Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹OkulistaOkulistyka –dziedzina medycyny, zajmująca się chorobami narządu wzroku, w szczególności leczeniem stanów zapalnych ściany gałki ocznej, zeza, jaskry, zaćmy oraz diagnozowaniem i korygowaniem wad wzroku.
Regulamin działu
Potrzebujesz porady na temat Twojego wzroku? Szukasz wiadomości dotyczących posiadanej przez Ciebie wady? Wejdź na forum do działu „Okulista”. Napisz na czym polega Twój problem i poczekaj na odpowiedź innych użytkowników forum. Warto również dołączyć się do bieżących dyskusji toczących się wokół: zaćmy, zeza, jaskry czy stanów zapalnych gałki ocznej. Już teraz dowiedz się czegoś więcej o wadzie, którą posiadasz Ty lub Twoi bliscy. Być może właśnie tutaj poznasz zagadnienia dotyczące laserowej korekcji wady wzroku – jakie są przeciwwskazania do jej wykonania, a komu jest ona zalecana. Chciałbyś pozyskać informacje od osób, które zdecydowały się na ten zabieg – poznać ich wrażenia i odczucia?Znajdziesz ich na tym forum. Warto dowiedzieć się również czegoś więcej na temat operacji zaćmy. Na forum sprawdzisz jak przegotować się do tego zabiegu, czego możesz się po nim spodziewać i z jakim ryzykiem się on wiąże. Skorzystaj z okazji i porozmawiaj na te i inne tematy związane z okulistyką.
Mam pytanie, bola mnie oczy jelsi rpacuje rpzy komputerze, co mozna na ot poradzic, czy jakies krople np Visine bylyby odpowiednie a mzo ejakie sinne. Dodam ze mam okulary z antyrefleksami, mam astygmatyzm na jedne oko szkło 1,5 a na drugie 1,00, wada jest od blisko 10 lat i sie wlasciwie nie zmienia nic ani nie pogarsza ani nie polepsza. Mam prace rpzy kmputerze 8 godzin non stop i pod koniec dnia w pracy bola mnie oczy, mruze je, patrzenie w monitor sprawia nieprzyjemne uczucie. potem boli glowa w czole troche ale po kilku godiznach bez komp wieczorem to mija. Jak mialam tydzien urlopu to wogole nei bolaly ani oczy ani glowa. Czy macie jakies rady na to
W czasie pracy z komputerem rób przerwy, chociaż 20 minutowe co 1- 1,5 godziny. Visine mogą być pomocne, ale nie wolno ich nadużywać. I jeszcze jeden problem, zależy jaki masz monitor, płaski czy starego typu.
Monitor jest starego typu ale plaski, ale ot nie s ate cieniutkie monitorki. Nie mam mozliwosci robienia takich przerw poniewaz pracuje jako kasjerka w banku i moja prac apolega na ksiegowaniu operacji i patrzeniu wmonitor. Visine nie mozna stosowac dluzej i codziennie? czyms to grozi?
No to faktycznie klops. Visine i tym podobne preparaty zawierające chlorowodorek tetryzoliny obkurczają naczynia krwionośne powodując zmniejszenie przekrwienia spojówek. Długotrwałe stosowanie prowadzi do przyzwyczajenia (czyli brak reakcji na lek) lub może doprowadzić do suchego zapalenia spojówek. Proponuję oprócz tych kropelek preparat witaminowy z luteiną. Do kupienia też w aptece bez recepty.
[ Dodano: 2007-01-05, 10:41 ] Visine lub podobnie działających preparatów nie stosuj dłużej niż 3-4 tyg. Potem konieczna przerwa.
A jesli bym stosowala Visine nei codziennie a tylko wtedy keidy po pracy czuje bol oczu i glowy wiec co kilka dni np jak wiecje rpacy mama, czy wtedy tez to jest szkodliwe w jakis sposob jesli sie nei stosuje regularnie. Jak na oczy działa luteina z witaminami i cyz to jest do kupienia w zwyklych kapsulkach i jest to zestaw witamin po prostu?
Luteina, naturalny antyoksydant. Usprawnia pracę plamki żółtej znajdującej się na siatkówce oka. Można przyjmować przez długi czas. Polecam Ocuvite lutein.