Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹ChirurgChirurgia – dziedzina medycyny zajmująca się operacyjnym i zabiegowym leczeniem schorzeń i chorób wyodrębniamy specjalizacje podstawowe: chirurgia dziecięca, torakochirurgia, ogólna, plastyczna, szczękowo-twarzowa, kardiochirurgia, neurochirurgia, stomatologiczna.
Regulamin działu
Jeżeli chcesz wziąć udział w dyskusji na tematy związane z chirurgią, zabiegami chirurgicznymi oraz leczeniem chirurgicznym, odwiedź dział „Chirurg”. Znajdziesz tutaj porady forumowiczów odnoście problemów, które być może dotyczą Ciebie lub Twoich bliskich. Niezwykle cenne wskazówki mogą uzyskać tu nie tylko pacjenci przygotowujący się do zabiegów, ale także ci, którzy są obecnie w trakcie rekonwalescencji po leczeniu chirurgicznym. Dowiedz się czym jest chirurgia małoinwazyjna i kiedy się ją stosuje. Na czym w praktyce polegają zabiegi laparoskopowe i endoskopowe? W jakich przypadkach stosowana jest chirurgia endowaskularna? Znajdziesz tu odpowiedzi na pytania z zakresu wielu działów chirurgii, takich jak m.in.: chirurgia ogólna, dziecięca, urazowa, szczękowo-twarzowa, naczyniowa czy chirurgia układu nerwowego. Szczególnie cenne dla wielu użytkowników są dyskusje w obrębie chirurgii plastycznej. Warto wziąć w nich czynny udział. Forum zaprasza wszystkich otwartych na wiedzę i zdobywanie nowych doświadczeń.
Witam, mam problem, chodzi o moje plecy, otóż podczas podskakiwania odczuwam dosyć silny ból w okolicach kręgosłupa piersiowego (górna część kręgosłupa (od żeber w górę)). Boli tylko podczas skakania, podczas pozostałych czynności nie boli wcale. Trenuję piłkę nożną na pozycji bramkarza, więc tutaj trzeba skakać, inaczej nie można. Proszę o pomoc, dodam tylko jeszcze, że miałem około 6-miesięczną przerwę, plecy zaczęły boleć jakiś tydzień temu, podczas pierwszego treningu. Czy może to być spowodowane tak długą przerwą i tym że, mój kręgosłup nie był gotowy na taki wysiłek? Z góry dziękuję, proszę o jakieś dobre rady! Z góry dziękuję!
Podczas trenowania skoczności (skakałem przez takie barierki). Nie, nie miałem żadnego urazu podczas tego treningu, czułem się normalnie, dobrze, tak jak zawsze. Miałem naderwane więzadło rzepki, ale lekarz powiedział że, kolano jest już w porządku, ja też nie odczuwam żadnego bólu w okolicy rzepki. Ból występuje tylko gdy podskakuję.
wg mnie ból pleców może mieć związek z uszkodzonym kolanem ale ciężko tak powiedzieć bez badania fizykalnego
narazie zaleciła bym stretching mięśni grzbietu i najlepiej wizytę u lekarza, żeby dał skierowanie na Rtg odc piersiowego, bo może coś tam w kręgosłupie jest niepokojącego
ale najpierw ćwiczenia rozciągające mm grzbietu i poćwicz stawanie na palcach, potem eniergiczniejsze przejscia z normalnego stania na palce, potem niskie podskoki na miękkim podlożu potem dopiero skoki, zwracaj uwagę na prawidłową pracę stwau skokowego, i czy noga w ktorej było uszkodzenie w. rzepki czy tak samo, prawidłowo ćwiczy, wykonuj ćwiczenia przed lustrem i kontroluj czy wszystko jest tak jak w drugiej nodze
A może to być spowodowane tym, że zbyt szybko rosnę? Bo według moich znajomych rosnę w oczach... Zauważyłem również, że ból pojawia się gdy oddycham podczas robienia brzuszków... Moja mama już umówiła mnie na wizytę... Mam nadzieję, że w końcu coś z tym zrobię...