Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹StomatologStomatologia – dziedzina medycyny zajmująca się leczeniem chorób zębów i przyzębia a także stawem skroniowo-żuchwowym, w szczególności takich chorób jak próchnica i paradontoza oraz zapaleń dziąseł, przyzębia i miazgi zęba.
Regulamin działu
Szukasz informacji na tematy związane ze stomatologią? Jeżeli tak, to miejsce jest właśnie dla Ciebie. Tutaj spotykają się wszyscy zainteresowani profilaktyką oraz sposobem leczenia dentystycznego. Odwiedź forum i weź udział w dyskusji. Przyłącz się do toczących się rozmów lub rozpocznij nowy wątek. Porozmawiaj o chorobach zębów i przyzębia. Masz konkretne pytania? Trapią cię wątpliwości? Przedstaw je innym użytkownikom forum. Być może to właśnie oni pomogą rozwiązać Twój problem lub wskażą miejsce gdzie taką pomoc uzyskasz. Dowiedz się jakie są objawy paradontozy, zapalenia dziąseł i przyzębia. Poznaj zagadnienia związane z ich leczeniem. Jak skutecznie zwalczać kamień nazębny? Jakie środki mogą ci w tym pomóc? Zastanawiasz się nad wybieleniem zębów? Wahasz się czy ten zabieg nie zniszczy szkliwa twoich zębów? Sprawdź co na te i inne tematy sądzą inni. Zapytaj o ich własne doświadczenie w tym zakresie. Z pewnością pomoże Ci to podjąć właściwą decyzję a także rozwieje Twoje wszelkie wątpliwości.
rok temu lekko ukruszył mi sie ząb na dole po lewej stronie, ale dopiero od dwóch tygodni zaczął boleć, no najbardziej pod wieczór jak kłade sie spać. Chyba za bardzo sie skruszył bo boli jak pije coś ciepłego czy zimnego, wczesniej tak nie było. Dziąsło także spuchło. Jedzenie przeżuwam głównie prawą stroną. Możecie coś poradzić a może ból sam przejdzie, na to licze najbardziej.
Nie bardzo rozumiem, na co Ty właściwie czekasz. Z Twojego opisu wynika, że już uformował się ropień. Absolutnie konieczna jest wizyta u stomatologa, który prawdopodobnie przeprowadzi leczenie kanałowe. Próchnica się sama nie wyleczy.
nie, żadnego ropienia nie mam. Ząb jest troche ukruszony od wewnętrznej strony, gołym okiem tego nie widać. Najgorsze jest to że ząb boli najbardziej w nocy a w dzień prawie w ogóle nie boli. Ciekawe czy zaplombowanie jego by pomogło.
Witam moj problem dotyczy tego ze przez parę dni bolał mnie ząb ósemka dało sie wytrzymać ale najdzwniejsze jest to ze zaczoł sie ból niedaleko pulsu w kierunku uchu jest to dziwne uczucie przy otwieraniu buzi czuję sie tak jakbym miała potuczenie pomocy co sie dzieję
Witam i już po wizycie oj nie bolało :)bo jak na razie to tylko antybiotyk dwa razy na dzień płukanie z szałwi i jak minie stan zapalny to pozbędę się 8:( ale powiem wam wszystkim ze lepiej iść od razu do dentysty bo konsekwencje różne ja zwlekałam i mało tego mam powiększony węzeł chłonny po żuchwą nie powiem bo boli ale sama sobie winna jestem mało tego jeszcze bol migdała po tej samej stronie co powiększony węzeł chłonny cóż jak to mowia :) mądry Polak po szkodzie:) zobaczymy jak to będzie