Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹StomatologStomatologia – dziedzina medycyny zajmująca się leczeniem chorób zębów i przyzębia a także stawem skroniowo-żuchwowym, w szczególności takich chorób jak próchnica i paradontoza oraz zapaleń dziąseł, przyzębia i miazgi zęba.
Regulamin działu
Szukasz informacji na tematy związane ze stomatologią? Jeżeli tak, to miejsce jest właśnie dla Ciebie. Tutaj spotykają się wszyscy zainteresowani profilaktyką oraz sposobem leczenia dentystycznego. Odwiedź forum i weź udział w dyskusji. Przyłącz się do toczących się rozmów lub rozpocznij nowy wątek. Porozmawiaj o chorobach zębów i przyzębia. Masz konkretne pytania? Trapią cię wątpliwości? Przedstaw je innym użytkownikom forum. Być może to właśnie oni pomogą rozwiązać Twój problem lub wskażą miejsce gdzie taką pomoc uzyskasz. Dowiedz się jakie są objawy paradontozy, zapalenia dziąseł i przyzębia. Poznaj zagadnienia związane z ich leczeniem. Jak skutecznie zwalczać kamień nazębny? Jakie środki mogą ci w tym pomóc? Zastanawiasz się nad wybieleniem zębów? Wahasz się czy ten zabieg nie zniszczy szkliwa twoich zębów? Sprawdź co na te i inne tematy sądzą inni. Zapytaj o ich własne doświadczenie w tym zakresie. Z pewnością pomoże Ci to podjąć właściwą decyzję a także rozwieje Twoje wszelkie wątpliwości.
Witam . W czwartek byłam u stomatologa, wyrwano mi dwa zęby naraz a mianowicie 6 i 7 w dolnej szczece po lewej stronie, od czasu kiedy mi je wyrwano dokucza mi straszliwy ból, po prostu ból nie do opisania, strasznie rwie, mam uczucie jakby wiercono mi dziure w lewej skroni, boli ucho i cala glłowa, przy tym oczywiście jest opuchlizna. Czy to normalne żeby po wyrwaniu bolało tak długi czas? Od samego czwartku , a dziś jest już wtorek , nieustannie. Faszeruje sie ciagle lekami przeciwbólowymi a głownie ketonal 100 bo nic innego nie pomaga;/ czytałam na rożnych forach a głownie tutaj że jest takie coś jak "suchy zębodół" wydaje mi sie że to właśnie mam;/ wczoraj wybrałam sie znowu do mojej dentystki, opisałam jej wszystko , obejrzała to miejsce i powiedziała że w miejscu 7 nie wytworzył sie skrzep, wsadziła mi tam jakieś 2 specjalne tabletki, powiedziała ze jak w nocy nie bede mogła spać mam sobie wziąć tabletke przeciwbólową. Od czasu jak włożyła mi te tabletki ból zaczął tak narastać , że jak wróciłam do domu z płaczem pobiegłam po ketonal , który niestety mi zabrano bo niby tamta tabletka od dentyski działa 6 godz, dostałam takiego napadu z tego bólu że zaczęłam rzucać wszystkim ;/ nigdy sie tak nie zachowuje ale ból był tak silny... leżałam i wydrapywałam sciane , nie wiedziałam co ze soba już zrobić ;/ przez te 6 godz czułam sie jakbym umierała po tej tabletce od dentyski. Na noc wzięłam przeciwbólową i zasnęłam , ale dzisiaj rano znowu obudził nie ból, który towarzyszy mi praktycznie przez cały czas. Nie wiem co się dzieje;/ to jest nie do wytrzymania
Witaj idz jeszcze raz kilka wizyt trzeba aby wyleczyc suchy zębodół , nie grzej tego nie wiem czy stomatolog cie poinformował jak masz sie obchodzić ze skrzepem i instruktaż jakis ci dal? bo to jest istotne
Suchy zębodół ( ASD ) jest dosyć częstym powikłaniem po usunięciu zęba, o nie do końca poznanej etiologii , jedynym zaleceniem w tym przypadku jest zakładanie przez stomatologa "opatrunku" i płukanie, żadna tabletka p/bólowa nie pomoże. Taki stan może utrzymywać się nawet do 2 tygodni. Jeśli ból nie ustąpi, nie zastanawiaj się tylko idź do swojego stomatologa. żeby zaopatrzyć ranę, nawet co 2 dzień.
jak masz coś do mnie to mi to napisz? może masz lepsze doświadczenie w tym? albo może pracujesz w gabinecie skoroo tak wiesz? może ci do pięt nie dorastam do twojej wiedzy na ten temat?to po pierwsze ,po drugie nie sprawa indywidualna lekarz powinien pacjentowi aplikować codziennie Nipas w celu wytworzenia skrzepu , inaczej pacjent może chodzić przez dwa tygodnie co ileś dni albo i dłużej a chodzi o to by w ciągu około tygodnia miał wszytsko ok.
chciałem jeszcze tylko pokreślić, że stosowanie nipasu ma akurat zupełnie inne działanie, zakładając nipas który zawiera ASA nie wytworzy się skrzep, bo ma działanie P/ZAKRZEPOWE, a leczenie nim polega na załagodzeniu bólu i działaniu p/zapalnym.
Nipas jest jednym z wielu preparatów w leczeniu suchego zębodołu to raz i jest jednym z najcześciej używanych przez stomatologów, te terminy naukowe zachowaj dla siebie
Dorota85 napisał(a):Nipas jest jednym z wielu preparatów w leczeniu suchego zębodołu to raz i jest jednym z najcześciej używanych przez stomatologów, te terminy naukowe zachowaj dla siebie
ta ostatnia wiadomość była bezpośrednio do Ciebie, sama pisałaś o stosowaniu nipasu tylko błędnie opisałaś jego działanie ( sumie drobiazg),ale nie chciałem żeby czytelnicy forum byli wprowadzani w błąd
dla twoich wiadomosci to każdy lekarz co stosuje go wprowadza w takim razie każdego pacjenta w błąd ?ciekawa teoria , jak wyżej napisałam i polecałabym czytanie ze zrozumieniem , że jest on jednym z wielu stosowanych leków przez lekarzy , hmm musze powiedzieć mojej lekarce by nie wprowadzała w błąd leczeniem przykładowo Nipasem
żenada
a to potrafie sie domyślić ze to do mnie jak wiele innych postów twoich które naukową chcą pokazać jak bardzo ambitne są
chyba trzeba odpuscic i "mądrzejszemu" dać sie wykazać z checia wysłucham innych ciekawych teorii :D