Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹Lekarz RodzinnyMedycyna rodzinna – dziedzina medycyny, zajmująca się profilaktyką, diagnostyką, rozpoznawaniem oraz leczeniem chorób, które w pierwszej kolejności nie wymagają wizyty u lekarza specjalisty. Jej zadaniem jest min. promowanie zdrowego trybu życia oraz zapewnienie podstawowej opieki medycznej, zarówno lekarskiej jak i pielęgniarskiej.
Regulamin działu
W dziale „Lekarz rodzinny” znajdziesz mnóstwo porad, które mogą Cię zainteresować. Jeżeli poszukujesz wiadomości na temat tego podstawowego ogniwa w systemie opieki zdrowotnej, to trafiłeś we właściwe miejsce. Dowiedz się jakie kompetencje posiada lekarz pierwszego kontaktu oraz kiedy udać się właśnie do niego. Dołącz do dyskusji na temat osobistych doświadczeń w kontakcie z przedstawicielami służby zdrowia: lekarzy, pielęgniarek czy położnych środowiskowych pracujących w twoim rejonie. Czy uważasz, że Twoja rodzina jest pod dobrą opieką? Co w istniejącym systemie jest godne pochwały, a co należałoby Twoim zdaniem zmienić? Zastanawiasz się, czy udać się do przychodni rodzinnej, a może od razu do lekarza specjalisty? Sprawdź, co sądzą o tym inni uczestnicy forum. Wykorzystaj okazję i przyłącz się do dyskusji na te i inne tematy związane z ogólnie pojętą profilaktyką, zdrowym trybem życia i kondycją fizyczną. To tu toczą się ciekawe rozmowy – przekonaj się o tym osobiście.
Witam mam problem z bólem gardła boli mnie od piątku czyli juz 4 dni nie byłem u lekarza ale jestem pewnien ze zarazilem sie od siostryona sie wyleczyla bo byla u lekarza ktory przepisal jej antybiotyk a miala juz takie 3 opakowania to postanowiła dać mi jedno zebym wyzdrowiał jem go co 12 godzin nazywa sie Rovamycine 3mln j.m to antybiotyk a dodatkowo rano i wieczorem Refastin 2x1 wedlug zalecen lekarza jem tak jak ona :/ ją przestało po 2 tabletkach ja zjałem juz 5 i ból jest taki sam wrecz ogromy nie moge spac po nocach jedynie z rana jest nawet dobrze tzn tez boli ale nie tak jak w nocy mam 15 lat. Oczytałem sie o tych wycinaniach migdałkow ale nie chciał bym tego robić i czy to bedzie konieczne? to moj 1 ból gardła od okolo 5 lat nie zartuje :/ tak samo jak katar nigdy go nie miałem ostremu bólowi gardła towarzyszy gorączka około 37,5-38 ale po ibupromie ustepuje i jest juz ok. Gardło mam dziwne na lewym migdałku wystaje z 1mm malutko takiej białej górki nie wiem co to jest mimo ze najbardziej boli mnie prawy migdał a tam widze bordowe wrecz zaczerwienienie + dodatkowo na podniebieniu wyskoczyła mi jakas górka malutka nie wiem co to jest ale zrobila sie bordowa taka jakby plama z malutkim gozkiem posrodku gardło nie przestaje bolec mimo brania antybiotyku i strepsil intensive jem go juz 3 dzien. Prosze o odpowiedz czy poradzi sobie antybiotyk :)? i czy bedzie rozwarzana mozliwosc usuniecia migdałka :/ ? bo ja tego niechce... jutro ide do lekarza o 15 a chciałem sie tez was popytac :) czekam na odp :) co do połykania sliny i jedzenia jakos z bulem przelkne sline i kanapki rownierz pomalu ale zadrapalem sobie gardło od takiego jedzenia :) czekam na odp Dziekuje i Pozdrawiam wszystkich :)
Jezu czy jest to mozliwe zeby gardło mnie przestalo bolec ?? po tym antybiotyku Rovamycine? jestm w szoku zjadlem tego 5 tabletek 2 godziny temu polozylem sie z ogromnym bulem na filmie wstaje i ledwo co gardlo mnie boli juz 10min czy jest to mozliwe :S? czy to tylko chwilowe dodam ze plukam gardlo woda z sola
Nigdy nie bierz antybiotyków na własną rękę bez wizyty u lekarza. Antybiotyki są skuteczne jedynie w przypadku infekcji bakteryjnych. Sam nie jesteś w stanie stwierdzić czy to wirus czy bakteria, czasem nawet lekarze nie są w stanie tego zrobić. Więc pierwszą rzeczą którą Ci radzę to iść do lekarza, dla pewności radzę iść do takiego, który wykonuje testy Quickvue rozpoznające, czy choroba ma podłoże bakteryjne. Jeżeli Twoja siostra brała aż tyle opakowań antybiotyku, to możliwe, że to był wirus i antybiotyk wcale jej nie pomagał. I na pewno nie bierz tego antybiotyku siostry dlatego że myślisz, że masz to samo.
Maciej są tabletki do ssania z właściwościami zniczulającymi i anty bakteryjnymi,żeby sobie pomoc. Po antybiotyk do lekarza idz bo to co dobre dla jednego nie koniecznie dla ciebie i możesz sobie zaszkodzić.
Hmm no własnie ide dzisiaj zrobila mi sie narosl na prawym migdale nie jest wielka ale dziurki juz nie widac lewy migdal jest niby ok ale cale gardlo jest bardzo czerwone i ma takie chrostki :/
Oki pojde :) ciekawe czy bedzie musiała wkładac mi patyk do buzi :/ nie nawidze tego uczucia i odrazu mam odruch wymiotny.. z racji tego ze szeroko otwieram buzie i wszystko widac moze nie bedzie musiala jak ja ublagam ^^
Moja pierwsza powazna choroba gardła od 4-5 lat juz zapomnialem jak to jest byc chorym.. nie ciekawie :/ nie dość ze podraznilem sobie gardlo od jedzenia i picia to jeszcze tak boli wydaje mi sie ze ta niby angina ropna nie jest w jakies zawansowanej fazie bo raczej wszystko zjem i polykam sline z bulem ale daje rade :) płukam gardlo woda z sola i nie wiem czy to pomaga czy nie :)
@edit Ciekawe czy Ta Angina mogła wziasc sie z tego ze rozciołem sobie palca nozem a moja siostra przypadkowo przetarła mi rane reką była w tedy chora i miała ten antybiotyk :/ sam nie wiem.
Ostatnio edytowano 2010-02-16, 14:33 przez Maciej15, łącznie edytowano 2 razy
Ciekawe, pani w aptece powiedziała mi ze nie ma silniejszego leku bez recepty na bol gardła niz Septolete Intensiv wziolem go zjadlem w 3,5 dnia 16 tabletek i tylko troche pomagał a ty mówisz ze orofar taki dobry :) nastepnym razem kupie orofar ale mam nadzieje ze nie bedzie to predko : )