Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹ChirurgChirurgia – dziedzina medycyny zajmująca się operacyjnym i zabiegowym leczeniem schorzeń i chorób wyodrębniamy specjalizacje podstawowe: chirurgia dziecięca, torakochirurgia, ogólna, plastyczna, szczękowo-twarzowa, kardiochirurgia, neurochirurgia, stomatologiczna.
Regulamin działu
Jeżeli chcesz wziąć udział w dyskusji na tematy związane z chirurgią, zabiegami chirurgicznymi oraz leczeniem chirurgicznym, odwiedź dział „Chirurg”. Znajdziesz tutaj porady forumowiczów odnoście problemów, które być może dotyczą Ciebie lub Twoich bliskich. Niezwykle cenne wskazówki mogą uzyskać tu nie tylko pacjenci przygotowujący się do zabiegów, ale także ci, którzy są obecnie w trakcie rekonwalescencji po leczeniu chirurgicznym. Dowiedz się czym jest chirurgia małoinwazyjna i kiedy się ją stosuje. Na czym w praktyce polegają zabiegi laparoskopowe i endoskopowe? W jakich przypadkach stosowana jest chirurgia endowaskularna? Znajdziesz tu odpowiedzi na pytania z zakresu wielu działów chirurgii, takich jak m.in.: chirurgia ogólna, dziecięca, urazowa, szczękowo-twarzowa, naczyniowa czy chirurgia układu nerwowego. Szczególnie cenne dla wielu użytkowników są dyskusje w obrębie chirurgii plastycznej. Warto wziąć w nich czynny udział. Forum zaprasza wszystkich otwartych na wiedzę i zdobywanie nowych doświadczeń.
Witam. Miną tydzień jak spadłem z około 4 metrów na płytki ceramiczne uderzając piętą. Dzień po upadku stopa spuchła a podbicie stopy zsiniało, po dwóch dniach opuchlizna zrzedła a zasinienie wśród stopią zostało. Zrobiłem Rtg stopy w LuxMedzie prywatnie bo nie jestem ubezpieczony, prześwietlenie wykazało nie naruszenie struktury kostnej. Problem polega na tym że nie mogę stanąć na ta stopę, gdy próbuje stanąć pojawia się ból śródstopia i pięty. Już tydzień żyje skacząc na lewej nodze, proszę o jakaś poradę.
Jakos nie wierze, ze po spadnieciu z tak duzej wysokosci, na twarda nawierzchnie, prosto na piete nie ma zadnego naruszenia struktury kostnej. Skoro bol nie ustepuje juz tydzien to chyba powinienes wybrac sie z tym zdjeciem do lekarza, lub ewentualnie zrobic nowe jezeli bedzie taka potrzeba. A co do skakania na lewej nodze to tez radze pozyczyc/zakupic kule lokciowe, na pewno ulatwia poruszanie sie z bolaca stopa. Ja osobiscie mialem skrecona kostke i po zdjeciu szyny stopa dalej mi puchla i dopiero na nastepnym przeswietleniu wykazalo, ze mam zlamana kosc srodstopia. Dlatego warto zrobic przeswietlenie jeszcze raz, tym bardziej jak boli. Zycze szybkiego powrotu do zdrowia.