Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹ChirurgChirurgia – dziedzina medycyny zajmująca się operacyjnym i zabiegowym leczeniem schorzeń i chorób wyodrębniamy specjalizacje podstawowe: chirurgia dziecięca, torakochirurgia, ogólna, plastyczna, szczękowo-twarzowa, kardiochirurgia, neurochirurgia, stomatologiczna.
Regulamin działu
Jeżeli chcesz wziąć udział w dyskusji na tematy związane z chirurgią, zabiegami chirurgicznymi oraz leczeniem chirurgicznym, odwiedź dział „Chirurg”. Znajdziesz tutaj porady forumowiczów odnoście problemów, które być może dotyczą Ciebie lub Twoich bliskich. Niezwykle cenne wskazówki mogą uzyskać tu nie tylko pacjenci przygotowujący się do zabiegów, ale także ci, którzy są obecnie w trakcie rekonwalescencji po leczeniu chirurgicznym. Dowiedz się czym jest chirurgia małoinwazyjna i kiedy się ją stosuje. Na czym w praktyce polegają zabiegi laparoskopowe i endoskopowe? W jakich przypadkach stosowana jest chirurgia endowaskularna? Znajdziesz tu odpowiedzi na pytania z zakresu wielu działów chirurgii, takich jak m.in.: chirurgia ogólna, dziecięca, urazowa, szczękowo-twarzowa, naczyniowa czy chirurgia układu nerwowego. Szczególnie cenne dla wielu użytkowników są dyskusje w obrębie chirurgii plastycznej. Warto wziąć w nich czynny udział. Forum zaprasza wszystkich otwartych na wiedzę i zdobywanie nowych doświadczeń.
Witam ! Jestem dwa miesiące po urazie pęknięcie śledziony. Wszystko się już zagoiło, z tym że powstała torbiel, która albo zniknie samoczynnie, albo bedzie operowana, lecz jest ona narażona na pękniećie. Po ostatniej wizycie u lekarza, zadecydował , że mogę kontynuować treningi, lecz powiedział aby nie upadać, nie obijac sie, nie skakac. O tym ostatnim oczywiście zapomniałem. skakanie było nie wiele - razem może z 6 min, z długimi przerwami. Dzisiaj zacząłem odczuwać ból pod żebrami z lewej strony ( z przodu). Torbiel raczej nie pękła, bo wylała by się krew, co bym czuł. Dodam , że ból ten odczuwalny jest tylko przy głębszym oddechu, gwałtownym ruchu. Czy to może być związane ze śledzioną ? Z góry dziekuje za odpowiedz.
Trudno coś powiedzieć konkretnego,należy zrobić usg i badanie krwi.Jednak raczej wątpię aby to był problem z śledzioną.Nie znam wyników badań poprzednich i jaki był poprzedni stan.Dla spokoju lepiej zrobić badanie usg.
Dzisiaj byłem na USG i po raz kolejny uświadomiłem sobie, że żyjemy w krainie absurdu w centralnej Europie. Poszedłem więc na USG do Pani radiolog poleconej przez mojego chirurga, który jest akurat profesjonalistą na najwyższym poziomie, widać że wkłada dużo serca w prace i interesuje się pacjentami, więc zaufałem mu i poszedlem do pani radiolog, która go zresztą uczyła. Pierwszy absurd tuż po wejściu - taniej niż w szpitalu wojewódzkim o 20 zł. u jednego z najlebszych radiologów w trójmieście. Wchodzę, dziękuję ze zostałem przyjety poza kolejka, bo najwczesniejsze terminy w lutym. Badanie trwało z 10 -15 minut, pani radiolog wykorzystała wszystkie "końcówki" do usg, gdzie w szpitalu było to badanie 3 -4 minutowe z użyciem jednej końcóweczki. Po badaniu okazało się, że śledziona pękła w dwóch miejscach, rozpadła się na 3 częsci, które są w trakcie zrastania, a mój ból powodowany jest zrostami na przeponie. Zrobione jest z 10 zdjęc, a na usg szpitalnym zrobione zostały 3. I jak tu żyć w kraju, w którym za mniejszą cene dostajemy o 100% bardziej profesjonalną usługę ? Nie mam już siły na ten NFZ i ich amatorszczyznę, od dnia dzisiejszego leczę się tylko i wyłącznie prywatnie. To takie przesłanie ode mnie dla wszystkich którzy kiedykolwiek wybieraliby się na jakiekolwiek badania.