. Jest taki zniszczony na górze, bo strasznie wolno rośnie, najwolniej ze wszystkich moich paznokci. Paznokieć drugiego dużego palca nie ma tych problemów. Nie noszę za ciasnych butów, większość dnia chodzę w klapkach typu Scholl (to moje kapcie, pracuję w domu). Nie mam nadwagi, cukrzycy.
Będę bardzo wdzięczna za każdą pomoc!
EDIT: jako nowy użytkownik nie mogę dodać zdjęcia :( Jeśli ktoś byłby tak miły, żeby zainteresować się moim problemem i chciałby zobaczyć zdjęcie, to może jakoś się uda je przesłać?
Nowi użytkownicy nie mogą wysyłać postów zawierających linki
Nowi użytkownicy nie mogą dodawać zdjęć. Jeśli chcesz pokazać zdjęcie możesz je podać na Prywatną Wiadomość na prośbę uzytkownika udzielającego porady. Naciśnij wstecz w przeglądarce i popraw post.
Próbowałam też do ciebie wysłać PW, ale też nie mogę... :( Spacja dodana w linku też nie działa.
No tak i wytworzył się stan zapalny. Możesz pomoczyć w ciepłej wodzie z dodakiem szarego mydła. Ja bym Ci poradziła wizyte u pedikiurzystki a koleżanki zapewne zasugerują założenie klamerki. Miałam ten problem z 2 paznokciami i regularny leczniczy pediukiur uratował mnie przed ingerencją chirurgiczną.
Nic poważnego, normalne obijanie się o nogi mebli :-) Teraz tego jest dużo mniej, bo uważam. Wymoczyłam sobie wczoraj nogi w ciepłej wodzie z szarym mydłem i pod rożki paznokci wsunęłam watę nasączoną oliwą z oliwek. Już po paru godzinach było lepiej, ale potem mi chłopak nadepnął na ten palec i tam, skąd ropa cieknie wyciekło trochę krwi. Ale dzisiaj już jest znowu lepiej niż było przed tymi zabiegami :-) Więc chyba wszystko jest na dobrej drodze. W tym tygodniu idę też na leczniczy pedicure. Dziękuję ci bardzo za pomoc :-)