Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹ChirurgChirurgia – dziedzina medycyny zajmująca się operacyjnym i zabiegowym leczeniem schorzeń i chorób wyodrębniamy specjalizacje podstawowe: chirurgia dziecięca, torakochirurgia, ogólna, plastyczna, szczękowo-twarzowa, kardiochirurgia, neurochirurgia, stomatologiczna.
Regulamin działu
Jeżeli chcesz wziąć udział w dyskusji na tematy związane z chirurgią, zabiegami chirurgicznymi oraz leczeniem chirurgicznym, odwiedź dział „Chirurg”. Znajdziesz tutaj porady forumowiczów odnoście problemów, które być może dotyczą Ciebie lub Twoich bliskich. Niezwykle cenne wskazówki mogą uzyskać tu nie tylko pacjenci przygotowujący się do zabiegów, ale także ci, którzy są obecnie w trakcie rekonwalescencji po leczeniu chirurgicznym. Dowiedz się czym jest chirurgia małoinwazyjna i kiedy się ją stosuje. Na czym w praktyce polegają zabiegi laparoskopowe i endoskopowe? W jakich przypadkach stosowana jest chirurgia endowaskularna? Znajdziesz tu odpowiedzi na pytania z zakresu wielu działów chirurgii, takich jak m.in.: chirurgia ogólna, dziecięca, urazowa, szczękowo-twarzowa, naczyniowa czy chirurgia układu nerwowego. Szczególnie cenne dla wielu użytkowników są dyskusje w obrębie chirurgii plastycznej. Warto wziąć w nich czynny udział. Forum zaprasza wszystkich otwartych na wiedzę i zdobywanie nowych doświadczeń.
witam mam takie pytanko mialem wypadek w pracy koles wjechal mi wozkiem widlowym w wozek czego nastepstwem bylo ze mnie z niego wyrzucilo upadlem na ziemie i okazalo sie ze mam wedlug diagnozy ortopedy stluczenie st kolanowego lewego, podejrzenie uszkodzenia wiezadla pobocznego strzalkowego kolana i lekotki bocznej stluczenia reki chodzilem 6 tyg w gipsie zastrzyki w brzuch wczoraj sciagli gips i mam jakas rehabilitacje a kolano mnie boli jak diabli spuchniete w srode mam wizyte zas u ortopedy co mi grozi z tymi objawami
witam dzis bylem u ortopedy i skierowanie na artoskopie 22.02 konsultacja z ordynatorem kiedy zabieg kolano mnie boli jak diabli mam jeszcze rehabilitacje mam stracha isc do szpitala
artoskopia Ci pomoże a to nie boli. to są nakłucia skalpelem liczy się te nacięcia w minimetrach :) zrób to w znieczuleniu miejscowym bo po narkozie może Cię rzygać a po miejscowym nic Ci nie bd :) A to naprawdę nie boli :)
Artroskopia jest mało inwazyjnym zabiegiem. Nacina się 2-3 małych otwórów i wprowadza mikro narzędzia. Nie ma czego się obawiać,choć wiem,ze to się łatwo mówi. Znieczulenie jest obwodowe(od pasa w dół),narkozy nie proponuję.
witam koles mnie nastraszyl bo to mial i powiedzial ze wkuwaja jakies igly ze znieczyleniem w kregi za narkoze trza zaplacic jak miejscowa czy to moja decyzja jaka chce
witam zabieg artroskopi mialem 21.04 jak sie okazalo to mam uszkodzone lekotke sciegna wiazadlo kosc strzalkowa wyszlem po 10 dniach i co najgorsze to boli jak diabli robili rowniez usg zyl nogi jest ok juz sam nie wiem co mi jest ol okropny spuchniete kolano lydka boli prosze o pomoc co poczynic dalej