Witam, mam 23 lata, jakieś 2 lata temu zaczął mnie bolec kręgosłup w miejscu L5 po lewej stronie. Ból nie był z byt mocny wiec zbytnio się tym nie przejmowałem, normalnie grałem w piłkę czy robiłem inne rzeczy, lecz po dłuższym czasie ten ból zaczął się nasilać . Jest to taki ból ze jedynie boli mnie przy pewnych ruchach np. gdy zaczynam się schylać lub prostować, wiec żeby uniknąć ten ból zacząłem wykonywać ruchy inne np. gdy schylałem się to schylałem się jakoś bokiem i tak dosyć wyprostowany tak żeby mnie nie bolało. Lecz z czasem zaczęło mnie to boleć mocniej nie moglem grac w piłkę i musiałem zrezygnować z wielu rzeczy. Udałem się wiec do lekarza i dostałem skierowanie na prześwietlenie kręgosłupa napisali tak:"Krąg przejściowy - lumbalizacja kr.S1, poza tym zmian nie stwierdza się ."
Lekarka dała mi numer od pewnego kręgarza, wiec się udałem. Ponastawiał mi te kręgi bo miałem wybite, powiedział mi ze jeden kręg haczył o drugi dlatego mnie to tak bolało, przy schylaniu, czy przy innych wykonywanych ruchach. Niezbyt długo nacieszyłem się moim kręgosłupem ponieważ wszystko wróciło po 3 dniach i dalej miałem te kręgi skrzywione i znowu zaczęło mnie bolec przy schylaniu czy innych ruchach. Udałem się do niego ponownie po 3 miesiącach (był to piątek) nastawił mi tym razem (aż 5 kręgów wskoczyło) ale na drugi dzień pod wieczór znowu odczuwałem ból. wiec poszedłem znowu (był to wtorek zaraz po 3 dniach) nastawił mnie i siedzę teraz w domu i nic nie robię i czuje jak te kręgi znowu mi się zsuwają, ćwiczenia które mi kazał wykonywać na wyrobienie tych kręgów żeby się trzymały, nic nie dawają.
Wydaje mi się ze problemem jest to, ze ja nadal jestem przyzwyczajony do tych ruchów, które mi pomagały unikać ból i nie mogę się ich odzwyczaić i gdy kręgarz mnie nastawia ja nadal wykonuje te ruchy i ten kręgosłup ucieka z powrotem na ta pozycje na której był :(
Sam już nie wiem co mam robić jestem cały zakłopotany a mam dopiero 23 lata i chciałbym sobie jeszcze przynajmniej w piłkę pograć
Mam tez pytanie na temat rehabilitacji czy rower jest dobry na taka rehabilitacje po nastawieniu kregów ? czy może jakieś inne ćwiczenia?
pozdrawiam, Damian