Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹OkulistaOkulistyka –dziedzina medycyny, zajmująca się chorobami narządu wzroku, w szczególności leczeniem stanów zapalnych ściany gałki ocznej, zeza, jaskry, zaćmy oraz diagnozowaniem i korygowaniem wad wzroku.
Regulamin działu
Potrzebujesz porady na temat Twojego wzroku? Szukasz wiadomości dotyczących posiadanej przez Ciebie wady? Wejdź na forum do działu „Okulista”. Napisz na czym polega Twój problem i poczekaj na odpowiedź innych użytkowników forum. Warto również dołączyć się do bieżących dyskusji toczących się wokół: zaćmy, zeza, jaskry czy stanów zapalnych gałki ocznej. Już teraz dowiedz się czegoś więcej o wadzie, którą posiadasz Ty lub Twoi bliscy. Być może właśnie tutaj poznasz zagadnienia dotyczące laserowej korekcji wady wzroku – jakie są przeciwwskazania do jej wykonania, a komu jest ona zalecana. Chciałbyś pozyskać informacje od osób, które zdecydowały się na ten zabieg – poznać ich wrażenia i odczucia?Znajdziesz ich na tym forum. Warto dowiedzieć się również czegoś więcej na temat operacji zaćmy. Na forum sprawdzisz jak przegotować się do tego zabiegu, czego możesz się po nim spodziewać i z jakim ryzykiem się on wiąże. Skorzystaj z okazji i porozmawiaj na te i inne tematy związane z okulistyką.
Od pewnego czasu (kilka tygodni) odczuwam ból w dystalnej części lewego oka, gdy oko jest otwarte odczuwalny jest lekki dyskomfort, tzn. ból jest lekki, lecz nie daje o sobie zapomnieć, nasila się przy mruganiu, najsilniejszy jest przy świadomym zaciskaniu i rozluźnianiu powieki, gdy oko jest zamknięte, nadal czuje ból, ale przynosi to też pewną ulgę, co na szczęście pozwala mi spać. Dotykając bolącej okolicy stwierdziłem, że to nie kość, nie przypominam sobie też żadnych urazów związanych z tą okolicą, ciężko powiedzieć, czy to powieka, czy oko, gdyż nie mam odwagi i chęci macać gałki ocznej. Na pewno źródło bólu znajduje się w bliżej dystalnego kącika, gdy punktowo naciskam powiekę ból jest wyraźnie odczuwalny, nasila się, gdy naciskając na powiekę przesuwam palec w kierunku nosa. Jestem bardzo zaniepokojony, będę w nadchodzącym tygodniu próbował umówić się na kontrole, ale chciałbym się czegoś dowiedzieć już teraz. Na początku skojarzyłem ten ból z faktem, że używam kosmetyków do mycia twarzy, które zawierają kwas glikolowy, pomyślałem, że może to wynikać z podrażnienia skóry/oka, ale wykluczam to przypuszczenie, gdyż ból występował także wtedy gdy nie miałem styczności z żadnymi drażniącymi kosmetykami, nie jest to także raczej wina przemęczenia, oczywiście to sprawia, że ból się nasila, ale wyspany, czy nie, czuję się tak samo.