Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹GinekologGinekologia – dziedzina medycyny zajmująca się kobiecym układem rozrodczym w szczególności leczeniem bezpłodności, zaburzeniami miesiączkowania, stanów zapalnych pochwy i przydatków, antykoncepcją hormonalną a także profilaktyki nowotworowej piersi i kobiecych organów płciowych.
Regulamin działu
W dziale „Ginekologia” wszystkie kobiety odwiedzające to forum medyczne znajdą cenne informacje na wszelkie tematy związane z ich układem rozrodczym. W tym miejscu toczą się interesujące rozmowy na temat profilaktyki oraz leczenia chorób żeńskiego układu płciowego. Tematyka jest niezwykle szeroka. Porozmawiaj o leczeniu niepłodności, zaburzeniach miesiączkowania, czy też ciąży pozamacicznej. Jeżeli szukasz dodatkowych informacji na temat zdiagnozowanych cyst na jajniku lub stanów zapalnych pochwy, wejdź na forum. Zadbaj o profilaktykę, regularne badania – jak często powinnaś je wykonywać? Wartym uwagi są także kwestie związane z antykoncepcją, skutkami zażywania tabletek antykoncepcyjnych. Jeżeli masz jakieś pytania na temat rzeżączki, świerzbu lub wszawicy łonowej zadaj je właśnie tutaj. Szukasz przyczyny bólu podbrzusza, który zdarza ci się okresowo? Nie wiesz jak łagodzić niezwykle bolesne miesiączkowanie? Nie wykluczone, iż dzięki doświadczeniu innych uczestników dyskusji dotrzesz do poszukiwanej informacji. Nie wahaj się – pytaj!
Ostatnio byłam na basenie, a po kilku dniach odczuwałam straszne swędzenie w okolicach warg sromowych. Czy to może być wywołane tym basenem? I co powinnam z tym robić, ponieważ gdy chodzę do toalety to nie odczuwam dyskomfortu w trakcie tylko dopiero gdy skończę. Co mam z tym zrobić? Z góry dziękuje
Może to grzybica ?/ bardzo często kobiety mają problemy z tą przypadlością. Spróbuj smarować sie maścia clotrinazolum jest dostepna bez recepty cena ok 3zł. Jeżeli nie przejdzie i będa nawroty to do ginekologa proszę sie udać..
być może złapałaś jakąś bakterię, a może masz jakieś inne objawy? ostatnio kupiłam sobie w aptece Super Pharm "Provag" uzupełniające naturalną florę bakteryjną bo jak brałam antybiotyk ostatnim razem to profilaktycznie zadziałałam , żeby nie złapać grzybicy od niego i się udało :) a clotrimazolum też dobra maść
Wszystko jest mozlwie a tym bardziej na basenie;/dlatego ja nie chodze w takie miejsca.Unikam ich.Na pewno nie zaszkodzi jak przejdzisz sie go ginekologa i powiesz o tym problemie.Lepiej dmuchac na zimne.Nastepnym razem unikaj takich miejsc.Zdrowie wazniejsze!
Unikac basenu... no co Ty... to chyba po to jest... :) No coz zdaza sie, ze i tam mozna zlapac jakas infekcje, ale to chyba nie znaczy, ze trzeba rezygnowac z przyjemnosci jaka jest plywanie i moczenie dupki w wodzie... A co Ty latem robisz..? Tez unikasz takich mijesc bo zdrowie wazniejsze..?
do takich miejsc chodziłam jak byłam mała i nieświadoma:). W lato opalam sie owszem robie wszystko:)i czynnie uprawiam inne sporty ale nie przepadam za basenami.O wiele bardziej preferuję wspinaczki,chodzenie po górach czy bieganie:)tego jestem zwolenniczką.Są tacy, którzy kochają wodę a sa tacy, którzy wola góry:)ja zdecydowanie należę do tej drugiej grupy:)
Dziękuje za wszystkie odpowiedzi. Ale mam jeszcze jedno pytanie, czy jakby tego nie leczyła tzn. nie stosowała żadnych maści ani nic podobnego, czy może przerodzić się to w coś poważniejszego?
Wiesz..."coś nie leczonego"nie ważne co by to było może prowadzic do róznych komplikacji, schorzeń.Możesz nie miec teraz żadnych poważnych komplikacji, ale w późniejszym czasie może wszystko wyjść...kto wie;/ spraw kobiecych jak i różnych zdrowotnych nie można bagatelizować!Lepiej zapobiegać niż leczyc!
a więc dziękuje za wszystkie odpowiedzi, mam nadzieje że to nic poważnego gdyż okolice intymne nie są ani czerwone ani spuchnięte a nawet mniej bolą i swędzą. Pozdrawiam
masakera napisał(a):a więc dziękuje za wszystkie odpowiedzi, mam nadzieje że to nic poważnego gdyż okolice intymne nie są ani czerwone ani spuchnięte a nawet mniej bolą i swędzą. Pozdrawiam
To nie jest nic poważnego tylko takie uciażliwe i nieprzyjemne i lubi byc też nieprzyjemny zapach, wiec lepiej szukac przyczyny a czasem też tak bywa żae może byc uczulenie na jakiś środek czystości . Idż do lekarza i obsewuj też siebie z czego, no rzeczywiście nie rezygnuj z basenu przecież pływanie jest i przyjemne i zdrowe dla kregoslupa. Pozdrawiam:)))
Tak jak kolezanki radza idz do lekarza... napewno dostaniesz jakis srodek po ktorym wszystko minie... a teraz unikaj stringow tylko nos bawelniane majtochy... no i na jakis czas zapomnij o basenie... radzilabym tez w miare rzadko korzystac z puplicznych toalet... bo to one sa glownie przyczyna kobiecych dolegliwosci..
Zapalenie pochwy dzielimy na bakteryjne i grzybicze. U Ciebie pewnie objawiło się to drugie. Niemniej po wizycie u gina kiedy już dostaniesz odpowiednie środki pomysl o przyszłości. Tzn. co robić i jak się strzegać nawrotu infekcji. Nalezy pamiętam min. o tym aby przy kuracji antybiotykiem zażywać priobiotyk, przemywać pochwę płynami do higieny intymnej (nie mydłem), służy temu także Tantum Rosa., unikać środków chemicznych oraz Uzywać np. Laciobios Femina (kiedy czuć, ze coś zaczyna się dziać) - służy on do utrzymania właściwej flory bakteryjnj w pochwie. Bo zapalenia właśnie stąd się biorą....Kiedy jest zaburzone naturalne srodowisko pochwy.
Wszystkie rozmowczynie na tym forum doskonale radza. osobiście moge powiedziec, że załapanie zapalenia to bardzo nieprzyjemna sprawa. Uzywam tabl anty od wielu lat i żaden "mądry" gin mi nie powiedział, ze moge nabawić sie zapalenia sromu i pochwy.Ponadto, wiem jak to diabelnie piecze i boli, a poza tym ten zapaszek :))Poszłam do gina, który stwierdził u mnie 2 stopień cytologii a na zapalenie dał mi czopki dopochwowe clotrimazolum i tę sama maść. Pomogło...na krótko. Dlatego też dostała Nystatynę (tabletki dopochwowe), które pomagają, ostatnio jednak mam wrażenie, ze ich skuteczność coś spada co do mojego przypadku. często mam problemy z siadaniem bo boli mnie cała wagina, już o siusianiu nie mówiąc, gdyz piecze jak cholercia.. a poza tym swedzenie i pieczenie odczuwam w zasadzie non stop. czytałam ostatnio o zabiegu wypalania i chyba musze zmienic lekarza, z którym bym mogła konstryktywnie o tym porozmawiac i z jakimis konkretnymi efektami wyjśc z jego gabinetu. Pozdrawiam.