Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹GastrologGastrologia – dziedzina medycyny zajmująca się chorobami układu pokarmowego, w szczególności żołądka, wątroby i trzustki, a także przełyku i dróg żółciowych takimi jak wrzody żołądka, choroba refluksowa przełyku, zespół jelita drażliwego, kamica pęcherzyka żółciowego, zapaleń wątroby i trzustki oraz nowotworów w obrębie jamy brzusznej.
Regulamin działu
W dziale „Gastrolog” znajdziesz porady i informacje na temat czynności układu pokarmowego oraz chorób związanych z zaburzeniem jego funkcjonowania. To tu dotrzesz do opinii innych osób na temat sposobu diagnozy oraz późniejszego leczenia dolegliwości pojawiających się w obrębie: przełyku, żołądka, jelit, odbytu, dróg żółciowych czy też wątroby i trzustki. Jeżeli szukasz porad na temat takich schorzeń jak: zespół jelita drażliwego, choroby refluksowej przełyku czy też zapalenia trzustki oraz wątroby, wejdź do tego działu. Ciekawych informacji na temat wrzodów żołądka – choroby na którą cierpi coraz większy odsetek naszego społeczeństwa – dostarczy Ci aktywny udział w dyskusjach podejmowanych przez użytkowników tego forum medycznego. Warto już dziś skorzystać z okazji i przedstawić swoje doświadczenie w obszarze nowotworów w obrębie jamy brzusznej. Dowiedz się czegoś więcej na temat schorzenia gastrologicznego, na które cierpisz Ty lub Twoi bliscy. Spróbuj sobie pomóc.
Witam. Mam powazny problem. Od kilku miesiecy cierpie na dziwna dolegliwosc. Jest to bol prawej strony na wysokosci watroby, polegajacy na czasowym kuciu w tym miejscu. Dodatkowo mam porblemy z wydaleniem, po kazdym posilku mam zoladek jak "kamien". Gdy uciskam reka na miejsce bolu czuc jak i slychac "bulgotanie" i czuc tak jak by pekanie pecherzykow. Wiele osob twierdzi ze jestem blady, a ostatnio mam i problem ze snem nawet gdy bol nie dokucza. Miewam nawet czasami dziwne uczucie tak jak by omamienia w glowie. Nie wiem czy swedzenie w okolicach pach ma jakies znaczenie poniewaz zaczelo sie to dopiero od niedawna i zazwyczaj ma miejsce w nocy. Ostatnia rzecza sa bardzo czeste gazy i czasowe kucie w okolicach pluc. Prosze o szybka konsultacje, poniewaz zaczyna to naprawde meczyc i martwic mnie. z gory dziekuje. Dodam tylko ze mam 20lat.
Radzę zrobić USG jamy brzusznej. Często podczas chorób wątroby występuje świąd na skórze oraz przebarwienia. Czy opócz swedzenia skóra pod pachą jest np zaczerwieniona, przebarwiona? Może być także, że swedzenie nie ma nic do rzeczy bo. np. jest to kamica pęcherzyka żółciowego. Pytanie jeszcze zadam dosyć istotne do stwierdzenia wstępnej diagnozy. Jaki ból występuje (np. kłujący, uciskający, przerywany)? Kłucie w okolicach płuc jest promieniowaniem bólu, omamienie w głowie jest normalne jak bardzo boli. Czy występują jakieś inne dolegliwości np. nudnosci czy luźny stolec?
Jezeli chodzi o swedzenie w oklicach pachy to skora w tym miejscu robi sie czerwona. Natomiast dzisiejszej nocy wystepowal swiad w okolicach pod kolanowych. Bol jest raz kujacy a raz uciskajacy. Od dwoch dni natomiast dodatkowo boli mnie w okolicach nerki podejrzewam ze jest to spodowane ta watroba, poniewaz czulem nasilenie tego" bulgotania" w miejscu tej watroby. Czesto nie moge sie wyprostowac w momencie gdy leze, bo czuje tak jak by mnie cos sciagalo w tym prawym boku , i jest to dosc dokuczliwe. Gdy leze natomiast na prawym boku latwiej uwalniaja sie gazy i czuje jak by zwiekszona prace w obszarze tego prawego boku.
W tym momencie odczowam silne kucie w tym obszarze, natomiast gdy uciskam reka w tym miejscu czuc to bulgotanie, i tak jak by pekaly pecherzyki powietrza natomiast gdy puszcze reke na nowo sie pojawiaja.
Nerki-to zapewne promieniowanie bólu. Przy przewlekłym zapaleniu wątroby występuje;
zmniejszenie wydolności fiz, nużliwość, nieswoiste dolegliwości w nadbrzuszu, wzmożona pobudliwosć, utrata łaknienia, BOLESNOŚĆ UCISKOWA w okolicy wątroby, skórne objawy wątrobowe takie jak: świąd z objawami drapania, gładki czerwony język lakierowany i inne (niekoniecznie muszą wystąpić tu mamy tylko świąd).
To tak: Radze isc do lekarza kierującego. On powinien dać skierowanie na badanie moczu, Morfologie wątroby (USG ew. resonans magnetyczny, laparoskopia), obraz histologiczny wątroby.
Na razie poroszę unikać alkoholu, leków (chyba, że trzeba), spoczynek w ostrych okresach wątroby.
Zapalenie wątroby jest wywołane wirusem B, C i D. NIe występuje w nim powiększenie wątroby.
Dobrze, dziekuje i tak tez zrobie. Mam natomiast ostatnie pytanie, poniewaz wiele osob straszy mnie ze moze byc to cos w stylu nowotworu badz raka, zwlaszcza ze u mnei w rodzinie zdarzaly sie takie przypadki czy moze byc to prawdopodobne.?
Rzeczywiście dolegliwości wątroby bywają dziedziczne, ale nie trzeba się przejmować, że to od razu rak. Przy raku wątroby wystepują inne dolegliwośdci np. gruczolaki przewodów żółciowych, częste martwice i wylewy krwawe, chudnięcie i inne. Ogólnie to nie warto sie martwic na zapas tylko zrobić badania, bo bez nich to tak na oko po dolegliwościach można powiedzieć co jest, a tak naprawdę to badania powinny wszystko powiedzieć. A potem skierowanie na leczenie zapewne.
A i nie warto bagatelizować tych dolegliwości, bo później może być jeszcze gorzej.
Dzis w kilka minut po kolacji, moj zoladek tak glosno pracowal (burczal, bulgotal) ze osoba siedzaca przy mnie nawet zwrocila mi uwage co mi jest ze tak mi zoladek pracuje.