Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹ChirurgChirurgia – dziedzina medycyny zajmująca się operacyjnym i zabiegowym leczeniem schorzeń i chorób wyodrębniamy specjalizacje podstawowe: chirurgia dziecięca, torakochirurgia, ogólna, plastyczna, szczękowo-twarzowa, kardiochirurgia, neurochirurgia, stomatologiczna.
Regulamin działu
Jeżeli chcesz wziąć udział w dyskusji na tematy związane z chirurgią, zabiegami chirurgicznymi oraz leczeniem chirurgicznym, odwiedź dział „Chirurg”. Znajdziesz tutaj porady forumowiczów odnoście problemów, które być może dotyczą Ciebie lub Twoich bliskich. Niezwykle cenne wskazówki mogą uzyskać tu nie tylko pacjenci przygotowujący się do zabiegów, ale także ci, którzy są obecnie w trakcie rekonwalescencji po leczeniu chirurgicznym. Dowiedz się czym jest chirurgia małoinwazyjna i kiedy się ją stosuje. Na czym w praktyce polegają zabiegi laparoskopowe i endoskopowe? W jakich przypadkach stosowana jest chirurgia endowaskularna? Znajdziesz tu odpowiedzi na pytania z zakresu wielu działów chirurgii, takich jak m.in.: chirurgia ogólna, dziecięca, urazowa, szczękowo-twarzowa, naczyniowa czy chirurgia układu nerwowego. Szczególnie cenne dla wielu użytkowników są dyskusje w obrębie chirurgii plastycznej. Warto wziąć w nich czynny udział. Forum zaprasza wszystkich otwartych na wiedzę i zdobywanie nowych doświadczeń.
Od ponad 2 miesięcy boli mnie kolano, ból zlokalizowany jest głównie po zewnętrznej stronie lewego kolana. Miałam RTG,USG, ale nic konkretnego nie wyszło. Chodzę na rehabilitację,mam laser,magnetronic,biorę glukozamine i leki na wzmocnienie stawów,ból tylko troche się uspokoił ale właściwie nic to nie pomaga.Na początku ból był przy schodzeniu ze schodów,teraz nasila się przy ugięciu kolana pod kątem prostym.Nie moge siedzieć w takiej pozycji długo bo kolano tak jakby sztywnieje.Gdy wstanę i zrobię kilkanaście kroków ból przechodzi chociaż na początku jest bardzo silny.Przy dłuższym chodzeniu powraca, ale nie zawsze.Nie miałam żadnego urazu kolana.Byłam już u dwoch lekarzy jeden mówił że może być to ciało hoffy a drugi rozmiękanie chrząstki,chociaż nie wyszło to na zdjęciach.Czy może to wyjść na rezonansie magnetycznym,czy artroskopii? bardzo prosze o odpowiedz
Witaj kasia 92 Ja mialem niedawno artroskopie ponieważ mialem uszkodzoną łąkotke przysrodkową. Oprócz tego podczas zabiegu artroskopii wykryto takie cos jak: chondropatia powierzchni stawowych calego stawu oraz przerost błony maziowej i ciała hoffy. Jesli chodzi o ta chondropatie to wlasnie jest to rozmiekczanie chrząstki. Ja jestem z zabiegu zadowolony bo trafilem na bardzo dobrego ortopede tylko ze poki co mam problemy wlasnie z ta chrzastka stawowa i raczej bede musial miec 3 zastrzyki w kolano
Chondromalacja nie jest widoczna na zdjęciach u młodych osób. Proponuje preparaty na bazie glukozaminy z chondroityną lub z kwasem haiurolowym. Zastrzyki nie koniecznie-po co od razu ingerować w staw?!Najpierw leki doustne, w ostateczności iniekcje dostawowe.