Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹ChirurgChirurgia – dziedzina medycyny zajmująca się operacyjnym i zabiegowym leczeniem schorzeń i chorób wyodrębniamy specjalizacje podstawowe: chirurgia dziecięca, torakochirurgia, ogólna, plastyczna, szczękowo-twarzowa, kardiochirurgia, neurochirurgia, stomatologiczna.
Regulamin działu
Jeżeli chcesz wziąć udział w dyskusji na tematy związane z chirurgią, zabiegami chirurgicznymi oraz leczeniem chirurgicznym, odwiedź dział „Chirurg”. Znajdziesz tutaj porady forumowiczów odnoście problemów, które być może dotyczą Ciebie lub Twoich bliskich. Niezwykle cenne wskazówki mogą uzyskać tu nie tylko pacjenci przygotowujący się do zabiegów, ale także ci, którzy są obecnie w trakcie rekonwalescencji po leczeniu chirurgicznym. Dowiedz się czym jest chirurgia małoinwazyjna i kiedy się ją stosuje. Na czym w praktyce polegają zabiegi laparoskopowe i endoskopowe? W jakich przypadkach stosowana jest chirurgia endowaskularna? Znajdziesz tu odpowiedzi na pytania z zakresu wielu działów chirurgii, takich jak m.in.: chirurgia ogólna, dziecięca, urazowa, szczękowo-twarzowa, naczyniowa czy chirurgia układu nerwowego. Szczególnie cenne dla wielu użytkowników są dyskusje w obrębie chirurgii plastycznej. Warto wziąć w nich czynny udział. Forum zaprasza wszystkich otwartych na wiedzę i zdobywanie nowych doświadczeń.
Witam mam 16 lat ok 174cm wzrostu i waze 59 kg od paru miesiecy mam mocne bole kolana lewego od pewnego czasu tez i prawego gdy gram w pilke lub biegam ten bol po paru minutach (doslownie) wystepuje pojawia sie nad koscia piszczelowa w kolanie (na takiej "golce" i on promieniuje na piszczel jakies +5 cm jest do bardzo zlosliwy bol dlatego ze wtedy wogole praktycznie biegac nie moge a jak moge to baaardzo wolno :( bylem z tym kolanem u ortopedy ktory powiedzial ze kolano jest przesilone i nic wiecej stwierdzil to tym ze wziol moje kolana poruszal nimi przylozyl ucho posluchal i tyle nie bylo RTG (czy jak to sie zwie nic) wczesniej mialem od normalnego lekarza rodzinnego zwolnienie z w-f na miesiac ale po miesiacu jak zaczolem cwiczyc to bol wrocil i bylo tak jak bylo i teraz jest z lewa noga coraz gorzej mam juz tez bol w srodku kolana tej "golki" a tak byl na wierzchu na kosci jakby a teraz glebiej :( nie wiem co mam teraz zrobic bylem przeciesz u ortopedy ale moze on sie pomylil nie zrobil 100% co mogl nie wiem poradzcie cos :( bo wogole nie mam frajdy z gry w pilki ani biegania ani z niczego gdzie potrzebne sa nogi ;{ bo pobiegam na boisku troche i potem musze chodzic/biegac truchtem ;[ Bardzo Was prosze o rade
Jeśli była kiedyś już miesięczna przerwa od ćwiczeń która nic nie dała (a w jej trakcie nie próbowałeś podbiegać itp) to niezbędne jest wykonanie co najmniej zdjęcia RTG. Pacząc na Twój wiek i objawy można domniemać, że przyczyną czysto teoretyczną oczywiście jest tzw jałowa martwica kości (generalnie sprawa wyleczalna i nie powodująca po wyleczeniu żadnych ograniczeń odnośnie aktywności)
no wypadałoby zrobić to RTG nawet jeśli okazałoby się że to tylko dla proformy to warto choćby dla pewności, a jak to zrobisz to już Twoja inwencja. Jeśli chodzi o tą moją domniemaną czysto teoretyczną przyczynę to na dobrą sprawę prędzej czy później powinno samo przejść z tym, że potrwa to dłużej.
no wypadałoby zrobić to RTG nawet jeśli okazałoby się że to tylko dla proformy to warto choćby dla pewności, a jak to zrobisz to już Twoja inwencja. Jeśli chodzi o tą moją domniemaną czysto teoretyczną przyczynę to na dobrą sprawę prędzej czy później powinno samo przejść z tym, że potrwa to dłużej.