Strona główna forum‹Twoje Zdrowie‹LaryngologLaryngologia - dziedzina medycyny zajmująca się leczeniem chorób zatok, gardła, krtani oraz uszu (otolaryngologia) a także innymi schorzeniami związanymi z górnymi drogami oddechowymi szczególnie jamy ustnej i nosowej, narządów i gruczołów z nimi związanych (język, ślinianki) oraz układu chłonnego w obrębie szczęki i szyi (w szczególności migdałków gardłowych)
Regulamin działu
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej informacji na temat dolegliwości laryngologicznych? Trafiłeś we właściwe miejsce. Tutaj dotrzesz do wiadomości, które z pewnością cię zainteresują. Podejmowane dyskusje toczą się wokół chorób gardła, krtani, zatok a także uszu. Jeżeli nie znalazłeś odpowiedzi na trapiące Cię wątpliwości, otwórz nowy wątek i zadaj pytanie innym użytkownikom, którzy odwiedzają to forum medyczne. Dział „Laryngolog” skierowany jest do wszystkich pacjentów cierpiących na schorzenia związane z górnymi drogami oddechowymi - w szczególności jamy ustnej i nosowej, narządów oraz gruczołów z nimi powiązanych. Poznaj szczegóły dotyczące powszechnie stosowanych w laryngologii metod diagnostycznych oraz sposobu leczenia wykrytych i zdiagnozowanych chorób. Dokonując szerszego rozeznania w prezentowanej tematyce z pewnością pomożesz sobie czy też bliskiej, chorującej osobie. Warto już teraz rozważyć szanse płynące z aktywnego uczestnictwa w dyskusjach toczących się w tym dziale.
Witam, problem wydaję się podobny do opisywanych, ale nie do końca. Zawsze budząc się mam na ustach, na języku oraz wewnątrz jamy ustnej białą wydzielinę. Posiadam także na języku niewielki biały nalot (raczej na tylnej części). Czasami czuję spływającą po gardle wydzielinę. Co do przegrody to miałem ją już prostowaną trzy razy więc mam nadzieję, że tu nie leży problem. Zrobiłem wymaz z języka i z gardła i okazało się, że mam tam tylko florę fizjologiczną. Refluks to też raczej nie jest (wydzielina jest biała i nie odczuwam szczególnych dolegliwości ze strony żołądka). Co to może być w takim razie?
czesc, a jak dawno temu robiony byl wymaz z gardla i jezyka? (i czy oba w tej samej placowce?)
jesli od tamtego czasu objawy sie nasilily to proponowalbym znow zrobic wymaz z gardla tylko GDZIES indziej! i ewentualnie osobno z jezyka pod kontem mykologicznym (grzyby/drozdzaki)
a czy przypadkiem kolego, przed tym wymazem nie myles zębow i jezyka? nie plukales jakims plynem? lub nie byles na jakis lekach? lub czegos nie jadles? barzdo czesto te rzeczy powoduja ze wynik jest kompletnie nie-diagnostyczny - wiec zaklamany.
Witam, dzięki za odpowiedź. Objawy takie mam już od kilku lat, ostatnio nie zauważyłem ani pogorszenia ani poprawienia tego stanu. Wymaz robiony był na czczo, bez mycia zębów. Może jakąś podpowiedzią będzie fakt, że trzy razy miałem operowaną przegrodę i mój nos nie zawsze jest drożny. Może zapalenie zatok? Ale podejrzewam, że nie w tym rzecz bo nie odczuwam bólów głowy.
nie znam sie az tak, ale wedlug mnie trzebaby zrobic tak ten wymaz, azeby pielegniarka pobrala na paleczke ta wydzieline. Trzeba zbadac co to jest. Moze to leci przez chore zatoki? Tak czy inaczej, chyba nikt Ci tego nie zdjagnozuje na oko. Albo robi sie posiewy/wymazy i widac z czym ma sie do czynienia, albo sobie gdybamy i przypisujemy leki na chybil trafil - co przypomina gre w lotto. Strzal w glowna wygrana jest maloprawdopodobny, a najczesniej wygrywa sie najnizsze wygrane - co w przelozeniu na Twoja dolegliwosc moze oznaczac chwilowe przytlumienie objawow.
Jesli wydzielina leci Ci prawie caly czas, to lec na wymaz i popros azeby ja nabrala ci na paleczke.
Mi jak z migdalkow wyciekala taka biala ropna wydzielina, to prosilem azeby ja tez nabrano na paleczke - nie bylo zadnego problemu z tym.
Wydaje mi się, że pobranie próbki nastąpiło prawidłowo, ale sprawdzę to jeszcze raz i udam się do lekarza. Lepiej pójść do laryngologa czy dermatologa?
Witam. Posiewy zrobiłem kolejny raz, a dodatkowo zrobiłem posiew z tej białej wydzieliny na ustach. Znowu wyszło fizjologicznie. Laryngolog po obejrzeniu zdjęcia rtg zatok (jedna zatoka czołowa na zdjęciu była biała, druga ciemna) powiedział, że to raczej nie wina zatok (?!) i że mam nadwrażliwość śluzówki (poznał to po tym że skóra czerwienieje mi po podrapaniu się). Dziwne jest jednak to, że moje rodzeństwo również posiada nadwrażliwość, ale nie odczuwa tego problemu co ja. Co o tym sądzicie?
Witam wszystkich! ja mam taki problem juz około 7 lat po wyrwaniu zęba trzonowego ,w buzi dostałam jakiegoś stanu zapalnego pamiętam pani dr. tak stwierdziła przepisała mi coś do smarowania i jakies tabletki,po jakimś czasie na ustach na górnej i dolnej wardze pojawił się taki biały nalot.Zaczęłam,chodzić po lekarzach byłam u kilku,jeden nie wiedział co to jest drugi że brak witamin i tak to się ciągnie do dzis i dałam sobie spokój ,ale teraz nie zawsze ale nieraz przy myciu zębów to mnie pali ,czy piecze nie wiem jak to nazwać boję się że może to coś poważnego!!!Proszę pomóżcie mi bo tak się boję myślę o najgorszym boję sie teraz iść do lekarza bo myślę ze za puzno !!!