Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹ChirurgChirurgia – dziedzina medycyny zajmująca się operacyjnym i zabiegowym leczeniem schorzeń i chorób wyodrębniamy specjalizacje podstawowe: chirurgia dziecięca, torakochirurgia, ogólna, plastyczna, szczękowo-twarzowa, kardiochirurgia, neurochirurgia, stomatologiczna.
Regulamin działu
Jeżeli chcesz wziąć udział w dyskusji na tematy związane z chirurgią, zabiegami chirurgicznymi oraz leczeniem chirurgicznym, odwiedź dział „Chirurg”. Znajdziesz tutaj porady forumowiczów odnoście problemów, które być może dotyczą Ciebie lub Twoich bliskich. Niezwykle cenne wskazówki mogą uzyskać tu nie tylko pacjenci przygotowujący się do zabiegów, ale także ci, którzy są obecnie w trakcie rekonwalescencji po leczeniu chirurgicznym. Dowiedz się czym jest chirurgia małoinwazyjna i kiedy się ją stosuje. Na czym w praktyce polegają zabiegi laparoskopowe i endoskopowe? W jakich przypadkach stosowana jest chirurgia endowaskularna? Znajdziesz tu odpowiedzi na pytania z zakresu wielu działów chirurgii, takich jak m.in.: chirurgia ogólna, dziecięca, urazowa, szczękowo-twarzowa, naczyniowa czy chirurgia układu nerwowego. Szczególnie cenne dla wielu użytkowników są dyskusje w obrębie chirurgii plastycznej. Warto wziąć w nich czynny udział. Forum zaprasza wszystkich otwartych na wiedzę i zdobywanie nowych doświadczeń.
W dzień sylwestra idąc do sklepu źle postawiłam nogę. Początkowo ból był do wytrzymania, kostka trochę spuchła. Potem poszłam na imprezę i zaczęły się tance po chwili noga zaczęła mnie strasznie bolec i jeszcze bardziej spuchła. Gdy wróciłam do domu założyłam bandaż elastyczny i smarowałam żelem ketonal. Opuchlizna trzymała się jakieś 1,5 tygodnia, a noga bolała przez jakieś 2,5 tyg gdy chodziłam (cały czas chodziłam w tym bandażu). Teraz już nie boli gdy chodzę, jedynie jak nie zawiąże bandaża. Co to może być czy powinnam się wybrać do lekarza?
Witam do lekarza trzeba było zgłośi się już 2 stycznia. Bowiem ja miałem taką sytuację że ześlizgnołem się kiedyś ze schodów myślałem że to tylko skręcenie. Smarowałem ketonalem i owijałem bandażem elastycznym . Ponieważ poprawiało się ale niewiele to po 2 tygodniach poszedłem do lekarza. Po prześwietleniu okazało się że mam - złamanie kostki bocznej ( już z dużym przemieszczeniem z powodu tego chodzenia).-złamanie kostki przyśrodkowej i zerwane więzadło trójgraniaste. Zrobiono mi zabiek. Więzadło zeszyto kawałek kostki przyśrodkowej musiano usunąć a kostke boczną złożona na drut Rusha 15 centymetrowej długości. 8 marca po 17 miesięcach chodzenia z tym drutem usuną mi go z nogi . I teraz moje pytanie do kogoś kto się na tym zna ; w jakim znieczuleniu to morze zostać przeprowadzone , jak długo będe musiał pozostac na zwolnieniu lekarskim i czy zapakują mi tę nogę spownotem w gips.