Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹LaryngologLaryngologia - dziedzina medycyny zajmująca się leczeniem chorób zatok, gardła, krtani oraz uszu (otolaryngologia) a także innymi schorzeniami związanymi z górnymi drogami oddechowymi szczególnie jamy ustnej i nosowej, narządów i gruczołów z nimi związanych (język, ślinianki) oraz układu chłonnego w obrębie szczęki i szyi (w szczególności migdałków gardłowych)
Regulamin działu
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej informacji na temat dolegliwości laryngologicznych? Trafiłeś we właściwe miejsce. Tutaj dotrzesz do wiadomości, które z pewnością cię zainteresują. Podejmowane dyskusje toczą się wokół chorób gardła, krtani, zatok a także uszu. Jeżeli nie znalazłeś odpowiedzi na trapiące Cię wątpliwości, otwórz nowy wątek i zadaj pytanie innym użytkownikom, którzy odwiedzają to forum medyczne. Dział „Laryngolog” skierowany jest do wszystkich pacjentów cierpiących na schorzenia związane z górnymi drogami oddechowymi - w szczególności jamy ustnej i nosowej, narządów oraz gruczołów z nimi powiązanych. Poznaj szczegóły dotyczące powszechnie stosowanych w laryngologii metod diagnostycznych oraz sposobu leczenia wykrytych i zdiagnozowanych chorób. Dokonując szerszego rozeznania w prezentowanej tematyce z pewnością pomożesz sobie czy też bliskiej, chorującej osobie. Warto już teraz rozważyć szanse płynące z aktywnego uczestnictwa w dyskusjach toczących się w tym dziale.
Witam. kilka dni temu pojawia mi sie jakas dziwna gulka za uchem, jest twarda boli lekko tylko jak jak mocno nacisne, ale nie wiem czy to cos gorznego i co to wogole jest??.Dodam ze boli mnie ucho i mam kaszel.Ta gulka jest odrauz za uchem tak jakby wyrosla na kosci..Kolega mi powiedzial ze to jest spowodowane bulem ucha,ze jestesm przeziebiony i to zejdzie po jakims czasie,ale chce zeby odpowiedzial mi jakis specjalista,bylme u lekarza z tym uchem i powiedizal ze nie mam zapalenia dal mi krople dicortinet i cos tam na kaszel, ale zapomnialem go wlasniespytac o ta gulke.. Prosze o pomoc ;)
To powiekszone wezly chlonne. Normalne przy chorobach laryngologicznych. Mysle, ze lekarz podczas badania wyczul to. "Gulka" nie zniknie tak szybko, ale przestanie bolec, gdy wyleczysz ucho. Pozdrawiam.
Nie jestem laryngologiem, ale mysle, ze jezeli z Twoim uchem juz wszystko w porzadku, to mozesz sie kapac w jeziorze, uwazaj tylko zeby woda nie dostala sie do ucha, czyli nurkowania raczej nie polecam. Dla pocieszenia dodam, ze i ja kiedys przeszlam zapalenie ucha srodkowego, tez mialam "gulke" i do tej pory nie zeszla calkowicie, a bylo to wieki temu. Pozdrawiam i zycze udanych wakacji.