Od około trzech lat mam straszny problem z pozbyciem się krost/wrzodów/wyprysków (sama już nie wiem jak to schorzenie nazwać) które pojawiają się na całych plecach. Wcześniej tego problemu nie było i plecy były czyste jak łza. Krosty wyskakują zawsze na jesień (zazwyczaj w październiku) i trzymają się aż do wiosny, na przełomie kwietnia/maja tracą się i mam idealnie czyste plecy. Są bardzo dokuczliwe. Swędzą, a podczas drapania (nawet głaskania) bolą tak mocno, że ledwo je dotykam. Zapięty stanik też sprawia dużo bólu i doprowadza mnie do "płaczu". Chyba nie muszę wspominać, że pokazanie się na basenie itp. bardzo jest krępujące i unikam takich sytuacji jak ognia. Jak już taką krostę wycisnę to wychodzi z niej biała maź a okropny ból rozchodzi się po całych plecach...
W celu pozbycia się krost używałam maści (niestety nie pamiętam nazwy), którą można było stosować tylko na noc i tylko punktowo, czyli w tym miejscu gdzie była dana krosta. Oprócz tego stosowałam, podczas dnia, żel "Benzacne" który w miarę wysuszał krosty ale pojawiały się świeże więc jakiejś widocznej poprawy nie dało się zauważyć...
Odwiedzając dermatologa dowiedziałam się że "tak po prostu moja skóra reaguje na przesuszenia". Niestety zapomniał (albo chciał zapomnieć ukrywając swoją niewiedzę) doradzić mi jak to leczyć itd. Generalnie zabrzmiało to tak, że tak reaguję, nic na to nie poradzę i koniec!...
Mogę jeszcze dodać, że od 5/6 lat jestem wegetarianką ale raczej nie ma to związku bo krosty mam od 3 lat. Chyba, że jest to związane z dużą ilością spożywanego nabiału? Choć nabiał jem cały rok a krosty mam w okresie zimowym więc też odpada...
Rok temu brałam tabletki antykoncepcyjne...krosty były już wcześniej więc też wątpliwe...
Idąc tropem dermatologa, o rzekomym przesuszeniu skóry, jedyna myśl jaka przychodzi mi do głowy to suche powietrze w domu spowodowane centralnym ogrzewaniem. Zresztą w okresie letnim też jest suche bo grzejniki są lekko nagrzane od bojlera a wtedy krost nie ma jak wspomniałam wyżej...
Wygląda to tak:
http://koniu79.fm.interii.pl/fotka1.jpg
http://koniu79.fm.interii.pl/fotka2.jpg
Jeśli macie jakieś pomysły piszcie jak najwięcej, z góry bardzo dziękuję!