Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹StomatologStomatologia – dziedzina medycyny zajmująca się leczeniem chorób zębów i przyzębia a także stawem skroniowo-żuchwowym, w szczególności takich chorób jak próchnica i paradontoza oraz zapaleń dziąseł, przyzębia i miazgi zęba.
Regulamin działu
Szukasz informacji na tematy związane ze stomatologią? Jeżeli tak, to miejsce jest właśnie dla Ciebie. Tutaj spotykają się wszyscy zainteresowani profilaktyką oraz sposobem leczenia dentystycznego. Odwiedź forum i weź udział w dyskusji. Przyłącz się do toczących się rozmów lub rozpocznij nowy wątek. Porozmawiaj o chorobach zębów i przyzębia. Masz konkretne pytania? Trapią cię wątpliwości? Przedstaw je innym użytkownikom forum. Być może to właśnie oni pomogą rozwiązać Twój problem lub wskażą miejsce gdzie taką pomoc uzyskasz. Dowiedz się jakie są objawy paradontozy, zapalenia dziąseł i przyzębia. Poznaj zagadnienia związane z ich leczeniem. Jak skutecznie zwalczać kamień nazębny? Jakie środki mogą ci w tym pomóc? Zastanawiasz się nad wybieleniem zębów? Wahasz się czy ten zabieg nie zniszczy szkliwa twoich zębów? Sprawdź co na te i inne tematy sądzą inni. Zapytaj o ich własne doświadczenie w tym zakresie. Z pewnością pomoże Ci to podjąć właściwą decyzję a także rozwieje Twoje wszelkie wątpliwości.
Serdecznie witam! Tydzień temu miałam plombowaną "7". Po zaplombowaniu ząb nie bolał jednak wczoraj przez chwilke bolał mnie przy nagryzaniu i przestał a dziś "cmi", czyli odczuwam lekki dyskomfort. Co to może oznaczać?Proszę o radę.
Wydaje mi się, że nie. Dzisiaj odczuwam jakbym na niego lekko nagryzała a raczej nim nagryzala dolny ząb ale wczesniej nie miałam takiego uczucia. W ogóle nie przeszkadzał mi po plombowaniu. Przez pierwszy tydzień po plombowaniu nie bolał. Teraz nie boli przy opukiwaniu ale cały czas go czuję - mrowienie, ćmienie itp. Ból nie jest mocny ale od trzech dni pobolewa. Czy może być tak, że dopiero po tygodniu mogą być objawy ewentualnie za wysokiego wypełnienia. Stomatolog kalką sprawdzał ząb po wypełnieniu i nie przeszkadzał mi. Wiem, że próchnica była duża. Czy może się tak zdarzyć, że ząb po tygodniu od zaplombowania pobolewa czy oznacza to, że coś się dzieje i należy go wyrwać. Stomatolog po zaplombowaniu bowiem powiedział, że ósemka jest źle położona i nie da się jej / i nie ma też sensu/ leczyć kanałowo. Proszę o pomoc! Jestem właśnie na wakacjach i nie wiem, czy szukać tu na miejscu stomatologa, czy ząb przestanie bolec, czy mogę z wizytą do dentysty poczekać tydzień do powrotu z wakacji? Pozdrawiam
to przestan już w niego pukać bo ciągle tam stukasz i sie na nim skupiasz i nie ma siły by nie reagował , ja bym jeszcze raz na wysokość sprawdziła a jak nie to zdjecie RTG zrobic
Moim zdaniem nie powinien bolec. Wydaje mi sie, ze jest nie do konca wyczyszczony. Po powrocie z wakacji powinnas udac sie do tego samego dentysty i zlozyc reklamacje. Pozdrawiam.
Dorotko nie pukam w ząb tylko raz stuknęłam by zobaczyć czy reaguje bólem. Zapisałam się na wizyte u stomatologia zaraz po powrocie z wakacji. Mam nadzieję, że oberwie się bez wyrywania i będzie to po prostu zbyt wysokie wypełnienie albo niestety coś się dzieje w zębie. Czy stomatolog nie powinien ząłożyc najpierw na jakiś czas lekarstwo skoro mówi, że jest duża próchnica? Czy może tak być, ze ząb po kilku dniach uspokoi się i będzie ok tzn. czy ząb ma prawo boleć po kilku dniach od zaplombowania?
Wyleczony zab nie powinien bolec. U Ciebie bol wystapil po tygodniu, z tad moje przypuszczenia, ze zab nie zostal w pelni wyczyszczony. I nawet jezeli stukasz w zeba, nie powinnas odczuwac zadnego dyskomfortu. Niestety, to moze sie zakonczyc leczeniem kanalowym. Pozdrawiam.
We wtorek ósemka została wyrwana. Nie miałam gorączki, opuchlizny, nie boli itp. Ogólnie chyba wszystko ok. Mam pytanie - po ilu dniach mogę normalnie jeść, pi ciepłe itp. Na razie uważam, nie piję ciepłego, jem miękkie rzeczy, ostrożnie myję zęby ale boję się, by nie wypadł skrzep.
Generalnie to mozna jesc po 2 godzinach, ale raczej potrawy typu zupa i nie gorace. Jezeli dziaslo ladnie sie zabliznia, to mysle, ze po 24godz. mozesz zaczac normalnie jesc, ale unikaj przezuwania ta strona, po ktorej jest rana. Pozdrawiam.
Witam w poszukiwaniu odpowiedzi natknelam sie na owe forum. Mam pytanie i wrecz blagam o pomoc bo z bolu nie daje rady. W piatek mial plombowanego zeba ( dolna 6 ) bol zeba i to nie do zniesienia pojawil sie dopiero w sobote poznym wieczorem, cala ndz i dzisiaj bol nie ustepuje mimo tego ze jem ketanol ;/ bol zeba jest ciagly nie moge jesc ta strona gdy dotykam jezykiem zeba to boli podobnie jak dotykam leczonego zeba gornymi zebami mam wrazenie ze boli mnie przy samym dziasle, bol ten promienuje dodam ze ubytek nie byl duzy ale dentystka musiala usunac poprzednie wypelnienie zeby dostac sie do zeba gdyz ubytek byl przy samym dziasle. Mam rowniez wrazenie ze zab ten sie rusza i w zwiazku z tym mam pytanie czy jest to normalne? niestety dentystka moja od dzis jest na urlopie a do innego dentysty nie chce isc gdyz jak wiadomo kazdy dentysta ma swoje sposoby leczenia a do mojej dentyski mam zaufanie jak do tej pory jestem z niej bardzo zadowolona. Czy bol ten jest normalnym zjawiskiem czy moze zab zostal zle oczyszczony albo plomba zostala nieszczelnie zalozona? prosze o pomoc !!!! czekac na powrot dentyski czy moze udac sie do innego? czytalam ze bol po plombowaniu moze trwac nawet do 2 tyg
Witaj! Mój stomatolog, do którego udałam się w związku z bólem po zaplombowaniu ósemki powiedział, że gdyby nie była to ósemka i to z "zakręconymi" kanałami to leczyłby ją kanałowo a tak wyrwanie. z tego co wiem to ząb nie powinien tak boleć i to znaczy, że dzieje się coś złego. Być może będzie potrzebne leczenie kanałowe ale tak jak pisali powyżej pewnie został źle wyczyszczony. Ja na Twoim miejscu jak najszybciej udałabym się do stomatologa. Pozdrawiam
dziekuje za odp, tak sie jeszcze zastanawiam czy ten bol moze byc spowodowany tym ze zab obok tj 5 zostal zatruty 2 tyg tem i teraz czekam na dalsze leczenie czyli na kanalowke i czy mozliwe jest to zeby np uszkodzic nerw albo zatrucie drugiego zeba ehhh polecze sie jeszcze troche tabletkami i zaczekam az wroci moja dentystka ale bardzo bardzo dziekuje za odp ;) pozdrawiam
Moga byc rozne powody bolu tego zeba; 1. moze to byc zab sasiedni. 2. mowilas, ze ubytek byl bardzo blisko dziasla, wiec moze dziaslo zostalo uszkodzone. Ale wtedy widziala bys zaczerwienienie i opuchlizne na dziasle. 3. byc moze zab zostal zle wyczyszczony 4. moze to bakterie beztlenowe, czy mialas zgorzel na ktoryms z zebow? Moga byc rozne przypuszczenia. Ale jezeli to dziaslo, to plukaj zimnym naparem z szalwii. Jezeli nie, jedynie dentysta moze Ci pomoc. Pozdrawiam.
Bardzo dziekuje za odpowiedz, jezeli chodzi o zgorzel to na pewno nie mialam. Mam wrazenie ze ten bol jest od dol i czuje jakby mi promieniowal. Tez wydaje mi se ze moze byc uszkodzone dziaslo i troszke mi napuchlo. Kupilam juz szalwie i zaraz bede plukac oby pomoglo. Jeszcze raz bardzo dziekuje za rade ;) pozdrawiam serdecznie