Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹Lekarz RodzinnyMedycyna rodzinna – dziedzina medycyny, zajmująca się profilaktyką, diagnostyką, rozpoznawaniem oraz leczeniem chorób, które w pierwszej kolejności nie wymagają wizyty u lekarza specjalisty. Jej zadaniem jest min. promowanie zdrowego trybu życia oraz zapewnienie podstawowej opieki medycznej, zarówno lekarskiej jak i pielęgniarskiej.
Regulamin działu
W dziale „Lekarz rodzinny” znajdziesz mnóstwo porad, które mogą Cię zainteresować. Jeżeli poszukujesz wiadomości na temat tego podstawowego ogniwa w systemie opieki zdrowotnej, to trafiłeś we właściwe miejsce. Dowiedz się jakie kompetencje posiada lekarz pierwszego kontaktu oraz kiedy udać się właśnie do niego. Dołącz do dyskusji na temat osobistych doświadczeń w kontakcie z przedstawicielami służby zdrowia: lekarzy, pielęgniarek czy położnych środowiskowych pracujących w twoim rejonie. Czy uważasz, że Twoja rodzina jest pod dobrą opieką? Co w istniejącym systemie jest godne pochwały, a co należałoby Twoim zdaniem zmienić? Zastanawiasz się, czy udać się do przychodni rodzinnej, a może od razu do lekarza specjalisty? Sprawdź, co sądzą o tym inni uczestnicy forum. Wykorzystaj okazję i przyłącz się do dyskusji na te i inne tematy związane z ogólnie pojętą profilaktyką, zdrowym trybem życia i kondycją fizyczną. To tu toczą się ciekawe rozmowy – przekonaj się o tym osobiście.
Wróciłem :) mam angine ropna i powiekszone wezly chlonne co do szpatułki wyjechalem z tekstem "Pani doktor mam taka prożbe czy mogla by pani nie sprawdzac mi gardła szpatułka?" jej odpowiedz była nastepujaca " Nie ma sprawy wiele osob nie toleruje takiego sprawdzania" przerazila sie troche gdy zobaczyla moje gardło na jezyku mialem taki zolty sluz od ssania tabletek i przepisała mi Tymsal 3-4x dziennie w sprayu, EFFERALGAN do rozpuszczenia 3 razy dziennie i antybiotyk Novocef 2x1 :))
ciekawy jestem kiedy ta narośl zniknie z migdała : ) gardło nadal boli chodz juz nie tak mocno jak w 1 dzien ale jednak :) zjadlem 3 antybiotyki zostalo 7 ^^ i co ja mam zrobic ;s jak mi sie antybiotyk po 5 dniach skaczy isc do lekarza ?
Bierz antybiotyk do końca...jak sytuacja się nie poprawi to idz do kontroli. Nie ma tak szybko w anginie....najwazniejsze,że ból ustępuje a to znaczy,że działa.
ALe mnie spanie rypie od tego antybiotyku :dd ledwo co na nogach stoje codziennie tak mam ;p a jak juz sie połoze bo wytrzymac niemoge to wstaje za 5 godzin ^^
Wszystko przestało bolec niemam prawie nic czyste gardło :)) nic teraz nie boli moge jesc pic wszystko dokladnie : ) tyle ze ta narośl na migdale dalej jest.. :/
Hehe no widzisz miejmy nadzieje ze ci przejdzie : ) ale ten efferalgan nie dobry do picia nie da sie wytrzymac : ) zostały mi 3 tabletki musujące nie wiem czy isc je dokupic czy juz nie w sumie nie mam gorączki ani bolu gardła jedynie z rana troche wiec chyba nie ma sensu.
Najwazniejsze,żebys antybiotyk wybrał do końca..nie przerywaj czasem dlatego,że się lepiej poczułeś. Pamiętaj o probiotykach,żeby ochronić układ pokarmowy...wiadomo jak działają antybiotyki:)